Шта никада не треба да радите пред децом

6 јула, 2016

 
Сценарио је следећи: Полицајац вас зауставља јер сте прекорачили брзину, а ви му говорите да сте то урадили јер журите да ћерку одведете на тренинг. Она седи на задњем седишту, слуша вас и зна да то није истина. Лагање је толико уобичајено код одраслих људи, да многи ни не примећују када то раде, поготову када су у питању тзв. “беле”, безазлене лажи. Када су деца у близини, ни једна лаж није безазлена. Пратећи ваш пример, ваше дете би могло да закључи да је лагање сасвим у реду, чак и када су неке веће ствари у питању.

Кријете ствари од мужа
Ако имате навику да, на пример, купите нешто скупо за себе, а детету кажете “Шшшш, тата не мора да зна да смо ово купили”, то звучи као крајње безазлена ствар. Можда ћете чак помислити да то може да буде добар начин да се повежете и зближите са дететом. Међутим, истина је да тиме показујете детету да је сасвим у реду да лаже родитеља, и поткопавате очев ауторитет.
Задиркујете дете
Можда вам звучи забавно да пред другим људима или партнером унесете мало сарказма у комуникацију са дететом – на пример, да му кажете да ће се претворити у лубеницу ако прогута семенку из тог воћа – али ваш малишан неће знати да се ви шалите.
Деца увек све схватају буквално, па је зато најбоље да прескочите овакав вид забаве и да пронађете други начин да увеселите себе или друштво.
Проводите превише времена на телефону
Ако мислите да је у реду да ваше дете има мобилни телефон са 6 година и да се игра на таблет рачунару пре него што научи да хода, онда слободно проводите колико год желите времена на телефону.
Али, ако спадате у родитеље који волели да њихово дете проведе детињство бавећи се стварима као што су књиге и “Лего” коцкице, онда би требало и ви да се оканете ваших електронских справица.
Губите живце
Вероватно знате да не треба да губите живце и да се дерете на децу. Али, не би требало да то радите ни са ким, ако је ваше дете у соби. Наиме, ако се изнервирате на мужа и кренете да се дерете на њега, велика је вероватноћа да ће ваш малишан помислити да је он крив за то. Деца у већини случајева мисле да су за лоше расположење родитеља они криви, тако да нервирање и драње из било ког разлога – чак и ако се у филму који гледате десило нешто лоше – треба избегавати.
Исмевате пријатеље или рођаке
Једна шала на рачун “пијаног ујка Пере” или “глупог пријатеља са факултета” може да се уреже у сећање вашег детета. Не само да ће то учинити да дете помисли како је у реду да омаловажава мање срећне људе, већ постоји шанса и да ће следећи пут када будете видели особу коју сте исмевали, ваше дете поновити ваше речи.
Извор: Жена блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама