Шта треба да раде очеви да би својим синовима изградите однос поверења и љубави?

 Шта би требало да радите уколико желите да са својим синовима изградите однос поверења и љубави?

 

Однос очева и синова веома је специфичан и од тога као се он развија, много тога зависи. Уколико желите да са својим сином изградите однос поверења и љубави, морате да упознате дете, да му се приближите и да учествујете у његовом животу, слушате га са интересовањем. Психолози тврде да нема универзалног рецепта за тате, али да постоје нека „правила“ која морате да поштујете.

* Потиснете своја очекивања и пустите сина да се развија самостално. Притисак који многи очеви врше често није вербалан вербалан већ потиснут, психолошки. Зато заборавите своје амбиције и подржавајте интересовања свог сина.

То што сте ви били перспективан спортиста у младости не мора да значи да ће и он, јер је можда талентован за уметност. Умерено га контролишите и усмеравајте, али без превеликих очекивања која ће пореметити ваш однос.

* Проводите време са сином, али имајте на уму да је најважнији квалитет тог времена. Не морате да будете заједно по цео дан, али време које имате искористите како треба. Слушајте шта има да вам каже, радите оно што син воли, ослушкујте његова интересовања и жеље. Играјте се, причајте и будите заједно.

* Иако се од вас као оца очекује да будете ауторитет, веома је важно да хвалите дете и будете му подршка. Не осуђујте га, не вичите и не трудите се да ауторитет изградите на страху. Много је важније да дете стално подсећате да сте на његовој страни и да га волите без обзира на све. Кад год сте задовољни сином, то му и реците, а разлог за похвалу је и уложен труд, а не само резултат.

Дечаци по правилу слабије показују осећања, па се може догодити да нису сигурни шта мислите о њима. Зато му увек кажите да га волите и да сте срећни што је баш он ваше дете. Загрлите га и кад год имате прилику размените нежности. Топао и брижан отац неће од свог сина направити „млакоњу“. Напротив, само ће дечаци који су сигурни у очеву љубав и подршку израсти у јаке личности, способне да се боре са животним проблемима.

Извор: bebac.com