Šta nikada ne treba da radite pred decom

29 juna, 2021

Zamislite sledeći scenario: Vodite dete u vrtić i debelo kasnite jer ste se uspavali. Vaspitačici govorite kako ste morali hitno da odete do posla da odnesete neke papire, pa ste doveli dete odmah posle toga, ali eto, saobraćajna gužva. Vaše dete stoji pored vas, sluša vas i zna da govorite laži.

Foto: Canva

Laganje da bismo se izvukli iz neprijatne situacije je toliko uobičajeno kod odraslih ljudi, da mnogi ni ne primećuju kada to rade, pogotovu kada su u pitanju tzv. “bele”, bezazlene laži. Kada su deca u blizini, ni jedna laž nije bezazlena. Prateći vaš primer, vaše dete bi moglo da zaključi da je laganje sasvim u redu, čak i kada su neke veće stvari u pitanju.

Krijete stvari od partnera

Ako imate naviku da, na primer, kupite nešto skupo za sebe, a detetu kažete “Šššš, tata ne mora da zna da smo ovo kupili”, to zvuči kao krajnje bezazlena stvar. Ili, ako detetu date slatkiš i kažete da ne kaže mami. Možda ćete čak pomisliti da to može da bude dobar način da se povežete i zbližite sa detetom. Međutim, istina je da time pokazujete detetu da je sasvim u redu da laže roditelja i ujedno potkopavate njegov autoritet.

Zadirkujete dete

Možda vam zvuči zabavno da pred drugim ljudima ili partnerom unesete malo sarkazma u komunikaciju sa detetom – na primer, da mu kažete da će se pretvoriti u lubenicu ako proguta semenku iz tog voća – ali vaš mališan neće uvek znati da se vi šalite.

Deca sve shvataju bukvalno, pa je zato najbolje da preskočite ovakav vid zabave i da pronađete drugi način da uveselite sebe ili društvo.

Provodite previše vremena na telefonu

Ako mislite da je u redu da vaše dete ima mobilni telefon sa 6 godina i da se igra na tablet računaru pre nego što nauči da hoda, onda slobodno provodite koliko god želite vremena na telefonu.

Ali, ako spadate u roditelje koji bi voleli da njihovo dete provede detinjstvo baveći se stvarima kao što su knjige i “Lego” kockice, onda bi trebalo i vi da se okrenete knjigama i kreativnoj zabavi umesto televizije i Instagrama.

Gubite živce

Verovatno znate da ne treba da gubite živce i da se derete na decu. Ali, ne bi trebalo da to radite ni sa kim, ako je vaše dete u sobi. Naime, ako se iznervirate na muža i krenete da se derete na njega, velika je verovatnoća da će vaš mališan pomisliti da je on kriv za to. Deca u većini slučajeva misle da su za loše raspoloženje roditelja oni krivi, tako da nerviranje i dranje iz bilo kog razloga – čak i ako se u filmu koji gledate desilo nešto loše – treba izbegavati.

Ismevate prijatelje ili rođake

Jedna šala na račun “senilnog deda Žike” može da se ureže u sećanje vašeg deteta. Ne samo da će to učiniti da dete pomisli kako je u redu da omalovažava manje srećne ljude, već postoji šansa i da će sledeći put kada budete videli osobu koju ste ismevali, vaše dete ponoviti vaše reči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama