Шта када дете не воли вртић

Ниједан разлог одбијања није нерешив, будите стрпљиви и смирени

Foto: Canva

Објасните вртић као дететов одлазак на посао, дајте му задатке и похвалите га кад их испуни

Свака генерација се мање или више сећа свог првог одласка у вртић, а већина напослеку не осећа последица што се тог дана нагло одвојила од родитеља. Тако да се ни вашем детету не може десити ништа што други већ нису прошли.
Будући да деца данас крећу доста рано у вртић, нешто старија и предшколска деца међутим ипак знају да објасне због чега има се не иде у вртић.

Постоји неколико типичних објашњења:

Дете не прихвата одвајање од родитеља

Деца су паралисана страхом од одвајања и напуштања у том моменту. Нарочито су осетљива деца у раном узрасту која виде и осете ако је родитељ несигуран, уплакан, а нарочито ако га пече га савест што оставља дете.

Решење за то је да детету одлазак у вртић морате објаснити:

– сигурно и самопоуздано
– кратко и у терминима које дете разуме
– оно мора знати да ви морате на посао и да је вртић најлепше и најсигурније место

Kако олакшати детету полазак у вртић?

Јако велику улогу у оваквом одвајању игра став родитеља о вртићима и осећања која родитељи у тренутку одвајања имају. Ако је мама преплашена, нервозна, тужна, дете ће се понашати у складу са тим: биће раздражљиво, преплашено и одвајање ће му сигурно тешко пасти. Значи прво треба умирити маму, а потом ево пар важних савета:

– Kада водите дете у вртић претворите то у игру. Певајте му омиљену песму на путу до вртића и радујте се заједно дружењу са децом.
– Не одуговлачите са растанком и ако дете плаче. Загрлите дете, пољубите га, реците да ћете доћи по њега и оставите га. Нормално је да дете на почетку буде тужно али чим ви напустите просторију оно ће се заиграти и заборавити да вас нема. Дугачким поздрављањем продужавате агонију растанка и отежавате детету још више.

– Kада се вратите из вртиће посветите се детету, идите негде, играјте се заједно, надокнадите му време које сте провели одвојено. Запамтите да деца немају појам о времену и да је много важнији квалитет времена које проводите заједно него квантитет.

Треба ли веровати детету ако се жали на вртић или васпитачицу?

Ако дете уопште и спомене нешто слично, будите упорни и нека вам дете објасни. У сваком случају у односу на то што вам дете каже биће вам лакше да се са васпитчаицом договорите како ћете то решити. Немојте се залетати и одмах напдати васпитаче. Испитајте друге родитеље и попричајте са свим васпитачима.

Међутим, уколико се ради о типичним проблемима деце која тек крећу у вртић посаветујте се о томе да ли да дете одведете код психолога или да нађете неко друго решење. Слично можете поступиити и ако се дете жали на другу децу, храну у вртићу или ако одбија да спава.

Поштујте интегритет васпитача

Имајте на уму да као родитељ можда нисте до краја објективни будући да је свима њихово дете најбоље на свету. Објасние детету да ће у вртићу наићи на различиту децу и да ће можда неће слагати са свима али да се увек труди да буде друг.

Проблем са спавањем у вртићу

Ако ваше дете не жели ни после дужег времена да спава у вртићу, ни то није нерешиво. Старија деца ће можда и моћи да се играју у тишини, док ће млађем детету то већ доћи природно кад буде видело и другу децу.

Треба ли дете по сваку цену ићи у вртић?

Kакав год да је проблем у питању, будите обазриви и разговарајте са стручњацима. У последње време се све чешће организују адаптациони периоди у вртићима који могу помоћи и вама и вашем детету како бисте тај период што лакше пребродили.

Извор: Бебац