Шта су Језичке школице и како ће помоћи детету да буде успешан читалац

Ако сте некад пажљиво посматрали децу која учествују у игри школице, могли сте да запазите колико се она радују кад добаце плочицу до одговарајућег поља, кад успеју да избегну замке кредом нацртаних поља, да буду вештија него што су била дан раније. Лепо и добро у овој игри јесте и то што у њој нема судије, што је свако свој судија, што нема једног јединог правила, што нема заувек поражених и непобедивих јер игра сваког дана почиње из почетка. И, што је најважније – са сваком новом игром дете постаје све задовољније и спретније у скакутању по обележеним пољима. Баш као и у овој дечјој игри, читање различитих текстова може се схватити као скакутање и шетња, при чему се различитим стратегијама освајају различита поља, односно слојеви текста, већ према интересовањима и спремности малог читаоца у одређеном тренутку.
Jezicke skolice1-koricaЗбирка радних листова „Језичке школице” , издавача Креативни центар, помоћи ће детету, учитељу и родитељу на том истраживачком путу, који ће дете учинити спремнијим за школске и животне ситуације у којима ће се наћи.

Језичке школице 1-4 (за децу од првог до четвртог разреда)

Језичке школице су збирке радних листова намењене увежбавању и провери читалачке способности, односно разумевања прочитаног. То је једна од најсложенијих способности и везана је не само за читање књижевних текстова већ и других врста текстова с којима се ученик среће у својој околини и у школи – на улазу у школу, школској огласној табли, табли у учионици, зидовима учионице, школској огради, уличним рекламама, телевизији, у превозним средствима, у новинама итд. Како буде расла ученикова читалачка способност, он ће у свакодневном животу моћи спремније да се суочи с најразличитијим информацијама, да их разуме и да на њих адекватно одговори.
Наравно, при увођењу ученика у свет писане речи, као и у различите читалачке ситуације – од једноставних до сложенијих, увек треба имати на уму узраст и могућности карактеристичне за тај узраст.
Збирке су конципиране тако да сваки ученик може да напредује, али и да се враћа тежим задацима, према интересовањима и могућностима у одређеном тренутку.
Ево како изгледа један од десетина задатака у збирци:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download


Учење и савладавање читања је посебно важно, јер љубав према писаној речи се ствара од малих ногу. Ако тада успете да створите везу између детета и књиге, урадићете можда једну од најважнијих ствари у његовом школовању.