Šta je namučilo male maturante na testu iz srpskog jezika

14 juna, 2017

Pravopis im ide od ruke, ali književnost… Osmake na testu iz srpskog namučili TOM SOJER I ĐULIĆI

Oko 70.000 osmaka širom Srbije danas je rešavalo završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za koji većinom kažu da je bio lakši nego što su očekivali. Uglavnom zadovoljni kako su uradili, đaci priznaju da su ih najviše zamislila pitanja iz književnosti i istorije srpskog jezika.
Prvog dana polaganja male mature đaci ističu da je test bio dosta sličan probnom, većini čak i lakši.
Beograd: Đake namučila književnost
Učenicima beogradske osmoletke “Stari grad” najviše muka zadavala su pitanja iz književnosti, odnosno dela “Doživljaji Toma Sojera”, “Đulići” i “Rat za srpski jezik i pravopis”.
– Uopšte nisu bili teški, bilo je najviše pitanja u vezi sa gramatikom i pravopisom. Najteže mi je bilo pitanje koje se odnosi na Toma Sojera – kaže Ognjen Petrović, koji se najviše spremao za kombinovani test.
Njegovom drugu Nemanji Mišiću najteže je bilo da se seti kojim je delom Đura Daničić 1847. godine dokazao da je narodnim jezikom moguće pisati i naučna dela.
Odmah po završetku testa, đaci su se okupljali ispred škole i razmenjivali utiske i rešenja do kojih su došli.
Beogradski osmaci zadovoljni posle testa
– Najteže je bilo pitanje o Tomu Sojeru, jer su nam dali veliki odlomak i tri pitanja, tako da smo morali više puta da ga pročitamo i tu izgubili dosta vremena – pričaju učenice, zadovoljne odgovorima koje su napisale.
Pomoli se i počni
Blizanci Lazar i Sofija Filipović kažu da su se pre prijemnog pomolili, kao i da su sada zadovoljni.
– Ostalo je još dva dana i mnogo teže stvari. Matematika mora da se zna, ona ne može da se nabuba – kažu oni.
Novi Sad: Trema otežala polaganje
Gramatika, kao i zadaci u kojima su đaci trebalo da daju svoje mišljenje, oni iz književnosti i iz istorije srpskog jezika izazvali su najviše problema kod novosadskih maturanata.
Ipak, većina osmaka sa kojima je “Blic” razgovarao kaže da nije bilo previše muke prilikom rešavanja zadataka, te se nadaju da će dobiti dovoljan broj bodova kako bi upisali željene škole.
Polaganje testa u OŠ “Petefi Sandor”
– Bilo je problema sa zadacima u vezi sa stilskim figurama i gramatikom, dok su najlakši oni u kojima smo imali ponuđene odgovore – kaže Vanja Radojičić, učenica OŠ “Petefi Šandor”, koja želi da upiše Ekonomsku školu.
Učenici su se u većini slučajeva za test iz spskog jezika pripremali u školi, te za privatnim časovima nije bilo potrebe.
Đaci kažu da je današnji test bio lak
– Najviše su me namučila pitanja u vezi sa istorijom srpskog jezika. Mislim da nisam dovoljno radila na toj oblasti, ali se nadam da ću imati dovoljan broj bodova, kako bih upisala gimnaziju – kaže Jana Milivojević.
Učenici kažu da im je bilo dosta teže na današnjem polaganju testa, nego prethodnih puta kada su imali probne testove. Većina kaže da je bilo treme, što je u mnogome uticalo na njihov rad.
Niš: “Test je bio smešno lak”
Mala matura u Nišu polagalo je 3.500 đaka u 35 osnovnih škola, a gotovo svi osmaci kažu su uradili sve zadatke i očekuju maksimalan broj bodova.
Niški mali maturanti zadovljni testom iz srpskog jezika
– Test je bio smešno lak. Naravno, sve sam zadatke uradila, i to vrlo brzo. Nisam se posebno nešto ni spremala, ali sam opet pred ispit ponovila zbirke – zadovoljno kaže Leontina Mladenović, iz OŠ “Car Konstantin”, koja je već položila prijemni za specijalno bilingvističko odeljenje na nemačkom u Gimnaziji “Stevan Sremac”.
Sličnog stava je i njena drugarica Marta Kocić.
– Sve sam zadatke rešila i sigurna sam da sam dala tačne odgovore. Zaista nije bilo teško, očekivala sam mnogo teža pitanja. Ja sam odličan učenik i sama sam se spremala za srpski jezik. Očekujem maksimalan broj bodova jer želim da upišem Medicinsku školu “Dr Milenko Hadžić” za koju mi treba mnogo poena – priča Marta.
Marta Kocić
Ipak, nekim niškim malim maturantima bila su teška pitanja o tumačenju teksta.
– Nisam uradio sve zadatke. Najteža su mi bila pitanja u kojima su tražili da se pročita tekst i da se protumači. Pokušao sam da to da rešim, ali mi nije bilo jasno. Očekujem da ću ipak dobiti dovoljan broj poena da upišem Mašinsku školu “12. februar” – kaže Ognjen Đokić.
Smederevo: Bilo je mnogo teško
Đaci iz Smedereva imaju različite utiske.
– Bilo je mnogo teško! Ko kaže da to može da se spremi za dve nedelje – laže! Ja sam se spremao dva meseca pa sam se opet zapetljao na nekim stvarima, na pridevima na primer – kaže D. J.
S druge strane, njegova drugarica je zadovoljna kako je uradila.
– Nije bilo tako teško kao što su nam pričali, kako su nas plašili, možda samo neka pitanja. Nisam bila najsigurnija oko zavisnih rečenica, ostalo mislim da sam dobro uradila – kaže A. Đ.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta je namučilo male maturante na testu iz srpskog jezika

  1. Dijana kaže:

    “Gramatika, kao i zadaci u kojima su đaci trebalo da daju svoje mišljenje, oni iz književnosti i iz istorije srpskog jezika izazvali su najviše problema kod novosadskih maturanata.”
    Novinar ili novinarka bi sjajno prošao/-la na testu.

    1. Ljiljana kaže:

      Hahahahahaha! Istina.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama