Šta sve RODITELJ treba da nauči dete pre polaska u prvi razred

jul 2, 2018

Prvi dan škole – veliki događaj za mame, tate i mališane. Svi s radošću, ali i sa strepnjom čekaju prve školske dane. A mi, koji smo sve to već prošli, koji smo danas “veliki đaci”, želimo da otkrijemo jednu tajnu – šta sve treba jednom prvaku.
Zrelost deteta za polazak u prvi razred osnovne škole obuhvata nekoliko faktora. Ti faktori se pre upisa ispituju, kako bi se proverila:

  • telesna zrelost (visina, težina, telesna spremnost, vid, sluh)
  • intelektualna zrelost (razvijenost govora, pažnje, pamćenja, logičkog mišljenja, inteligencije, grafomotoričkih veština)
  • emocionalna zrelost (stabilnost, sposobnost samokontrole, tolerancija na frustraciju, prihvatanje neuspeha, sposobnost nošenja s osećajima)
  • socijalna zrelost (norme ponašanja, društveni odnosi, komunikacija, saradnja, usvajanje moralnih normi, sastav vrednosti, osećaj pripadnosti, prihvatanje autoriteta)

Iako mnogi roditelji misle da je poznavanje svih slova i tečno čitanje najvažnije za dete koje polazi u prvi razred, ima najmanje nekoliko bitnijih stvari koje bi roditelji trebalo da nauče dete koje polazi u školu.

Dobro jutro, dobar dan, laku noć za lepši san

Vežbajte pozdravljanje ukućana, suseda i poznanika. Pozdrav treba da bude jasan i umereno glasan. A još je lepši ako ga okitimo osmehom.

Četiri čarobne reči – izvini, molim, hvala, izvoli

U komunikaciji s detetom i odraslima koristite četiri čarobne reči. Podstičite dete da ih koristi u komunikaciji s drugima jer čarobne reči otvaraju vrata svakoga srca.

Pri jelu se pristojno ponašati treba, malo si dete, nisi mala beba

Zamolite dete za pomoć pri postavljanju stola i pribora za jelo. Pomozite detetu pri pravilnom služenju priborom za jelo. Pristojno ponašanje za stolom dete uči oponašanjem, zato budite dobar primer.

Svako treba znati da ruke često moramo prati

Uputite dete na potrebu pranja ruku pre jela, posle jela, posle nužde, posle igranja, pre učenja… Razgovarajte o pranju zuba, kose, tuširanju, kupanju… Naučite dete da voda i sapun štite zdravlje.

U toaletu važno je pravila znati, nakon nužde treba ruke prati

S detetom treba uvežbati korišćenje toaleta – podizati poklopac, puštati vodu za ispiranje, spustiti poklopac. Na vratima toaleta je oznaka koju treba prepoznati.

Jedan je dečak hodao bos, na to se naljutio njegov mali nos

Uvežbajte brisanje nosa papirnim maramicama. Istu maramicu koristiti dva do tri puta, a prljavu baciti u smeće. Nos se briše lagano, tiho, ali temeljno.

Otvori – zatvori akcija je česta…

…da možemo da vidimo da li ima još mesta. Zaveži, odveži cipelice svoje da ti oko noge uvek lepo stoje. Otkopčaj, zakopčaj, svako dugme na kaputu, pa ti neće biti hladno kad si na putu.
Uvežbajte s detetom otvaranje i zatvaranje školske torbe i pernice. Kada dete savlada veštinu vezivanja pertli, naučite ga da pomogne onima koji to još ne mogu. Osim urednog zakopčavanja dugmića, naučite dete kako da namestiti patent na rajsferšlusu da bi se mogao povući.

Pribor

Zajednički pripremite sav pribor koji će dete koristiti u školi. Omotajte knjige i sveske, napišite ime i prezime, uredite stalno radno mesto i mesto gde će stajati školski pribor. Vežbajte da spremite pribor u školsku torbu.
Naučite dete kako da zareže olovke i bojice. Pernica ne treba da bude biti pretrpana, pribor za fizičko treba da bude čist i uredan.

Izvan kuće

Dobro je da dete pre polaska u školu zna da navede svoje puno ime i prezime i kućnu adresu. Neka nauči ime i prezime, kao i telefonski broj roditelja. Zajednički upoznajte najsigurniji put od kuće do škole i natrag. Napomenite detetu da nakon škole ne odlazi u šetnje, ne svraća kod prijatelja (osim ako je za to dobio dozvolu, ali se mora javiti čim stigne kod drugara), nego ide pravo kući.

Novi prijatelji

Dobro je da dete i pre škole među vršnjacima ima prijatelje za igru. Na taj će način lakše prihvatiti različitosti. Razgovarajte o različitim osobinama ljudi, podstaknite dete da zauzima sopstvene stavove • podstičite dete da se druži s vršnjacima u učenju i igri.

Đeca nikad nisu bila dobra u slušanju odraslih, ali su zato odlična u oponašanju.
Džejms Boldvin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama