Шта је јака породица и како она функционише

15 новембра, 2019

За јаку породицу није потребно пуно новца, већ љубав, сигурност, комуникација и повезаност. И уз то – нека правила и навике

У јакој породици чланови једни другима пружају емоционалну и физичку сигурност.

То значи да, када си у кругу своје породице, можеш да се опустиш и будеш оно што јеси. Тада је у реду да се осећаш уплашено, узбуђено, узнемирено или било како другачије. Твоја породица такве емоције прихвата и разуме.

Ако дете има сигурну и безбедну породичну базу, његова сигурност у себе је већа и оно је спремније да истражује свет изван породице. То значи да, када ситуације постану претешке у великом стварном свету чак и ако је тај свет игралиште у вашем крају, дете зна да може да вам се обрати када су му потребни утеха, подршка и заштита.

Савети за сигурност и безбедност

Ево неких предлога како градити осећај сигурности и безбедности унутар породице:

Причајте са партнером, ако га имате, о ритуалима и навикама које желите да ваше дете и породица имају. На пример, причање прича пред спавање. Ритуали помажу детету да осети сигурност и припадност.

Причајте са дететом о емоцијама. Навикните чланове породице да у одређено време сваког дана причају о својим емоцијама. На пример, током вечере нека сваки члан породице исприча шта му се добро, а шта лоше десило током дана.

Будите спремни и припремите план за превазилажење снажних емоција. Ако сте ви или ваше дете под стресом или сте узнемирени, пријаће вам да се прошетате, слушате музику или позовете пријатеља да вам помогне.

Ако осетите да превише критикујете и често се љутите, фокусирајте се више на бригу о себи и потражите помоћ како бисте савладали те емоције.

Узајамно се поштујте. Саслушајте друге, пустите их да вам кажу све шта су желели и избегавајте критику. Ако мисите да сте слаби у области стратешког комуницирања, информишите се о томе како да унапредите своје вештине преговарања, решавања проблема и конфликата.

Када сте родитељ, ваше емоције и понашање имају велики утицај на остале чланове породице, поготово на дете. На пример, ако сте ви љути и под стресом, могуће је да ће се и ваше дете исто тако осећати. Зато је важно да бринете о себи, водите здрав живот и потражите помоћ ако вам је потребна.

Нежност, брижност и позитивна пажња унутар јаке породице

Снажне породичне везе градите помоћу нежаног, брижног и емотивног односа према свом детету и партнеру, ако га имате.

Дете ком породица пружа нежност, брижност и емотивну подршку боље се слаже са осталом децом и наставницима. Такође, ако је ваш однос са дететом емотивно испуњен, оно ће се осетити специјалним, што ће му помоћи да се лакше носи са успонима и падовима касније у животу.

Позитивна пажња такође је значајна. На пример, када се физички спустите на ниво детета и заинтересујете се за оно шта ради. На овај начин детету показујете да сте њиме искрено задивљени и исказујете нежност. Позитивном пажњом се успоставља и гради веза са дететом, а са друге стране, дете уверавате да ћете му бити доступни ако сте му потребни.

Чак и ако ваша деца имају различите карактере, потребе и таленте, неопходно је да сваком од њих покажете интересовање, да их подржите и похвалите како би се осећали добро. На тај начин им градите самопоштовање и самопоуздање.

Савети за нежност, брижност и позитивну пажњу:

Ево неких савета како да у својој породици створите атмосферу нежности, брижности и позитивне пажње:

Реците детету колико га волите, обраћајте пажњу на њега и тражите прилике да му кажете колико сте њиме поносни.

Гледајте дете у очи и будите насмејани док са њим причате кад год сте у прилици, покажите физичку нежност.

Похвалите и подржите чланове своје породице када нешто ураде добро или су били добри према другима. Нпр: „Јелена, хвала ти што си јутрос расклонила судове из судопере – баш си ми помогла“.

Организујете заједничка забавна дружења и покажите да вам је стало.

Организујте појединачно, специјално, дружење са сваким чланом породице, и том приликом радите оно што обоје волите.

Чврста, поштена правила и рутине унутар јаке породице

Чврста и поштена породична правила свим члановима јасно говоре шта се од њих очекује и како треба да се понашају. Она члановима породице помажу да се међусобно боље слажу и чине породични живот мирнијим.

Ефикасна правила су породичне одлуке о томе како ће се чланови бринути и третирати једни друге. Размислите о томе шта је за вашу породицу најважније, и онда за те ствари направите правила. На пример, свака породица треба да има правило о забрани међусобног физичког повређивања. Такође, правила се могу односити на безбедност, пристојност, дневне обавезе и међусобно поштовање.

Деца која расту у породицама које имају одговарајућа правила боље се сналазе у школи, а кад уђу у тинејџерске године, ризик да се укључе у опасне активности је знатно мањи. Разумна правила и разумне последице уче децу о постојању граница, што ће им помоћи и у животу ван породице. На пример, границе постављене у кући помажу детету да поштује правила у школи.

Рутине су редовне планиране активности које обављате сваким даном – на пример, припремање оброка, облачење, одлазак на спавање и сл. Ове планиране активности важне су да у кући све тече неометано.

Рутине дају детету информације о томе шта је битно његовој породици. Оне могу помоћи јачању породичних ставова и вредносног система. Доприносе осећању припадности и заједништва чланова унутар породице. А у стресним животним ситуацијама предвидљивост рутина пружа стабилност.

Савети за креирање породичних правила и рутина

Ево неких савета како да креирате породична правила и рутине:

Дајте детету одређене послове и обавезе у кући које може да обавља. Заједно са њим одлучите ко ће шта да ради. На тај начин ће дете имати осећај да доприноси.

Редовно одржавајте породичне састанке како бисте укључили дете у креирање породичних правила и планирање породичних догађаја.

Упоредо са одрастањем детета морате мењати рутине и правила. Измене могу бити једноставне. Рецимо, у неком тренутку треба да дозволите детету да касније иде у кревет или да се договорите да оно спрема вечеру једном недељно.

Кад ваше дете постане адолесцент, можете му објаснити да уз већу самосталност долази и додатна одговорност.

Рутине могу пуно да помогну деци са сметњама и тешкоћама, којој је можда тешко да разумеју промене и носе се са њима.

Добра комуникација унутар јаке породице

Разговор унутар породице о добрим и лошим стварима знак је међусобне подршке. Такав однос омогућава члановима породице да позитивне ствари заједно прославе, а кад је ситуација лоша – причају о проблемима.

Ево неколико предлога да подстакнете добру комуникацију у породици:

Подстичите чланове породице да разговарају, али и да слушају. Свако треба да добије прилику да изрази своје емоције.

Помозите деци да науче речи како би могли да изразе своје мисли и жеље и на тај начин траже оно шта им треба или желе.

Стварно слушајте и с емоцијама одговарајте на разне ситуације – не само на лепе и добре вести већ и на љутњу, срамоту, тугу или страх.

Саслушајте проблеме чланова породице и пружите им емотивну подршку, без саветовања и инсистирања на решавању проблема.
Када постоји неки проблем, учите чланове породице о преговарању и компромису како би увек свако добио шта му треба.

Обраћајте пажњу на говор тела и поступке исто колико и на речи.

Покушајте да прекинете посао и потпуно се посветите детету или партнеру када нешто жели да вам каже. Ако у том тренутку не можете да им се потпуно посветите, договорите се са њима да причате мало касније.

Детету уз ужину ставите поруку којом ћете му рећи да мислите на њега.

Једите што чешће заједно, као породица, за столом, са искљученим телевизором. Искористите то време да сазнате шта се дешава у животима других чланова.

Када дете има неки проблем који га емоционално оптерећује, причајте са њим како бисте сазнали шта осећа и како да му помогнете.

Повезивање са људима ван породице

За дете је важно да ствара везе и са брижним људима ван породице. Значајне и драгоцене везе су оне које остварујете са члановима ваше проширене породице, пријатељима, комшијама и заједницом.

Кроз повезивање деца граде самопоуздање. Имају јаснију свест о свом месту у породици зато што су унуци, рођаци и сл. Ако сте у контакту са својом широм породицом, пријатељима и људима у заједници, дете ће боље знати како да се понаша према другима.

Присуство других одраслих особа велика је подршка у тешким тренуцима. На пример, у случају смрти члана породице или у веселим тренуцима када идете заједно на одмор или прослављате значајне догађаје.

Ако сте повезани са другима, имате више опција кад вам је потребна помоћ или савет, када хоћете да изађете увече на пиће са пријатељима или вам треба неко да брине о деци током школских распуста.

Детету можете помоћи да развије свој идентитет тако што ћете се укључити у организоване активности локалне заједнице и помагати другима. На пример, помозите организацију школских догађаја.

Извор: odrastanje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама