Šta su Jezičke školice i kako će pomoći detetu da bude uspešan čitalac

septembar 24, 2016

Ako ste nekad pažljivo posmatrali decu koja učestvuju u igri školice, mogli ste da zapazite koliko se ona raduju kad dobace pločicu do odgovarajućeg polja, kad uspeju da izbegnu zamke kredom nacrtanih polja, da budu veštija nego što su bila dan ranije. Lepo i dobro u ovoj igri jeste i to što u njoj nema sudije, što je svako svoj sudija, što nema jednog jedinog pravila, što nema zauvek poraženih i nepobedivih jer igra svakog dana počinje iz početka. I, što je najvažnije – sa svakom novom igrom dete postaje sve zadovoljnije i spretnije u skakutanju po obeleženim poljima. Baš kao i u ovoj dečjoj igri, čitanje različitih tekstova može se shvatiti kao skakutanje i šetnja, pri čemu se različitim strategijama osvajaju različita polja, odnosno slojevi teksta, već prema interesovanjima i spremnosti malog čitaoca u određenom trenutku.
Jezicke skolice1-koricaZbirka radnih listova „Jezičke školice” , izdavača Kreativni centar, pomoći će detetu, učitelju i roditelju na tom istraživačkom putu, koji će dete učiniti spremnijim za školske i životne situacije u kojima će se naći.

Jezičke školice 1-4 (za decu od prvog do četvrtog razreda)

Jezičke školice su zbirke radnih listova namenjene uvežbavanju i proveri čitalačke sposobnosti, odnosno razumevanja pročitanog. To je jedna od najsloženijih sposobnosti i vezana je ne samo za čitanje književnih tekstova već i drugih vrsta tekstova s kojima se učenik sreće u svojoj okolini i u školi – na ulazu u školu, školskoj oglasnoj tabli, tabli u učionici, zidovima učionice, školskoj ogradi, uličnim reklamama, televiziji, u prevoznim sredstvima, u novinama itd. Kako bude rasla učenikova čitalačka sposobnost, on će u svakodnevnom životu moći spremnije da se suoči s najrazličitijim informacijama, da ih razume i da na njih adekvatno odgovori.
Naravno, pri uvođenju učenika u svet pisane reči, kao i u različite čitalačke situacije – od jednostavnih do složenijih, uvek treba imati na umu uzrast i mogućnosti karakteristične za taj uzrast.
Zbirke su koncipirane tako da svaki učenik može da napreduje, ali i da se vraća težim zadacima, prema interesovanjima i mogućnostima u određenom trenutku.
Evo kako izgleda jedan od desetina zadataka u zbirci:

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Učenje i savladavanje čitanja je posebno važno, jer ljubav prema pisanoj reči se stvara od malih nogu. Ako tada uspete da stvorite vezu između deteta i knjige, uradićete možda jednu od najvažnijih stvari u njegovom školovanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama