Шта треба да знају родитељи малих спортиста

Велики број деце учествује у спортским активностима, што је одлично! Много је ваших питања која су везана за припрему детета за тренинге, па смо издвојили најинтересантнија.


Које је доба дана најпогодније за тренирање?
Када говоримо о колективним спортовима, родитељи тешко могу да утичу на време тренинга или утакмица.
Требало би избећи велике физичке напоре у раним јутарњим и касним вечерњим сатима.
Рано јутро није време за напорне тренинге – тада се организам полако буди, па екстремни напори нису препоручљиви за дете.
Касно увече такође не ваља, јер је време за постепено смиривање функција организма и спавање, а не за велике физичке напоре. Са друге стране, «адреналинска реакција» после спортске активности траје у мозгу пар сати, па није лако заспати после вечерњег тренинга, иако је дете физички уморно и исцрпљено.
Како већина деце има «сменски рад» у школама, најбоље би било тренирати у интервалу од 10 до 20 часова. Ипак, обично није тако.
Како дете да једе пре тренинга?
Исхрана деце која се активно (озбиљно) баве спортом је посебна и дуга прича. Следи неколико основних принципа које треба поштовати.
Време од оброка до тренинга
Дете не сме да има «јак» оброк најмање два сата пре интензивног напора.
Од оброка до тренинга треба избегавати «брзе шећере» – мед, чоколаду и слично. То је нарочито опасно ако се узима непосредно пред тренинг.
Брз продор шећера у крв доводи до брзог излучивања инсулина, који «утерује» шећер из крви у ћелије. Тако детету пада ниво шећера у крви баш на тренингу или утакмици, што је веома непријатно. Јавља се дрхтавица, малаксалост, осећај глади и нервоза – па од спорта ништа!
Оброк пре тренинга
Оброк треба да буде састављен од «спорих шећера» – најбоље су тестенине. Оне имају угљене хидрате који се постепено ослобађају из црева и тако дају неопходну енергију детету током целог тренинга или утакмице.
Предлог: интегрална тестинина са преливом од маслиновог уља, сир или месо «одозго» – и оброк је ту. Дозвољене су маштовите кулинарске акробације, али би «база» оброка ваљало да буде од тестенине.
А вода, да ли сме да се пије пред тренинг?
Вода је обавезна!
Без воде нема живота. Пошто дете током напорног физичког вежбања губи воду знојењем (али и на друге начине), изузетно је важно да благовремено «напуни резервоаре». Наравно, не треба да попије литар воде пред тренинг или утакмицу, али дете не сме да буде жедно. Пола сата пре великог напора, дете би требало да попије пар чаша воде, чак иако није жедно.
Шта дати детету да поједе ако има тренинг рано ујутру?
Први јутарњи тренинг не сме да буде прекомерно јак. У колективним спортовима се најчешће практикују лагано истрчавање.
Зато није добар став: «Јак доручак, па на тренинг». Пуног стомака се не може ни на лагано трчање. Једна банана, чаша свеже цеђеног воћа је сасвим довољно. За добар доручак има времена после туширања!
Асс.др Горан Вукомановић, педијатар