Шта кад дете хоће само код маме (и зашто је то потпуно природно)

5 фебруара, 2020

Све сам чула. Свега сам се наслушала. Од када се родила па до поласка у предшколско.

Зашто неће да дозволи да је нико држи осим тебе?

Зашто си је навикла да спава само на теби?

Никад неће преспавати ноћ ако је будеш узимала сваки пут кад се пробуди и заплаче.

Зар не мислиш да треба мало да буде с другом децом?

Много је велика маза, размазила си је и везала за себе.

И моје омиљено: Дете тог и тог је тако независно!⠀

Наше друштво је опседнуто независношћу. Из неког разлога верујемо да је знак доброг одгоја и зрелости детета то што може лако да се одвоји од родитеља, али ово је страшно неразумевање тога на који начин деца треба да буду повезана с родитељима.

Мала деца имају снажне инстинкте и потребу да буду блиски са својим примарним старатељима. Код врста попут наше, које се рађају врло неспремне за самосталан живот, опстанак зависи управо од те повезаности.

Друштво се, наравно, променило. Али бебе и деца нису.

Морамо да престанемо да тражимо од деце да игноришу своју потребу да буду близу нас. А посебно морамо престати да охрабрујемо родитеље да игноришу своје инстинкте да децу држе близу себе.

Више од 60 година истраживања повезаности деце и родитеља говори нам да је сваком детету неопходна најмање једна особа за коју ће бити снажно везани. Ова повезаност је кључ здравог емоционалног развоја.

Једини проблем који може да се појави у вези са дететовом повезаношћу је тај да није (или није довољно) везано за своје примарне старатеље. ⠀

Да није тужно, било би смешно

Родитељи, кад им деца направе прве кораке ка својој независности (тако што копирају одрасле и желе да раде ствари сами), интервенишу како би их у том процесу успорили (јер верују да деца раде нешто опасно и нешто за шта нису спремни).

Не би требало да стајемо на пут нашој деци када утиру своју стазу ка независности. Али би требало да знамо да тај пут почиње и једним дугим периодом зависности.

И када дозвољавам свом детету да се ослони на мене, ја га не осуђујем за неуспех. Баш напротив  – стварам снажну и сигурну базу из које ће моћи да изађе онда када она процени да је право време за то.

Аутор: Kaitlin Vanosch, Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Шта кад дете хоће само код маме (и зашто је то потпуно природно)

  1. Irena Babić каже:

    bravo za tekst, i hvala… delim mišljenje i bas sam bila u izazovima prethodnih dana na datu temu, tako da mi je dobro došlo da ovo sada pročitam😊

  2. Aleksandra каже:

    Milsim da samo dete zna šta mu prija, ako hoce kod majke neka sedi kod nje, kada bude htelo da se odvoji samo će to i uraditi, deca su jako dugo deca iako mi pokušavamo da ih brze bolje bacimo u svet jer nemamo vremena da im se posvetimo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама