Šta je zadatak roditelja čija deca polažu završni ispit

17 februara, 2019

Produžetak raspusta mnogi vide kao priliku da se još malo odmore i uživaju u lepom vremeno. Ipak, postoji jedna grupa đaka, koja bi, uz uživanje u sunčanim danima, trebalo da tih nekoliko dana iskoristi i za učenje. Ovde mislimo na osmake. Kada se pripremate za bilo koji ispit, uvek vam na kraju zafali dan ili dva da biste pripreme završili onako kako treba. Ovaj fenomen poznat je svakom studentu, kao čuveni FT1D.

Osmaci, vi ste sada dobili pet takvih dana (znamo da ćete morati da ih nadoknadite, ali baš zato je ovo prilika koju treba na pravi način da iskoristite).

A roditelji?

Iako su osmaci već velika deca, sa dugim stažom u učenju, sa formiranim (nadamo se) radnim navikama, završni ispit je prvi veliki ispit koji će polagati i od kojeg zavisi njihova budućnost. Zbog toga je veoma važno da im pružite maksimalnu podršku i budete oslonac. Negativno razmišljanje ili, još gore, izjave poput: „Ništa ti nećeš uraditi na tom ispitu.”, „Sa trojkom iz matematike, daj Bože da te prime bilo gde…” apsolutno su zabranjene. Ovo je, na neki način, prelomni trenutak u životu vašeg deteta i na vama je da učinite sve što možete da mu pomognete.

Zbirke zadataka osmacima mogu biti dobar vodič i pouzdan pokazatelj znanja. Važno je da učenik napravi plan i radi redovno jer je kontinuitet u radu veoma bitan. Roditelji mogu savetovati svom osmaku da temeljno prelazi jednu po jednu oblast i samostalno uradi sve zadatke, od lakših ka težim. Takođe, treba da ga ohrabre rečima da nema razloga za tremu i strah ako kroz dobru pripremu stekne samopouzdanje.

 

Sedam zbirki Kreativnog centra iz edicije Vežbam za malu maturu pomoći će učenicima da obnove pojmove ključne za razumevanje gradiva, da unaprede znanje koje treba da ponesu iz osnovne škole i da se uspešno pripreme za polaganje male mature.

Sve zbirke organizovane su na sličan način. Zadaci su raspoređeni po oblastima, a u okviru svake oblasti podeljeni su u tri nivoa postignuća: osnovni, srednji i napredni. Na kraju svake zbirke nalaze se rešenja svih zadataka, odgovarajuće šifre standarda uz rešenja, kao i lista svih standarda za kraj obaveznog obrazovanja za dati predmet.

Zbirke za biologiju, fiziku, hemiju, geografiju i istoriju sadrže po 250 zadataka, dok su zbirke za matematiku i srpski jezik obimnije – zbirka za srpski jezik obuhvata 420 zadataka, a za matematiku 786. Pored toga, u zbirci za matematiku na početku svake oblasti nalazi se kratak podsetnik, dok se na kraju svake oblasti nalaze dva testa za proveru usvojenosti znanja.

Komplet od 7 zbirki za pripremu završnog ispita Vežbam za malu maturu trenutno je na popustu od 40%. Možete ga kupiti u Klubu knjižari Kreativni centar u Beogradu (TC Eurocentar, Makedonska 30), kao i na sajtu http://www.kcknjizara.rs/akcije?pa=81

Primeri zadataka iz zbirke – matematika

Download (PDF, 128KB)

Download (PDF, 97KB)

Primeri zadataka iz zbirke – srpski jezik

Download (PDF, 100KB)

Download (PDF, 93KB)

I ne zaboravite, iza svakog uspešnog deteta stoji roditelj koji je verovao u njega!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama