Шта је просветним радницима спорно у предлозима о организацији рада школа?

13 августа, 2020

Хаос у најави – коментаришу синдикати просветних радника предложене моделе организације наставе у школама од 1. септембра, негодујући што их нико ништа није питао док министар просвете Младен Шарчевић реплицира да ће „синдикати бити консултовани у мери у којој треба да буду“, а да су он и директори школа надлежни за организацију рада у школама.

Foto: Canva

Министар за данас најављује састанак са репрезентативним синдикатима просветних радника и поручује да је отворен за добре предлоге, напомињући да препоруке упућене школама како да организују рад од 1. септембра зависе од развоја епидемиолошке ситуације.

За Душана Кокота, из Независног синдиката просветних радника Војводине, у предлогу Министарства спорно је све – од чињенице да ће наставници радити преко законске норме до тога да се од „теткица“ очекује да за 20 минута између смена детаљно очисте и дезинфикују више стотина квадрата школског простора.

– Учитељи и наставници ће летети у две смене између подељеног одељења, а затим ће кући радити онлајн са онима који не желе да иду у школу, односно са децом родитеља који не желе да њихово дете у оваквој ситуацији иде на редовну наставу. Док наставник тако лети потребно је да децу држи у замишљена четири квадратна метра, и то све под маском. Притом сам треба да купи маске за цео дан, сам треба да плаћа телефон и интернет за комуникацију са родитељима и децом која уче од куће. Шта се десило са „фантастичним резултатима“ онлајн наставе када је управо министар рекао да су деца мање учила, а више научила? Да ли је ово данас признање да тада није било добро, да је тада лагао или да Србија нема више ни динара – пита Кокот.

Он каже да ће директори имати немогућ задатак како да ускладе распореде наставника који раде у две и више школа и да без пара предузму мере које налаже епидемиолошка ситуација.

На наш коментар да је министар обећао да ће подсетити локалне самоуправе на обавезу да обезбеде финансије, Кокот узвраћа коментаром да ће га послушати исто онако као што су директори школа послушали његову препоруку да предност при запошљавању на неодређено имају људи који годинама раде на одређено. Кокот замера просветној власти што није донела обавезујуће одлуке већ је издавањем препорука и без јасног плана одговорност пребацила на школе.

С овим закључком се слаже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, који каже да постоји реална опасност да све што је смишљено у теорији пракса дематује од 1. септембра.

Према његовом мишљењу, највећи проблем ће бити организација наставе.

– Треба бити мађионичар и све уклопити у распоред часова. Како ћете уклопити наставнике који раде у више школа? Министар је изјавио да је лако направити распоред и да школе имају искуства, волео бих да видим њега како би то урадио. Споран је и предлог да се фискултурне сале адаптирају у учионице, јер већина нема прозоре, нити испуњавају минималне услове да се ту може изводити настава. Тешко је замислити да наставници неће прећи норму, мислим да ће бити прилично оптерећени у наредном периоду – истиче Марков.

Он износи и примедбу на препоруке лекара о ношењу маски у школама.

– По мени је скандалозан одговор који смо чули да ће ђаци, али им је нелагодно, моћи да скину маску на часу. Чланови Кризног штаба очигледно не знају да је настава прилично динамичан процес и да подразумева комуникацију између наставника и ученика, што значи да ће ђаци сваки час да стављају и скидају маску. Ако ученици само седе и слушају на часу, шта ће у школи? То могу и од куће. Да ли је реално да се држи дистанца на одморима? Шта ћете да радите ако ученик скине маску и одбија да је стави? Да га укорите? Много ће због тога да се потресе – износи Марков само неке од бројних недоумица.

Ако се већ иде ка томе да се деца врате у школе, Марков сматра да треба дати прецизна упутства како не било простора за различита тумачења.

Валентина Илић, председника Синдиката образовања Србије, каже за Данас да јој није јасно ко ће радити са ученицима чији родитељи се определе за учење од куће.

– Деца не могу само да прате ТВ часове и преко платформе. Питање је ко ће са том децом радити. Много тога ћемо морати да решавамо у ходу, а највећа одговорност ће бити на директорима школа – сматра Илић.

А директори са којима смо разговарали опрезни су у коментарисању замисли Министарства јер још нису добили упутства.

Бојан Вучковић, директор Тринаесте београдске гимназије, каже да неће бити лако направити распоред часова ако ће средњошколци имати све часове, али додаје да није немогуће.

Пошто ће се у средњим школама групе смењивати тако што део ђака једне недеље наставу прати у школи, а други део код куће, Вучковић каже да би било добро да се деца повежу и једни другима преносе оно што се ради у школи.

Наставник би, како каже, требало да буде доступан онлајн ђацима неко време у току дана, али није могуће да он после наставе у школи предаје исто то онлајн другој половини одељења која је те недеље код куће.

Наш саговорник сматра да би, ако се већ иде у школу, часови требало да трају по 45 минута, што би оставило простора наставницима да неке ствари разјасне оној групи која је претходне недеље наставу пратила од куће.

Већа мотивација у школи

Бранко Суботић, директор Електротехничке школе „Никола Тесла“, каже за Данас да ће о организацији наставе више знати када детаљно проучи упутство Министарства. Ова школа има 2.000 ђака, због чега ни у редовним околностима није лако направити распоред, али директор верује да ће нешто смислити.

– Имамо јаке активе стручних предмета и вероватно ће наши наставници сами снимати часове, јер за то имамо услове, али ћемо видео-материјале понудити и другим електротехничким школама. Покушаћемо да онлајн наставу организујемо тако да се на нивоу школе користи иста платформа, што ће омогућити да ђаци све задатке добијају на једном месту. Што се тиче општеобразовних предмета, њих ће ученици пратити преко канала РТС-а. Не мислим да ће се злоупотребљавати могућност да се родитељи определе како ће деца пратити наставу. Мислим да ће већина тражити да иде у школу, јер је другачија мотивација// када су сви заједно него кад се ради онлајн – каже Суботић.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Шта је просветним радницима спорно у предлозима о организацији рада школа?

 1. Алекса каже:

  1. Спорни су квадрати којих нема.
  2. Спорна је хигијена која се тешко одржавала и у нормалним условима.
  3. Споран је број наставника а повећан број одељења.
  4. Спорна је организација без обзира колика је школа.
  5. Споран је прековремени рад.
  6. Спорно је то што су наставници само људи.
  7. Спорно је и то што су директори само обични људи а не чаробњаци.
  И тако даље.

 2. Сања Симић де Граф каже:

  Модел комбиноване насатаве који је у већем делу преписан од неких земаља Запада (што није проблем јер ми смо иза њих бар 100 година), а да при томе није преписан и и овај део којим се ми, просветни радници дискриминишемо, а то је –ЗАШТО И НАСТАВНИЦИМА НИЈЕ ДАТА МОГУЋНОСТ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЕ ДА ЛИ ЋЕ ДА РАДЕ НАСТАВУ НА ДАЉИНУ ИЛИ ДА ИДУ У ШКОЛУ? На Западу је та могућност постојала. Децу опетерећивати одговорностима које немају старији делује крајње неозбиљно и веома неодговорно.
  Ако се ја у школи заразим и заразим супруга дијабетичара, шта онде? Смањићете детету оцену из владања? Кривићу дете?! Срамота, да нема даље.
  Норма наставника према предложеном кобинованом моделу износи 133% само у школи, не рачунајући рад са ученицима на даљину. Даље, уколико наставник испитује ученика који је пратио наставу на ТВ, наглашено је да је одговорност родитеља кад буде ученик одговарао коју оцену добије. То је један потез ,,да се заштите наставници“, а у стварности биће овако-ученици који прате само ТВ наставу доће да одговарају и уколико не добију жељену оцену, неки од њих ће се изговарати да то није било на ТВ-у, па ће кренути опет инспекције, провере и слично-дакле и наставници су обавезни да пажљиво прате ТВ наставу и да онако ,,штреберски“ не забораве где је тачка а где зарез јер ће у супротном бити прозвани да то није било у ТВ настави.
  Питање о наставним средствима која сами обезбеђујемо нећу ни постављати јер су већ постављена милион пута. Питам се само узимајући у обзир овај обим посла, ако нам многима рачунари нису издржали, да ли ћемо ми издржати? Попадаћемо од рада, али никоме, као и до сада, није падало на памет ни да нас заштите од неких медија који ,,хране“ родитеље мржњом, завађају нас и родитеље умањујући наш рад и не само умањујући него исмевајући , а сви ми, као ,,обични“ људи због многобројних наметнутих послова немамо времена да реално сагледамо ситуацију.
  Следеће, веома битно, дежурство у школи-замислите да у току часа, само пар деце, из пар одељења по једно, оде у тоалет, како то испратити да ли се поштују безбедоносне мере? Да не говорим о другим безбедоноснним мерама, све је речено у претходним коментарима!
  МИСЛИМ ДА КАД СЕ УЗМУ У ОБЗИР СВИ БЕЗБЕДОНОСНИ РЕЗЛОЗИ И СВИ ТРОШКОВИ ДА ЈЕ НАЈБЕЗБЕДНИЈА И НАСТАВА У КОЈОЈ ИМА НАЈМАЊЕ ТРОШКОВА НАСТАВА НА ДАЉИНУ. УМЕСТО ПЛАЋАЊА СВИХ ТИХ ДЕЗИНФЕКЦИОНИХ СРЕДСТАВА И МЕРА, ПРЕУСМЕРИТЕ ТА СРЕДСТАВА НА УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ И ОБЕЗБЕДИТЕ ТОЈ ДЕЦИ НЕСМЕТАНИ РАД!
  НАСТАВА НА ДАЉИНУ НИЈЕ ИДЕАЛНА, АЛИ МОЖЕ ДА СЕ УРАДИ БОЉЕ, У НЕКОЛИКО ЧЛАНАКА САМ ПРЕДЛАГАЛА И КАКО, ЕВО У ЈЕДНОМ ОД ЊИХ
  https://zelenaucionica.com/nastava-na-daljinu-u-nerealnom-vremenu/
  ПРОБЛЕМИ НАСТАВЕ НА ДАЉИНУ СА МОГУЋИМ РЕШЕЊИМА
  -Нема интеракције
  Решење: Користите платформе попут Zoom платформе или слично, а имајући у виду да нису сви ,,вешти“ у раду са платформама, мислим да је боље и да користе и Скајп или Вајбер или било шта друго што може обезбедити интеракцију са децом. И заиста, доста више изговора да нисмо ни вешти ни стручни-многи имају налоге на више различитих друштвених мрежа па им за то није била потребна обуке него хајде сад, да се служимо демагогијом која не води ничему.
  -Радно време родитеља
  РОДИТЕЉИ имају свој посао а и они који немају посао нису дужни и НЕ ТРЕБА треба да се посвете изради домаћих задатака или још горе предавању детету. Објаснити родитељима да је њихов задатак само да пошаљу задатке које је ДЕТЕ УРАДИЛО, дефинишите своје радно време као у школи кад ви радите и тад им шаљите повратне информације, А РОДИТЕЉ ШАЉЕ РАДОВЕ ИЛИ ПОСТАВЉА ПИТАЊА НА МЕЈЛ ИЛИ ПЛАТФОРМУ КАД ОН МОЖЕ. На тај начин сви се уклапамо и нико није под притиском.
  ПРЕДАВАЊА ПУТЕМ ПЛАТФОРМИ КОЈА НИСУ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ ДА БИ ДЕЦА И РОДИТЕЉИ МОГЛИ ДА СЕ ПРИЛАГОДЕ КАД ИМ ОДГОВАРА ДА ТО ПРАТЕ. СВЕ ШТО НИЈЕ ЈАСНО НЕКА РОДИТЕЉИ ПОШАЉУ НАСТАВНИКУ НА МЕЈЛ И ОНДА ИНДИВИДУАЛНО У ДОГОВОРУ СА РОДИТЕЉИМА заказати додатну или допунску наставу са дететом/децом.
  ИСПИТИВАЊЕ-ПОЖЕЉНА ПЛАТФОРМА У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ, БИЛО КОЈА КОЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ТАЈ УСЛОВ У ДОГОВОРУ СА РОДИТЕЉИМА.
  Заиста вас молим све, И РОДИТЕЉЕ И НАСТАВНИКЕ, пустите препуцавања преко друштвених мрежа јер све док се препуцавамо добићемо оваква решења за ,,наше добро“. ЗАУЗМИМО ЗАЈЕДНИЧКИ СТАВ И ДОБРО РАЗМИСЛИМО ШТА ХОЋЕМО А НЕ ДА НИШТА НЕ ВАЉА! ИМАЈТЕ У ВИДУ ЗДРАВЉЕ И ИМАЈТЕ У ВИДУ ДА МНОГЕ ДРЖАВЕ ЗАПАДА РАЗМИШЉАЈУ САМО О НАСТАВИ НА ДАЉИНУ ОД НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ, НЕ ЗАТО ШТО ЈЕ ОНА ДОБРА ВЕЋ ЗАТО ШТО ЈЕ НУЖНА ПОД ДАТИМ ОКОЛНОСТИМА, ИАКО КАД УЗМЕМО У ОБЗИР ЊИХОВ МЕНТАЛИТЕТ, ДИСЦИПЛИНУ И ХОГИЈЕНСКЕ УСЛОВЕ, ОНИ МОГУ ДА СПРОВЕДУ И НАСТАВУ У ШКОЛУ, АЛИ СЕ БОЈИМ ДА МИ ТО НЕ МОЖЕМО. ДА ЛИ ТРЕБА ЉУДИ ДА ПЛАТЕ ЖИВОТОМ ДА СЕ УВЕРИМО?!

 3. Mucenik каже:

  Ne mogu da verujem.Niko od prosvetara se ne plasi oboljevanja.Vec gledaju kako da ispune nemoguce.Prosvetari ce raditi bez naknade i bez radnog vremena.Po petnaest minuta po odelenju bez nadoknade.Ovaj trazi da cas bude jos i 45 minuta,boze me sacuvaj.

 4. Anđelija каже:

  Papazjanija!Od godinama urušavanog školskog sistema napraviti pitu,teško da bude.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама