Šta niste znali o levorukoj deci

maj 22, 2020

U svetu punom dešnjaka levoruke osobe su ipak retkost. O njima postoji puno mitova i priča. Neki kažu da su umetnički nadareniji od dešnjaka, a neki da su naučili da se snađu.

U svetu je samo deset posto levorukih ljudi, a ako je među njima i vaš dete ili neko vama blizak, evo šta bi trebalo da znate.

1. Levoruki su bolji u sportu

Lingvista Rik Smits u svojim knjigama iznosi podatke o levorukima kada su u pitanju sportske aktivnosti. Sportisti često vežbaju protiv desnorukih igrača, a levoruki mogu prilagoditi igre na oba načina. Dešnjacima je dosta teško, pojašnjava Smits.

2. Levoruki obično imaju veće koeficijente inteligencije

Istraživači sa Univerziteta St. Lavrens u Njujorku otkrili su da je više levorukih sa koeficijentima inteligencije većim od 140. Levoruki su bili Albert Ajnštajn, Isak Njutn i Čarls Darvin.

3. Levoruki su možda bolji vozači od dešnjaka

Istraživanje autoškola iz Velike Britanije pokazalo je da je 57 posto budućih levorukih vozača prošlo vozački ispit iz prve naspram 47 posto dešnjaka.

Nekada se pisanje levom rukom smatralo nekom vrstom razvojne “greške” i svi sigurno znamo nekog koga su terali da piše desnom rukom iako je prirodno levoruk. Ova zabluda jedan je od najboljih dokaza da se u mnogim stvarima moramo pomeriti od svojih roditelja i baka i deka i prihvatiti da nisu baš znali najbolje. Iako su sigurno to želeli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama