Шта је намучило мале матуранте на тесту из српског језика

14 јуна, 2017

Правопис им иде од руке, али књижевност… Осмаке на тесту из српског намучили ТОМ СОЈЕР И ЂУЛИЋИ

Око 70.000 осмака широм Србије данас је решавало завршни испит из српског, односно матерњег језика, за који већином кажу да је био лакши него што су очекивали. Углавном задовољни како су урадили, ђаци признају да су их највише замислила питања из књижевности и историје српског језика.
Првог дана полагања мале матуре ђаци истичу да је тест био доста сличан пробном, већини чак и лакши.
Београд: Ђаке намучила књижевност
Ученицима београдске осмолетке “Стари град” највише мука задавала су питања из књижевности, односно дела “Доживљаји Тома Сојера”, “Ђулићи” и “Рат за српски језик и правопис”.
– Уопште нису били тешки, било је највише питања у вези са граматиком и правописом. Најтеже ми је било питање које се односи на Тома Сојера – каже Огњен Петровић, који се највише спремао за комбиновани тест.
Његовом другу Немањи Мишићу најтеже је било да се сети којим је делом Ђура Даничић 1847. године доказао да је народним језиком могуће писати и научна дела.
Одмах по завршетку теста, ђаци су се окупљали испред школе и размењивали утиске и решења до којих су дошли.
Београдски осмаци задовољни после теста
– Најтеже је било питање о Тому Сојеру, јер су нам дали велики одломак и три питања, тако да смо морали више пута да га прочитамо и ту изгубили доста времена – причају ученице, задовољне одговорима које су написале.
Помоли се и почни
Близанци Лазар и Софија Филиповић кажу да су се пре пријемног помолили, као и да су сада задовољни.
– Остало је још два дана и много теже ствари. Математика мора да се зна, она не може да се набуба – кажу они.
Нови Сад: Трема отежала полагање
Граматика, као и задаци у којима су ђаци требало да дају своје мишљење, они из књижевности и из историје српског језика изазвали су највише проблема код новосадских матураната.
Ипак, већина осмака са којима је “Блиц” разговарао каже да није било превише муке приликом решавања задатака, те се надају да ће добити довољан број бодова како би уписали жељене школе.
Полагање теста у ОШ “Петефи Сандор”
– Било је проблема са задацима у вези са стилским фигурама и граматиком, док су најлакши они у којима смо имали понуђене одговоре – каже Вања Радојичић, ученица ОШ “Петефи Шандор”, која жели да упише Економску школу.
Ученици су се у већини случајева за тест из спског језика припремали у школи, те за приватним часовима није било потребе.
Ђаци кажу да је данашњи тест био лак
– Највише су ме намучила питања у вези са историјом српског језика. Мислим да нисам довољно радила на тој области, али се надам да ћу имати довољан број бодова, како бих уписала гимназију – каже Јана Миливојевић.
Ученици кажу да им је било доста теже на данашњем полагању теста, него претходних пута када су имали пробне тестове. Већина каже да је било треме, што је у многоме утицало на њихов рад.
Ниш: “Тест је био смешно лак”
Мала матура у Нишу полагало је 3.500 ђака у 35 основних школа, а готово сви осмаци кажу су урадили све задатке и очекују максималан број бодова.
Нишки мали матуранти задовљни тестом из српског језика
– Тест је био смешно лак. Наравно, све сам задатке урадила, и то врло брзо. Нисам се посебно нешто ни спремала, али сам опет пред испит поновила збирке – задовољно каже Леонтина Младеновић, из ОШ “Цар Kонстантин”, која је већ положила пријемни за специјално билингвистичко одељење на немачком у Гимназији “Стеван Сремац”.
Сличног става је и њена другарица Марта Kоцић.
– Све сам задатке решила и сигурна сам да сам дала тачне одговоре. Заиста није било тешко, очекивала сам много тежа питања. Ја сам одличан ученик и сама сам се спремала за српски језик. Очекујем максималан број бодова јер желим да упишем Медицинску школу “Др Миленко Хаџић” за коју ми треба много поена – прича Марта.
Марта Kоцић
Ипак, неким нишким малим матурантима била су тешка питања о тумачењу текста.
– Нисам урадио све задатке. Најтежа су ми била питања у којима су тражили да се прочита текст и да се протумачи. Покушао сам да то да решим, али ми није било јасно. Очекујем да ћу ипак добити довољан број поена да упишем Машинску школу “12. фебруар” – каже Огњен Ђокић.
Смедерево: Било је много тешко
Ђаци из Смедерева имају различите утиске.
– Било је много тешко! Kо каже да то може да се спреми за две недеље – лаже! Ја сам се спремао два месеца па сам се опет запетљао на неким стварима, на придевима на пример – каже Д. Ј.
С друге стране, његова другарица је задовољна како је урадила.
– Није било тако тешко као што су нам причали, како су нас плашили, можда само нека питања. Нисам била најсигурнија око зависних реченица, остало мислим да сам добро урадила – каже А. Ђ.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Шта је намучило мале матуранте на тесту из српског језика

  1. Дијана каже:

    “Граматика, као и задаци у којима су ђаци требало да дају своје мишљење, они из књижевности и из историје српског језика изазвали су највише проблема код новосадских матураната.”
    Новинар или новинарка би сјајно прошао/-ла на тесту.

    1. Љиљана каже:

      Хахахахахаха! Истина.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама