Šta učitelji žele da roditelji znaju

19 avgusta, 2019

Jeste li se ikada zapitali koliko je važan vaš odnos s učiteljem vašeg deteta za uspešno školovanje? Da biste ga ostvarili i lakše prolazili školske „muke“, pročitajte šta bi učitelji željeli da roditelji znaju.

Ne mora sve biti savršeno

Učitelji poručuju da postoji velika šansa da roditelji steknu utisak da oni ne obavljaju svoj posao na način koji su očekivali. Možda im se neće svideti neka pravila ili, na primer, količina domaćeg zadatka. Čak i ako im se sviđaju učiteljeve metode, muče ih neke druge stvari poput glasne dece u razredu zbog kojih se njihovo mirno i povučeno dete ne oseća uvek prijatno. Svi se roditelji brinu zbog najmanje jedne stvari i očekuju da će školska godina doneti puno problema, a shodno tome žele sve odmah i da poprave. Ipak ponekad deca moraju sama rešavati svoje probleme i učitelji će ih staviti pred nove izazove, a tada će se osećati nelagodno. To će sigurno doneti nemir u njihove male živote, ali će istovremeno učiti kako se suočiti s problemom i rešiti ga. U stvarnom svetu to su svakodnevne situacije pa će dete nekada i samo zaključiti što treba činiti ili će se obratiti učitelju. Male životne školice svako prolazi na svoj način i trebate prepustiti učitelju da se s njima nosi u školi. Vi ste za to zaduženi kod kuće.

A kada je potrebna vaša pomoć?

Možda zvuči kontradiktorno, ali u nekim slučajevima učitelji će zatražiti pomoć roditelja. Čak i najiskusniji učitelji, iza kojih su godine rada s decom, ponekad neće biti sigurni u čemu je tačno problem pa će vas pozvati na razgovor. Deca često skrivaju informacije i od roditelja i od učitelja u raznim situacijama pa je moguće da se u školi događa jedno, a roditelji, na primer, o tome ne znaju ništa ili imaju sasvim drugu sliku. Ako primetite da se vaše dete kod kuće ponaša drugačije, a ništa se nije promenilo, možda se uzrok krije u školi i svakako trebate uputiti učitelja u to. Možda se samo radi o tome da je detetu teško da savladati sve obaveze, treba mu pomoć i drugačiji raspored, a ne želi to da kaže jer ga je sramota.

Svi greše

Kada vaše dete u nečemu pogreši, oduprite se potrebi da ga zaštitite od posledica koje mora snositi i nemojte to tražiti od učitelja. Deca su deca i male greške, nepoželjne reči ili ponašanje deo su svakog odrastanja. Ali kada se to dogodi, moraju snositi posledice da bi naučili životnu lekciju i idući put pametnije prosudili situaciju. Ako branite uvek svoje dete pre nego što čujete drugu stranu, činite mu medveđu uslugu.

Na koji način hvalite svoje dete?

Roditelji greše kada deci govore da su pametne male glavice jer tada misle da nema zadatka koji ne mogu odmah tačno rešiti i prestanu se truditi. Još je veći problem kada dođu do zida i dožive neuspeh pa im nije jasno kako se to dogodilo. Nastavnici ističu da je uvek bolje pohvaliti dete za trud koji ulaže u određene zadatke i naglasiti da zbog toga imaju tako dobar uspeh u školi.

Problemi s učiteljima

Ako imate problem s učiteljima, to recite njima, a ne detetu. Učitelji, poput svih ostalih, prave greške kojih nisu uvek svesni. Zbog toga im treba reći ako je dete nečim nezadovoljno i direktno s njima rešiti problem. U idealnim uslovima dete možete savetovati da samo razgovara s učiteljem i proba da reši problem, ali ako se opet požali taj zadatak ostaje na vama. Dete možda u strahu ili nelagodi pred drugačijom vrstom autoriteta neće znati jasno reći što ga muči pa će trebati vaša intervencija.

Izvor: tportal.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta učitelji žele da roditelji znaju"

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama