Шта је у правилнику за превоз деце који се примењује од септембра? Превозницима рок до 1. јануара

26 августа, 2019

Одредбе предвиђају исправне сигурносне појасеви на свим седиштима, тапацирана седишта, жути аутобус, прописану униформу


Правилник о начину обављања организованог превоза деце почеће да се примењује од септембра, а примена појединих одредби биће одложена како би превозници имали времена да се за њих припреме, али само до 1. јануара уместо до 1. марта 2020. како је раније било предложено, речено је данас Тањугу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На инсистирање потпредседнице владе и министарке саобраћаја Зоране Михајловић, која је одбила да потпише правилник којим је било предложено одлагање за више од пола године одредби за посебан линијски превоз и које су важне за безбедност деце, примена тих одредби биће одложена само до јануара. Те одредбе предвиђају, на пример, исправне сигурносне појасеви на свим седиштима, тапацирана седишта, жути аутобус, прописану униформу.

Правилник је, кажу у том министарству, донет у сарадњи са представницима кабинета премијерке, МУП-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Имајући у виду да је један од циљева постављених Стратегијом безбедности саобраћаја на путевима Србије за период од 2015. године до 2020. године “ни једно погинуло дете на путевима у Србији”, решења предвиђена правилником директно доприносе остваривању зацртаног циља, истичу у МГСИ.

Након објављивања правилника, том министарству обратили су се поједини превозници и поједина удружења превозника са сугестијама и коментарима на текст правилника у којем, између осталог, наводе примедбу да је остављен кратак рок за усклађивање тог пословања са одредбама правилника. Посебно када је у питању организовани превоз деце који се обавља као посебан линијски превоз или превоз за сопствене потребе који има карактеристике посебног линијског превоза.

Након разматрања и анализе достављених коментара одржан је састанак представника свих наведених институција које су сарађивале приликом израде правилника на коме је предложено да се изврше одређене измене и допуне тог правилника у циљу прописивања дужег рока за усклађивање са одредбама правилника, као и побољшања и прецизирања појединих одредби.

Између осталог, изменама и допунама правилника првобитно је било предложено одлагање примене појединих одредби до 1. марта 2020. како би превозници који се баве организованим превозом деце који се обавља као посебан линијски превоз или превоз за сопствене потребе који има карактеристике посебног линијског превоза, имали довољно времена да се прилагоде одредбама правилника.

Директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић је рекао Тањугу да је до сада актом Министарства просвете на неки начин био уређен организовани превоз деце када се ради о предшколским установама, основним и средњим школама и да је доношење правилника значајан корак унапред.

– Јер, се односи на организовани превоз деце не само у школама већ и када су у питању спортски клубови, културно-уметничка друштва и сви други видови организованог превоза деце – навео је Окановић.

Новина јесу, каже, одређени додатни услови у погледу возила и возача.

– Ако причамо о возилима, највећа новина је да ће аутобус којим се врши органиовани превоз деце морати да има уграђене сигурносне појасеве на свим седиштима и да превоз неће моћи да се започне док сва деца нису везана појасевима. Иначе, Закон о безбедности саобраћаја одређује да на месту где постоји сигурносни појас путник мора бити везан. Тако да у том смислу није новина да ће деца морати да буду везана у току вожње, јер је то већ уређено важећим законом.

Такође, новост је да возач мора да има одређено искуство, то јест возачку дозволу потребне категорије у трајању од најмање три године, чиме ће бити избегнуто да неко ко је пре три дана положио возачки испит може одмах да вози 50 деце на екскурзију. Напомиње да је неретка пракса када су у питању предшколци да се троје деце ставља на два седиста, чиме превозник штеди, а са друге стране родитељи плаћау пуну цену возне карте.

– То је небезбедан и опасан вид превоза деце. Појас је веома важан и када је аутобуски саобраћај у питању, јер спречава да приликом превртања невезан путник буде катапултиран из аутобуса, а потом најчешће пригњечен од самог аутобуса. Код тих несрећа највише путника страда због невезивања појаса. Деца ће бити много безбеднија ако буду везана појасем – упозорио је Окановић.

Каже, такође, да није сигуран и да ће сви превозници који организују школски превоз деце, када је реч о линијском превозу, стићи до септембра да офарабају аутобусе у жуту боју.

У последњих двадесетак година скоро сви међуградски аутобусу имају уграђене сигурносне појасеве, а уколико нису исправни или су демонтирани, онда је то пропуст превозника, додаје Окановић. Они су, истиче, све те године морали да имају исправне појасеве у својим аутобусима, па се поставља питање, ако сада траже додатни рок за појасеве, због чега је то тако.

– Ако причамо о додатним условима у погледу против-пожарне заштите, они су идентични са условима за све друге аутобусе. Ту, ипак, можемо да поставимо питање да ли је то у реду, јер ако возите 50 деце старости четири године коју треба евакуисати у случају пожара на аутобусу, а такви пожари се брзо шире, поставља се питање да ли возач који има само два килограма против-пожарног праха може да угаси тај пожар.

Окановић каже да би зато требало поставити додатне услове у погледу аутобуса који превозе децу да морају имати систем за аутоматско детектовање и гашење пожара или најмање 18 килограма праха за гашење пожара.

– Тако да је правилник тек први корак, најважнији, али отворен је простор за даље унапређивање услова за организовани превоз деце – рекао је тај стручњак за саобраћај.

Напоменуо је да постојећим правилником није лимитирана, рецимо, старосна граница за аутобусе, тако да се деца могу превозити аутобусима старим и 35 и 40 година, којих нажалост има на нашим путевима. Окановић зато очекује да ће у наредном периоду бити постављени и додатни услови који ће допринети већој безбедности деце.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама