Šta kad dete ostane ispod crte za upis u državni vrtić?

7 septembra, 2016

Na konkursu za upis dece u 17 predškolskih ustanova u glavnom gradu podneto je tri i po puta više zahteva nego što ima slobodnih mesta.
VRTI
Veliki broj zainteresovanih i mali broj ustanova doveo je do toga da se uveća i broj roditelja koji, iako ispunjavaju sve uslove, zbog nedostatka kapaciteta svoje dete ne mogu da upišu u državni vrtić.
Uredna prijava, ispunjeni uslovi, lista čekanja, žalbe – brojnim roditeljima nisu bili dovoljni da se nađu iznad crte rang-liste za upis dece u vrtić. Ovo je jedan od njih koji s porodicom živi u opštini na kojoj, iz godine u godinu, s rastom broja mališana spremnih za vrtić raste i problem njihovog upisa.
“Dva puta smo odbijeni, iako smo i supruga i ja zaposleni za stalno, što je de fakto jedini uslov za upis deteta u vrtić. na tu odluku, na odbijanje, pisali smo četiri puta žalbe koje su bile odbijene, svaki put zbog istog razloga, a to je nedostatak kapaciteta na Novom Beogradu. Grad Beograd nudi alternativu, a to su privatni vrtići uz subvenciju gde, recimo, na početku meseca se privatnom vrtiću plaća nekih 27.000 dinara, a onda grad subvencioniše sa 21.000 dinara. Prosto to ne može da funkcioniše na nivou kućnog menadžmenta jer kada date 27.000 na početku meseca, vi onda ne možete da platite račune koji dospeju do 12. u mesecu”, kaže ovaj otac.
Prema Pravilniku, prednost pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa, čija oba roditelja su zaposlena, deca mnogočlanih porodica ili čija braća ili sestre već idu u isti vrtić. Ako ipak ostanu ispod crte a nemaju kome da ostave dete na čuvanje, roditeljima jedino predstoji da uz odbijenicu i subvenciju pokušaju da se upišu u privatnu ustanovu.
“Prethodne dve godine smo zaista dosta dece upisali i moram to isto da napomenem da smo ove godine otvorili vrtić u Zemunu kapaciteta oko 300 dece i na Novom beogradu kapaciteta 200. Pored ovih što sam vam rekla 10.000 i nešto dece što je upisano u državne vrtiće i 5.500 u privatnim vrtićima. Takođe da napomenem da imamo oko 5000 dece sa prioritetima koji nisu upisani i oko 3000 dece bez prioriteta. I to smo takođe sa 2000 i nešto odbijenica smo pokušali i njih da upišemo u privatne vrtiće. Zaista gledamo na sve načine da rešimo taj problem jer nam je svima u interesu da ta lista čekanja više ne postoji”, navodi Tanja Popović, članica gradskog Veća.
Kao moguće rešenje Gradska uprava najavljuje usvajanje nove mreže osnovnih i srednjih škola. Kada ta mreža pokaže gde je potrebno otvoriti novu školu, stare, koje ostanu prazne, biće pretvorene u vrtiće. Gradski menadžer najavljuje i stimulaciju privatnika da grade nove vrtiće.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta kad dete ostane ispod crte za upis u državni vrtić?"

 1. Pravnik kaže:

  RODITELJI, TUZITE DRZAVU I VRTIC!
  ne pojedinacno, nego zajedno!!!
  Trazite u okolini advokata koji zna sta radi!
  Nepostoji nikoji pravni osnov sto moze ikoga da sprecava u ovom slucaju.
  treba vec jednom ova drzava da nauci da su deca na prvo mesto!!!
  Zamislite da trudnu zenu ne bi mogli da uzimaju u porodiliste zato sto je ispod crte!!!
  Dobar advokat, i zajednicka tuzba!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama