Септембарско море са бебом: Сунце је и даље опасно!

 
Летовање 
Одлучили сте се да избегнете летње врућине и гужве па сте решили да ухватите лепо септембарско сунце. Одлична идеја – бебама (а и родитељима) прија „питомије“ сунце, тако да је ово заиста добра одлука.

Зато ћемо се позабавити потенцијалним проблемима који се могу очекивати на овом „касном” (иако није касно за лепо летовање) летњем одмору.
Сунце је и даље опасно!
Не сме да вас завара „нежније” септембарско сунце! УВ индеx (показатељ јачине, али и опасности од УВ зрачења) је и даље висок, па сунце стварно може бити опасно.
И даље избегавајте јако сунце (од 10-17 часова), држите бебу у природном хладу увек кад можете, користите лагану летњу капицу и лагану памучну одећу. Kад сте на сунцу бебу мажите кремом или лосионом са максималним заштитним фактором (50+)
Не претопљавајте бебу
Чини вам се да је сепртембар хладнији – јесте у односу на јули и август, али и даље има врућина. Зато НЕ претопљавајте бебу – довољан је један слој одеће, НЕ требају беби чарапице кад је вруће, али се капица подразумева кад се излази на сунце.
Дајте беби више течности
Ако дојите бебу то је најбоље за дете! Ипак, током летњих врућина (па и у септембру) беби треба више воде јер је губи знојењем, али и „невидљивим” испаравањем на врућини. Зато треба да имате одговарајућу флашицу воде при руци.
НЕМА потребе да прокувавате воду, већ одаберите квалитетну флаширану воду у паковању за бебе и децу (0,33 или 0,5л) и нека то буде САМО бебина вода.
Што не попије баците или сами попите, али немојта „одстајалу” воду да дајете беби увече кад се вратите са плаже. Увек постоји могућност да сте, током отварања или сипања, „запрљали” део испод поклопца, ма колико пажљиви били.
Ако путујете у иностранство понесите један пакет бебине воде одавде – не заузима много места, али ћете избећи непотребну потрагу за водом. За нас је лако да се нађе, али је за бебу најсигурнија вода коју сте већ овде давали и пробали.
Чувајте се цревних инфекција
Лето, па и касно лето је увек „ризик фактор” за настанак инфекција прљавих руку! Зато пазите да беба не ставља свашта у уста, а нарочито водите рачуна када се игра у песку.
Старије бебе понекад воле да „пробају” песак, а то може бити опасно!
Иако море изгледа чисто, може се десити да таласи (као и плима) избаце разну невидљиву прљавштину, укључујући и споре бактерија које изазивају инфекције желуца и црева. Зато се дешава она, наизглед парадоксална, ситуација: дете се није купало у мору, а добило је „морски” летњи пролив! То је баш зато што је желело да проба укус песка.
Зато редовно перите руке беби, и не дајте јој да свашта „трпа” у уста.
А ако се ипак пролив деси
Одмах треба започети надокнаду течности! Најбоље препаратима који у себи садрже све што беби треба (електролите, шећер…) који се растварају флашираном водом. То треба понети са собом „за сваки случај” – боље да не требају, али никад се не зна.
Беба треба да буде на „дијетици” – ако мама доји то је најбоље, онда се само даје мамино млеко! Ако је на формулама, треба дати адаптирано млеко БЕЗ лактозе (без млечног шећера) пет до седам дана.
Трећи стуб борбе са проливом је давање пробиотика који помажу да се варење нормализује, али и да беба победи вирус (или бактерију) која је изазвала проблем. Пробиотик се даје најмање седам до десет дана, а по потреби и дуже!
Да ли беба сме да се купа у мору
Kада је море чисто, топло и бистро, зашто да не!
Подразумева се опрез и стално држање бебине главе „на сигурном” изнад воде. Ипак, нека беба одлучи – ако јој прија она ће да се радује, смеје, лупка рукама и ногама по води… Али ако плаче и негодује НЕМОЈТЕ да је форсирате – има времена, заволеће море.
Ако је хладнија вода, импровизујте базенчић, убаците морску воду и нека се угреје на сунцу, па онда „пробрчкајте” бебу. Ово је разумна алтернатива и када су дани ветровити – нађите заветрину и ето решења.
Шта после купања у мору
Одмах туширање млаком водом, сушење меканим пешкиром, па после 10-так минута сунчања правац хладовина. Понудите је да једе (или пије) и ето лепог морског сна.
А клима у соби
Обично је у септембру пријатније и не треба климатизација. Ипак, ако „удари” врућина умерена климатизације је дозвољена и пожељна. Важно је да сноп хладног ваздуха не иде директно на бебу, и да се температура собе одржава констатно о распону од 24-26 степени! Не ваља да буде велика разлика у односу на спољну температуру.
Извор: mojpedijatar