Šta kad dete hoće samo kod mame (i zašto je to potpuno prirodno)

5 februara, 2020

Sve sam čula. Svega sam se naslušala. Od kada se rodila pa do polaska u predškolsko.

Zašto neće da dozvoli da je niko drži osim tebe?

Zašto si je navikla da spava samo na tebi?

Nikad neće prespavati noć ako je budeš uzimala svaki put kad se probudi i zaplače.

Zar ne misliš da treba malo da bude s drugom decom?

Mnogo je velika maza, razmazila si je i vezala za sebe.

I moje omiljeno: Dete tog i tog je tako nezavisno!⠀

Naše društvo je opsednuto nezavisnošću. Iz nekog razloga verujemo da je znak dobrog odgoja i zrelosti deteta to što može lako da se odvoji od roditelja, ali ovo je strašno nerazumevanje toga na koji način deca treba da budu povezana s roditeljima.

Mala deca imaju snažne instinkte i potrebu da budu bliski sa svojim primarnim starateljima. Kod vrsta poput naše, koje se rađaju vrlo nespremne za samostalan život, opstanak zavisi upravo od te povezanosti.

Društvo se, naravno, promenilo. Ali bebe i deca nisu.

Moramo da prestanemo da tražimo od dece da ignorišu svoju potrebu da budu blizu nas. A posebno moramo prestati da ohrabrujemo roditelje da ignorišu svoje instinkte da decu drže blizu sebe.

Više od 60 godina istraživanja povezanosti dece i roditelja govori nam da je svakom detetu neophodna najmanje jedna osoba za koju će biti snažno vezani. Ova povezanost je ključ zdravog emocionalnog razvoja.

Jedini problem koji može da se pojavi u vezi sa detetovom povezanošću je taj da nije (ili nije dovoljno) vezano za svoje primarne staratelje. ⠀

Da nije tužno, bilo bi smešno

Roditelji, kad im deca naprave prve korake ka svojoj nezavisnosti (tako što kopiraju odrasle i žele da rade stvari sami), intervenišu kako bi ih u tom procesu usporili (jer veruju da deca rade nešto opasno i nešto za šta nisu spremni).

Ne bi trebalo da stajemo na put našoj deci kada utiru svoju stazu ka nezavisnosti. Ali bi trebalo da znamo da taj put počinje i jednim dugim periodom zavisnosti.

I kada dozvoljavam svom detetu da se osloni na mene, ja ga ne osuđujem za neuspeh. Baš naprotiv  – stvaram snažnu i sigurnu bazu iz koje će moći da izađe onda kada ona proceni da je pravo vreme za to.

Autor: Kaitlin Vanosch, Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta kad dete hoće samo kod mame (i zašto je to potpuno prirodno)

  1. Irena Babić kaže:

    bravo za tekst, i hvala… delim mišljenje i bas sam bila u izazovima prethodnih dana na datu temu, tako da mi je dobro došlo da ovo sada pročitam😊

  2. Aleksandra kaže:

    Milsim da samo dete zna šta mu prija, ako hoce kod majke neka sedi kod nje, kada bude htelo da se odvoji samo će to i uraditi, deca su jako dugo deca iako mi pokušavamo da ih brze bolje bacimo u svet jer nemamo vremena da im se posvetimo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama