Šta se promenilo? U vojnim školama VIŠE devojčica nego dečaka

24 januara, 2023

Vojni poziv u Srbiji u poslednje vreme popularniji je među devojčicama nego među dečacima pa je u poslednja dva upisna roka u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu u Beogradu upisano više devojčica nego dečaka.

Prema podacima Ministarstva odbrane, broj upisanih devojčica u te dve srednje škole bio je veći i u septembru 2021. i 2022. godine, a broj pripadnica lepšeg pola veći je, sveukupno posmatrano, i u Ministarstvu odbrane.

Na konferenciji u organizaciji OEBS-a “Žene, mir, bezbednost” savetnica ministra odbrane pukovnik Snežana Vasić ukazala je da je žena ukupno u Ministarstvu odbrane Srbije oko 54 odsto, dok je muškaraca oko 46 odsto.

Vojni poziv nije uvek bio pristupačan ženama pa je u prošlosti njihov broj u Ministarstvu odbrane i naročito u oružanim snagama bio zanemarljiv, i više incident nego pravilo.

To je postepeno počelo da se menja od 2007. godine, kada je ženama omogućen upis na sve smerove Vojne akademije, da bi 2014. i 2015. godine upis bio omogućen i u Vojnu gimnaziju, odnosno Srednju stručno vojnu školu.

U ovom trenutku, na Vojnoj akademiji ima 34 odsto kadetkinja, dok je na Medicinskom fakultetu Vojno-medicinske akademije (VMA) broj žena veći od 70 odsto.

Što se tiče kriterijuma za prijem u Vojnu akademiju i na VMA oni su identični za muškarce i žene, osim po pitanju provere fizičke spremnosti i sposobnosti.

Po pitanju broja žena starešina u oružanim snagama, te brojke su manje impresivne ali to je posledica činjenice da su one tek od skoro imale priliku da upisuju vojne škole.

Tako je trenutno u Vojsci Srbije (VS) devet odsto oficira žena, tri odsto podoficira i 17 odsto profesionalnih vojnika.

Detaljnije: balkansec.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama