Шта нисте знали о леворукој деци

22 маја, 2020

У свету пуном дешњака леворуке особе су ипак реткост. О њима постоји пуно митова и прича. Неки кажу да су уметнички надаренији од дешњака, а неки да су научили да се снађу.

У свету је само десет посто леворуких људи, а ако је међу њима и ваш дете или неко вама близак, ево шта би требало да знате.

1. Леворуки су бољи у спорту

Лингвиста Рик Смитс у својим књигама износи податке о леворукима када су у питању спортске активности. Спортисти често вежбају против десноруких играча, а леворуки могу прилагодити игре на оба начина. Дешњацима је доста тешко, појашњава Смитс.

2. Леворуки обично имају веће коефицијенте интелигенције

Истраживачи са Универзитета Ст. Лавренс у Њујорку открили су да је више леворуких са коефицијентима интелигенције већим од 140. Леворуки су били Алберт Ајнштајн, Исак Њутн и Чарлс Дарвин.

3. Леворуки су можда бољи возачи од дешњака

Истраживање аутошкола из Велике Британије показало је да је 57 посто будућих леворуких возача прошло возачки испит из прве наспрам 47 посто дешњака.

Некада се писање левом руком сматрало неком врстом развојне “грешке” и сви сигурно знамо неког кога су терали да пише десном руком иако је природно леворук. Ова заблуда један је од најбољих доказа да се у многим стварима морамо померити од својих родитеља и бака и дека и прихватити да нису баш знали најбоље. Иако су сигурно то желели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама