Шта све РОДИТЕЉ треба да научи дете пре поласка у први разред

2 јула, 2018

Први дан школе – велики догађај за маме, тате и малишане. Сви с радошћу, али и са стрепњом чекају прве школске дане. А ми, који смо све то већ прошли, који смо данас “велики ђаци”, желимо да откријемо једну тајну – шта све треба једном прваку.
Зрелост детета за полазак у први разред основне школе обухвата неколико фактора. Ти фактори се пре уписа испитују, како би се проверила:

  • телесна зрелост (висина, тежина, телесна спремност, вид, слух)
  • интелектуална зрелост (развијеност говора, пажње, памћења, логичког мишљења, интелигенције, графомоторичких вештина)
  • емоционална зрелост (стабилност, способност самоконтроле, толеранција на фрустрацију, прихватање неуспеха, способност ношења с осећајима)
  • социјална зрелост (норме понашања, друштвени односи, комуникација, сарадња, усвајање моралних норми, састав вредности, осећај припадности, прихватање ауторитета)

Иако многи родитељи мисле да је познавање свих слова и течно читање најважније за дете које полази у први разред, има најмање неколико битнијих ствари које би родитељи требало да науче дете које полази у школу.

Добро јутро, добар дан, лаку ноћ за лепши сан

Вежбајте поздрављање укућана, суседа и познаника. Поздрав треба да буде јасан и умерено гласан. А још је лепши ако га окитимо осмехом.

Четири чаробне речи – извини, молим, хвала, изволи

У комуникацији с дететом и одраслима користите четири чаробне речи. Подстичите дете да их користи у комуникацији с другима јер чаробне речи отварају врата свакога срца.

При јелу се пристојно понашати треба, мало си дете, ниси мала беба

Замолите дете за помоћ при постављању стола и прибора за јело. Помозите детету при правилном служењу прибором за јело. Пристојно понашање за столом дете учи опонашањем, зато будите добар пример.

Свако треба знати да руке често морамо прати

Упутите дете на потребу прања руку пре јела, после јела, после нужде, после играња, пре учења… Разговарајте о прању зуба, косе, туширању, купању… Научите дете да вода и сапун штите здравље.

У тоалету важно је правила знати, након нужде треба руке прати

С дететом треба увежбати коришћење тоалета – подизати поклопац, пуштати воду за испирање, спустити поклопац. На вратима тоалета је ознака коју треба препознати.

Један је дечак ходао бос, на то се наљутио његов мали нос

Увежбајте брисање носа папирним марамицама. Исту марамицу користити два до три пута, а прљаву бацити у смеће. Нос се брише лагано, тихо, али темељно.

Отвори – затвори акција је честа…

…да можемо да видимо да ли има још места. Завежи, одвежи ципелице своје да ти око ноге увек лепо стоје. Откопчај, закопчај, свако дугме на капуту, па ти неће бити хладно кад си на путу.
Увежбајте с дететом отварање и затварање школске торбе и пернице. Када дете савлада вештину везивања пертли, научите га да помогне онима који то још не могу. Осим уредног закопчавања дугмића, научите дете како да наместити патент на рајсфершлусу да би се могао повући.

Прибор

Заједнички припремите сав прибор који ће дете користити у школи. Омотајте књиге и свеске, напишите име и презиме, уредите стално радно место и место где ће стајати школски прибор. Вежбајте да спремите прибор у школску торбу.
Научите дете како да зареже оловке и бојице. Перница не треба да буде бити претрпана, прибор за физичко треба да буде чист и уредан.

Изван куће

Добро је да дете пре поласка у школу зна да наведе своје пуно име и презиме и кућну адресу. Нека научи име и презиме, као и телефонски број родитеља. Заједнички упознајте најсигурнији пут од куће до школе и натраг. Напомените детету да након школе не одлази у шетње, не свраћа код пријатеља (осим ако је за то добио дозволу, али се мора јавити чим стигне код другара), него иде право кући.

Нови пријатељи

Добро је да дете и пре школе међу вршњацима има пријатеље за игру. На тај ће начин лакше прихватити различитости. Разговарајте о различитим особинама људи, подстакните дете да заузима сопствене ставове • подстичите дете да се дружи с вршњацима у учењу и игри.

Ђеца никад нису била добра у слушању одраслих, али су зато одлична у опонашању.
Џејмс Болдвин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама