Osnovne karakteristike ospe kod varičele

17 februara, 2018

– Ospa prolazi kroz nekoliko stadijuma (makula, papula, vezikula i krusta). Svaki od ovih stadijuma traje kratko.
– Ospa je polimorfna, što znaci da se u istom momentu na koži mogu videti osipne promene u različitim stadijumima evolucije.
– Javlja se na različitim delovima tela istovremeno.
– Izbija u naletima. Razmak između naleta je 10-30 sati. Svaki sledeći nalet je blaži.
– Ospa je pojedinačna. Koža između promena nije izmenjena.
– Najgušća je na trupu.
– Praćena je svrabom.
Izgled ispe po danima.

 
Varičele (ovčije boginje, vodene kozice) su jedna od najčešćih dečjih, osipnih, zaraznih bolesti. Izaziva je herpes virus, a karakteriše se tipičnim, vezikuloznim egzantemom (osipom) po koži, u vidu vodenih mehurića.
Najčešće se javljaju u uzrastu od 1-7 godine života, mada se mogu javiti i u kasnijem uzrastu, kao i kod odraslih.
Epidemiologija
Varičela je lako prenosiva zarazna bolest, te od nje lako obolevaju osobe koje još nisu preležale ovu infekciju. Najčešće se javlja u vidu velikih epidemija i to pre svega u kolektivima (vrtići, jaslice, škole, internati i sl.).
Rezervoar infekcije je bolesnik, odnosno zaraženo dete, a izvor infekcije je sekret iz gornih disajnih puteva (fligeove kapi).
Bolest se prenosi vazdušnim putem ili kontaktom – dodirom sa obolelim koji luči virus, preko sekreta iz disajnih puteva. Ulazno mesto infekcije su gornje partije disajnog sistema ili vežnjača (konjuktiva) oka.
Oboleli je zarazan od kraja inkubacionog perioda (par dana neposredno pre izbijanja ospe), pa sve do momenta krustanja, što obično traje 6-8 nedelja.
Varičela ostavlja trajan imunitet, odnosno osoba koja je jednom preležala ovu zaraznu bolest, ne može više od nje da oboli. Ipak, virus i dalje ostaje trajno prisutan u korenima nerava, te se usled imunološkog pada, bilo koje vrste, virus može ponovo reaktivirati i dati herpes zoster infekciju – karakterističnu za stariju životnu dob.
Stadijumi bolesti
I Inkubaciona faza – traje 14-15 dana (10-20 dana)
II Prodromalni stadijum bolesti – traje 1-2 dana i kod dece je slabije izražen, mada prisutan. Odlikuje se pojavom opštih simptoma bolesti: povišenom temperaturom (snažavanje temperature pogledaj OVDE), slabošću, malaksalošću, gubitkom apetita, bolovima u mišićima i zglobovima, bezvoljnošću deteta, plačljivošću, pospanošću, te glavobolja i slično.
III Eruptivni stadijum bolesti – karakteriše ga pojava tipične vezikulozne ospe u vidu mehurića ispunjenih bistrom tečnošću, praćeni intenzivnim svrabom. Ospa izbija u naletima, a karakterištičan raspored ospe je prvo na trupu, vlasištu glave i licu, te na kraju zahvata ruke i noge. Vodeni mehurići su smešteni na površini kože, a okružuje ih zona crvenila. Stvaranje zrele ospe traje pojedinačno oko 2-3 dana za svaki mehurić.
Ovaj vezikulozni osip se javlja svuda po koži i sluznicama (enantem), te se viđa i u usnoj duplji, na vežnjači oka, polnim organima. Međutim, kao što ospa zahvata vidljive sluznice, tako može da se javi i na sluznicama unutrašnjih organa.
Nekada je moguće da se tokom čitave bolesti pojavi svega nekoliko ospi, a nekada se javi mnoštvo. Nema pravila. Sadržaj vezikule je u početku bistar, a zatim postaje mutan, nakon čega se vezikule suše i razvija se krusta (krasta) koja ne ostavlja ožiljak.
Kako ospa izbija u naletima, na koži je moguće istovremeno videti sve razvojne oblike ospe, od makule, preko papule, vezikule do kruste. Samo izbijanje ospe traje najčešće 7-8 dana.
IV Stadijum regresije – povlačenja simptoma – u ovoj fazi dolazi do postepenog povlačenja svih simptoma. Na koži se viđa mnoštvo sasušenih vezikula i krusti. Otpadanjem kraste na koži ostaje zone slabe pigmentacije, a može ostati i po koji ožiljak (ukoliko je došlo do raščešavanja promene).
V. Stadijum rekonvalescencije – oporavljenja – period kada dete treba da povrati svoju snagu i energiju. Poželjno je da traje par dana.
Celokupna bolest obično traje oko 10-14 dana. Deca dojenčanskog uzrasta (do godinu dana), kao i odrasli, mogu dobiti teži oblik bolesti, koji može dati teške komplikacije.
Od izuzetnog je značaja, OBAVEZNO odvesti dete pedijatru, radi adekvatne dijagnostike i lečenja!!!
Komplikacije bolesti
Komplikacije su uglavnom posledica lokalizacije same ospe, naročito ukoliko ospa zahvata i neki od unutrašnjih organa, a mogu se ispoljiti različito.
Kao posledica češanja, može se javiti sekundarna bakterijska infekcija kože u vidu gnojnih ospi.
Kod lokalizacije na oku, može se javiti oštećenje vida
Kod lokalizacije na grkljanu, mogu se javiti simptomi u vidu kašlja i gušenja.
Sekundarna bakterijska infekcija može dati upalu uha, upalu pluća i zglobova, a sepsa se javlja izuzetno retko.
Kod lokalizacije na organima za varenje, može doći do pojave proliva, muke i povraćanja.
Ukoliko je lokalizacija na nervnom sistemu može se razviti izuzetno teška komplikacija – meningoencefalitis
Ne morate dete odvesti odmah prvi dan lekaru, dok još ospa nije jasno izbila, ali je jako važno da pedijatar pregleda dete i uoči sve potencijalne komplikacije na vreme!!!
Lečenje
Lečenje je simptomatsko, a podrazumeva prevenciju pojave sekundarnih, bakterijskih komplikacija.
Potrebno je:
Pre svega, dete IZOLOVATI iz kolektiva dok ne nestane i posljednji mehurić, a i par dana posle – što je naročito važno u dečjim kolektivima, gde je širenje ove infekcije vrlo lako i brzo.
Sprovoditi mere lične higijene – dete tuširati. Ne kupati dugo u kadi, kako ne bi došlo do oštećenja ospi, a zatim umesto brisanja utapkati svu vodu sa tela deteta. Redovito podrezivanje noktiju.
Higijena prostorije u kojoj dete boravi – čista posteljina, provetrena prostorija
U slučaju jakog svraba, mogu se primeniti kratkotrajne hipermanganske kupke ili neki od pudera za ublažavanje svraba (puderi nisu omiljeno sredstvo među lekarima, jer se promene „zapeku“ i lako mogu da se oštete, ali ako je preko potrebno primeniti i to sredstvo).
Ako dete ima temperaturu, snižavati je poznatim postupcima (pogledaj OVDE)
Bitna je, takođe lagana ishrana – kao prevencija komplikacija od strane organa za varenje, te posledičnih proliva i povraćanja.
Ne pregrevati prostoriju u kojoj dete boravi!!!
Ukoliko opšte stanje deteta dozvoljava i ono se oseća „dobro“, ne mora nužno i strogo da miruje.
Prevencija
U svetu postoji vakcina protiv ove bolesti, koja se daje kao obavezna vakicna, ali u našoj zemlji ona nije uvrštena u kalendar obaveznih vakcina (kalendar vakcinacije pogledaj OVDE)
OBAVEZNO se javite svom pedijatru sa prvim znakom bolesti!!!!
Izvor: Mamasaveta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama