Шта све може и зна дете између 3. и 5. године

јул 15, 2016
Како бисте боље разумели невероватан потенцијал детета узраста између три и пет година, као и “шта вас чека” у овом периоду, издвојили смо за вас најважније развојне карактеристике. Знаћете тачно шта да очекујете као и шта можете да почнете да учите ваше дете. Уз напомену да увек останете “хладне главе” и искористите сваку прилику да боље упознате и нешто научите вашег малишана.
dete
Разум и весеље
Око треће године ће вам изгледати као да се ваше дете одједном уразумило. Деца у овом узрасту постају дружељубива и независнија. Све више ће вам се свиђати њихово друштво. Ови “мали људи” су веома забавни и весели. Воле да трче, скачу и пентрају се како по кући тако и напољу. Свашта им може бити смешно, нарочито кревељење. Кловнови их због тога једноставно фасцинирају.
Јаки на речима
Дете вам сада може рећи шта жели, чак и ако не изговара тачно све речи и не склапа најразумљивије реченице. Како му је речник доста проширен оно може да искаже и своја осећања. Ова могућност је од велике помоћи у свакодневним борбама са браћом ии сестрама, другарима из вртића или комшилука и, наравно, родитељима. Они такође могу јасно да кажу и шта желе да једу.
Слобода родитеља
Ове нове способности родитељима дају већу слободу али не смањују потребу за надзором. Тако када дете савлада употребу ноше, оно ће вас с једне стране ослободити мењања пелена али ћете добити нови задатак да проверавате да сваки пут добро опере руке. У овом узрасту дете зна и да се само храни тако да ћете моћи да се посветите учењу лепих манира и разговарате током оброка.
Нова открића
У четвртој и петој години живота деца са великим ентузијазмом и маштом уче и откривају нове ствари. Занимају их бројеви и слова и могу да науче да напишу своје име око петог рођендана. Приметићете да дете воли да учи на спонтан, забаван и креативан начин. Ово је добар тренутак да се играте заједно у кухињи и научите га више о разноврсности хране и простој математици. Можете заједно да избројите број потребних јаја и научите га координацији покрета при мерењу или мешању. Постављање стола подразумева бројање, од броја особа до броја кашика и виљушака.
Удахните дубоко
Колико год вам се чинило да је дете сада разумније и да је могућ договор немојте се изненадити његовом тестирању и “испитивању граница”. Све чешће ће свађе избијати око јела и мораћете да докажете вашу чврстину. Не дајте се и не губите живце, само се држите јасних правила као што су: оно што је на столу је све што има за јело или мора да се проба пре добро познатог “не свиђа ми се”.
Останите смирени и лудо ћете се забављати!
Како је код вас у кући? Да ли вас ваш малишан тестира да види докле ћете да издржите?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама