Šta se tačno dešava sa zdravljem deteta čiji roditelji puše

1 februara, 2023

Čak i ako sami niste pušač, česta izloženost duvanskom dimu može biti uzrok bolesti i smrti. Pasivno pušenje godišnje ubije 3.000 ljudi koji obole od raka pluća iako nikad nisu zapalili cigaretu i desetine hiljada njih zbog bolesti srca, samo u SAD gde je i rađeno ovo istraživanje.

A zbog čega mi o ovome pišemo? Zbog toga što kod nas, još uvek, ne postoji dovoljna svest o tome koliko veliku štetu činimo deci izlažući ih duvanskom dimu – tokom trudnoće ali i kad se rode.

Foto: Canva

Mnoge majke će reći da su celu trudnoću pušile i da im se dete rodilo zdravo i dobilo ocenu 10. Dobro je što je tako, ali dve stvari ne smemo zaboraviti. Prva je ta da će vrlo teško bilo koja majka koja je dobila dete sa zdravstvenim problemom zato što je u trudnoći pušila to javno i reći. Druga je još važnija – to što se dete rodilo potpuno zdravo i raste okruženo duvanskim dimom, ne znači da ga posledice toga neće sačekati kada malo odraste.

Milioni dece su pasivni pušači. Svakog dana. U svojim domovima, u restoranima, kafićima, kad odu u goste. Jedno istraživanje pokazalo je, kaže pulmolog dr Dragana Jovanović, da, ako neko pred vama popuši deset cigareta, to je kao da ste vi popušili četiri. Kada su u pitanju deca, situacija je još gora jer oni dišu brže, pa udahnu veću količinu duvanskog dima, a s njim i svih štetnih materija. Njihova pluća se još razvijaju, pa je izloženost duvanskom dimu direktno ugrožavanje zdravog razvoja.

Ukratko, pušači, šteti svojoj deci. Čak i ako ne pušite u kući. Studije su jasno pokazale da posledice pasivnog pušenja postoje i kod dece čiji roditelji su pušači, sve i da oni u kući ne puše. To znači da je jedini način da ne ugrozite zdravlje svoje dece svojim lošim navikama – da ostavite duvan. Ne da ne pušite dok su deca tu. Ne čak ni da pušite na terasi.

Šta je pasivno pušenje?

To skoro sigurno znate. Pasivnom pušenju izloženi su nepušači (ali i pušači) koji udišu dim cigara, cigareta ili duvana iz lule, a koji sadrže oko 4.000 različitih vrsta hemikalija. Mnoge od njih su opasne a za najmanje 50 je potvrđeno da su uzrok kancera. Svaki put kad su u prostoriji u kojoj je duvanski dim, nezrela pluća deteta izložena su ovim hemikalijama. I pre nego što kažete da je to bilo tako i kad smo bili deca, vratite se na početak teksta, gde ćete videti da su jedna od posledica srčana oboljenja. Ona koja su vodeći uzrok smrti u Srbiji.

Ali, Američka akademija pedijatara otišla je još jedan korak dalje i istražila posledice nečeg što su nazvali thirdhand smoke (grubo prevedeno, to je pušenje iz treće ruke) i utvrđeno je da je ovaj vid izloženosti hemikalijama iz duvanskog dima štetan po decu. Thirdhand smoke je zapravo izloženost ostacima duvanskog dima, čak i kad u prostoriji u kojoj boravimo u tom trenutku niko ne puši. To su ostaci koji se mogu naći u zidovima, nameštaju, sedištima u automobilu, pa čak i u dečjoj kosi. 

Pušenje u trudnoći

Ako ste od onih kojima je doktor savetovao da ne ostave pušenje jer je to veliki stres u trudnoći, to svakako može biti zgodan izgovor. Da prekinete polako. Nikako da nastavite po nekoliko cigareta na dan. Jer pušenje u trudnoći nosi višestruke rizike od:

 • Pobačaja
 • Prevremenog porođaja
 • Manje težine deteta na rođenju, što može značiti i da beba ima zdravstveni problem
 • Iznenadne smrti novorođenčeta
 • Problema u učenju i poremećaja pažnje i hiperaktivnosti

Što više i duže trudnica puši ili je izložena duvanskom dimu, rizik je veći. Kad god da prekinete tokom trudnoće, učinili ste svojoj bebi ogromnu uslugu.

Kako pasivno pušenje utiče na zdravlje dece

Pored većeg rizika od SIDS-a i ozbiljnih zdravstvenih problema, deca koja su izložena duvanskom dimu imaju povećan rizik od:

 • Infekcije uha
 • Češćih prehlada i kašlja
 • Respiratornih problema
 • Problema sa zubima

Deca pušača češće i više kašlju i duže im treba da prebrode prehladu. Istraživanje je pokazalo da zbog toga i više izostaju iz škole u odnosu na decu nepušača.

Dugoročni efekti pasivnog pušenja

Deca koja rastu uz roditelje pušače imaju veću šansu da i sami postanu zavisni od cigareta. A čak i ako se to ne desi, ukoliko su odrastali kao pasivni pušači, povećali ste im šansu da kasnije u životu imaju zdravstvene probleme poput:

 • Nepotpunog razvoja pluća
 • Raka pluća
 • Bolesti srca
 • Katarakte

Zato, ako ste pušač i roditelj, ne tražite izgovore.

“Lekar je rekao da u trudnoći ne smem da ostavim cigarete” nije dobar izgovor.

“I moji su roditelji pušili ispred mene i nemam zdravstveni problem” nije dobar izgovor.

“Pušila sam celu trudnoću i dobila zdravu bebu.” nije dobar izgovor.

Jer dobar izgovor da pušite u trudnoći ili u kući u kojoj je dete – ne postoji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama