Šta se menja novim Pravilnikom o ocenjivanju: procedura u slučaju da roditelji nisu zadovoljni radom nastavnika, broj pisanih provera nedeljno, obaveze odeljenjskog starešine

februar 12, 2024

Novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnim školama koji je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala prošle nedelje donosi nekoliko novina. Promene se odnose na ocenjivanje vladanja, postupanje u slučaju odsustvovanja sa nastave, broj pismenih provera u jednoj nedelji, kao i na postupanje škole u slučaju da polovina roditelja iznese primedbu na rad nastavnika ili stručnog saradnika.

Šta tačno donosi novi Pravilnik o ocenjivanju?
Rad nastavnika

U slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, imaju pravo da se tim povodom školi obrate dopisom, a onda škola postupa po tačno određenoj proceduri.

Odeljenjski starešina, po dobijanju dopisa, obaveštava nastavnika na kojeg se primedbe odnose, nadležno stručno veće i direktora. Stručno veće vrši uvid u dopis roditelja, pribavlja izjašnjenje nastavnika na čiji rad je uložena primedba i ispituje navode, te daje mišljenje koje dostavlja direktoru.

Direktor, zatim, zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja, koju onda dostavlja podnosiocu i obaveštava nastavnika na kog se primedbe odnose, nadležno stručno veće i odeljenskog starešinu.

Ako je primedba bila osnovana direktor, stručni saradnik i sekretar izrađuju plan pojačanog instruktivno-pedagoškog uvida u rad nastavnika, tako što planiraju posetu i predlažu mere za otklanjanje nepravilnosti i unapređivanje rada nastavnika na čiji rad su roditelji uložili primedbu, imajući u vidu najbolji interes učenika.

Na kraju, ako roditelji koji su podnosioci dopisa nisu zadovoljni odlukom direktora, mogu se, od trenutka stupanja Pravilnika na snagu, obratiti nadležnoj školskoj upravi, u roku od sedam radnih dana od dobijanja odluke, radi preduzimanja aktivnosti iz nadležnosti školske uprave.

Izostanci učenika

U novom Pravilniku definiše se i obaveza škole prema učenicima koji su sa nastave bili opravdano odsutni od 11 do 15 radnik dana u kontinuitetu. Škola je za njih “dužna da napravi plan ocenjivanja i da o njemu obavesti učenika i roditelja, odnosno zakonskog zastupnika, imajući uvidu najbolji interes učenika”.

Inicijalni testovi i pisane provere

Godinama unazad se na početku svake godine organizuju inicijalni testovi kako bi nastavnici stekli uvid u to koliko je i kakvo znanje učenika stečeno u prethodnoj školskoj godini. Ti testovi nisu bili za ocenu (osim ako se učenik izuzetno pokaže), ali nastavnici nisu imali obavezu ni da ih najave. Novi Pravilnik to menja. Inicijalne testove nastavnici će morati da najave tri radna dana pre planiranog održavanja i oni se ne ubrajaju se planirani broj pismenih provera.

Kada je reč o redovnim pisanim proverama, tu je takođe došlo do jedne vrlo važne promene koja se, verovatno, neće dopasti učenicima. Do sada je, prema Pravilniku, svaki učenik mogao da ima najviše dve provere u toku jedne nedelje, a jednu proveru u danu. Novi Pravilnik predviđa da rasporedom može da se planira najviše jedna pismena provera u danu (kao i do sada), ali “pored jednog pismenog zadatka koji je propisan programom nastave i učenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje za pojedine predmete, mogu da se planiraju još dve pismene provere u nastavnoj nedelji.”

Dakle, jedan test više nedeljno.

Obaveze odeljenjskog starešine

“Odeljenjski starešina je obavezan da blagovremeno, a najmanje četiri puta u toku školske godine, na primeren način obaveštava roditelje o postignućima učenika, napredovanju, motivaciji za učenje i napredovanje, vladanju i drugim pitanjima od značaja za obrazovanje i vaspitanje.

Obavezan deo obaveštenja roditelju, u delu vladanja, je obaveštenje o redovnosti pohađanja nastave, kao i izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.” – predviđa novi Pravilnik.

Dalje, ako roditelj ne dolazi na roditeljske i individualne sastanke, odeljenjski starešina je dužan da ga blagovremeno, zvanično, u pismenoj formi obavesti o uspehu i ocenama, eventualnim teškoćama i izostancima učenika i posledicama izostajanja učenika i pozove ga na individualni razgovor.

“Ako se roditelj u roku od 15 dana od dana dobijanja poziva ne odazove na poziv, škola će o tome obavestiti nadležni centar za socijalni rad i zatražiti njegovo postupanje.” – stoji u novom Pravilniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Šta se menja novim Pravilnikom o ocenjivanju: procedura u slučaju da roditelji nisu zadovoljni radom nastavnika, broj pisanih provera nedeljno, obaveze odeljenjskog starešine

 1. Mima kaže:

  Da li bi se iko od roditelja bunio da dete dobije 5 a zna za 2 ili 3?
  Da radim u skoli svima bih davala petice….roditelji bi bili srecni a deca ostala bez znanja…..posle iskesiraju 5000e i kupe diplomu …..milina

  1. Ola kaže:

   Ja imam jos 4 godine do penzije i bas tako cu da radim. Sve sam vec probala, samo to nisam.

 2. Natasa kaže:

  Jos jedna pisana provera znanja za decu….!!!!
  Kad se razbole i propuste 2 kontrolna te nedelje,onda sledece nedelje rade 4 kontrolna, 2 po rasporedu i ona 2 koje nisu radili,posto je verovatno normalno da s temperaturom i sl. kod kuce uce…

 3. Dokle više???!!! kaže:

  Muka mi je, svaki dan nova pravila , pretnje, poniženja…jurim novi posao van struke, kao kolege koje su pobegle i “progledale”.

 4. Taša kaže:

  Presipanje iz šupljeg u prazno …ko još poštuje pravila i zakone?Ne daj bože da se razboli dete,čeka ga pakao,svaki dan provera..iz iskustva,dete mi je bolesno sa maskom islo u skolu na provere da ne bi na kraju bio ne ocenjen..U jednom danu,kontrolni i odgovaranje jos iz dva predmeta..Sve razumem i nastavnike i pribleme koji im je novi sistem nametnuo,silne nepotrebne papirologije al da nije malo previše?

 5. Maja kaže:

  Istini je sasvim drugačija od one koju ste izneli u gostovanju na Nova S, vi ste optimistični i zaštitnički nastrojeni prema nastavnicima.
  Ko god je bio bilo gde u inostranstvu reći će vam koliko su naši nastavnici loši pedagozi, nezainteresovani za rad, za decu, nezadovoljni platama i uslovima pa to iskaljuju u radu sa decom.

  Našu decu nastavnici vređaju, omalovažavaju diskriminišu kada detetu nije cilj ocena 5 iz svih predmeta a Vi ste svu krivicu prebacili na roditelje.
  Imam dva deteta uzrasta 14 i 17, nikada u životu u školu nisam otišla da bih pitala zašto je dete dobilo ocenu kakvu je dobilo, na roditeljske sastanke sam odlazila, na otvorena vrata ne – dete dobija ocenu za koju zna, nekada to ne bude sasvim fer i korektno ali deca od nastavnika dobijaju rečenicu “Pa život nije korektan, navikni se”.

  Smatram da je ok da se tokom osnovne škole steknu osnovna znanja i da se dete u dobroj meri upozna sa oblastima kako bi i samo shvatilo šta voli i šta dalje želi da uči.
  Ipak daću vam primer – učiteljica od I do IV razreda jednog mog deteta za te četiri godine NIJE znala da dete pune tri godine pohadja jednu istu sportsku aktivnost, pa mu je na kraju IV razreda na recitalu dodelila da preskače vijaču uz obtazloženje “Šta? Pa ti nemaš nikakva interesovanja” – na šta je dete odgovorilo objašnjavajući joj koliko dugo i koliko često trenira i kakve je uspehe ostvarilo. ONA se za 4 godine nije ni zainteresovala za to jedno od 26 dece, da sa njim iskomunicira elementarno. Mogla ga je pitati umesto da mu samo dodeli. Stalno slušamo “jao mi nemamo vremena, znate” Bila je žena preokupirana stalnim pripremama učenika koje šalje na takmičenja, oni su u stalnom fokusu i to je to.

  Znate li koliko je prijava na vređanje, malovažavanje, diskriminaciju dce od strane nastavnika dobilo Ministarstvo prosvete?
  Znate li da PP službe i direktor škola ignorišu sva obraćanja roditelja (u našem slučaju 5 meseci škola nije smatrala za shodno da nam odgovori na Podneske koje smo dostavili Sekretarijatu škole) SVE dok se nismo obratili Prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete. Tek tada Škola nas je udostojila odgovora.

  Državnoj školi poveravamo decu, koja tamo provode 5 dana nedeljno po 6 sati – nastavnici su daleko ispod nivoa kojm bi zaslužili da im bude poveren rad sa decom. Daleko ispod. Većina je preko veze dobila posao, otaljava ga uz stalne izgovore.

  Znam za nastavnicu u državnoj školi kod koje se ne sme otići jer će ona uzeti dete na zub, “A ti si taj što mi dovodi roditelje u školu? ” a ona sama iz OŠ “Vuk Karadžić” nije izbijala konstantno pregovarajući ocene i privilegije za svoje dete kom je i u VIII razredu redovno radila domaći iz matematike. U OŠ je dolazila na nedeljnom nivou za svoje dete, da se svađa, da preti nastavnicima. Ona je nastavnik u državnoj školi.

  Toliko toga ima o čemu ne znate dovoljno da biste loše govorili o roditeljima o ovoj složenoj situaciji.

 6. Bekana kaže:

  Sve gore i gore… Ulizivanje deci i roditeljima. Sve samo da se ne uči. Koga još zanima znanje! A nastavnici neka i ne idu kući. Razredne starešine, neka zaborave svoju decu! I sve samo da se izvrda jedina i normalna obaveza dece- da uče!!! Pa ko će još raditi u školi?!

 7. Mama kaže:

  Dobar dan. Izvinite, ne mogu da nađem pravilnik o postupanju kada je učenik odsutan sa nastave više od 15 dana, naravno opravdano.

 8. Miša kaže:

  Ozbiljan je proces u postupku ocenjivanja, a roditelji vide samo ocenu. Zato smatra da nije u redu da roditelji imaju tolika ovlašćenja. Ko je to smislio, zaista nema dobru nameru prema nastavnicima. Zamislite da hirurga tokom operacije kontroliše rodbina pacijenta… Za nekoliko godina idem u penziju i, hvala Bogu što je tako.

MOŽDA TE ZANIMA
Proba (ni)je teža od završnog ispita
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama