Не пеглам – дакле постојим

Нико никада на свету није био спреман за дете. Једноставно, појма немате шта вас чека док не постанете родитељ. Ваш родитељски пут зависи од вас самих, али и од карактера вашег детета. Немојте мислити да га можете променити. Не. Покушајте да га обликујете и да га подржавате јер нико никад није победио ветрењачу.
Image: 0182850712, License: Royalty free, Property Release: Yes, Model Release: No or not aplicable, Place: Cobham, Uk, Credit line: Profimedia.com, Caiaimage
Са једним дететом је тешко. Све је ново, све је чудно, можда сте уплашени, можда збуњени, а можда сте се одлично снашли у улози родитеља. Свака част.
Мени је требало 5 година и 3 детета да организујем свој живот са децом баш онако како ми годи и сада несебично делим искуства која сам на мом путу стекла.
Шта сам урадила да себи олакшам живот са децом?
1) Помирила сам се са прашином
Прашина је постојала пре вас, а постојаће и након вас, те нема разлога губити своје време и борити се против нечега што се не може искоренити (осим ако не одлучите да живите у вакууму). Бришите и луфтирајте, али немојте бити опседнути чистоћом. А и кажу да је добро за дететову отпорност и против алергија.
2) Одложила сам пеглу
Ја не пеглам. Ништа. Осим две сукње које обучем три пута годишње и две Владине кошуље које сам опегла. Живот је прекратак да би га провели пеглајући.
Првом детету сам ствари пеглала 6 месеци, другом 5, трећем 3… настави низ.
3) Сортирам веш
Ово је био револуционаран потез у нашем купатилу. Имамо четири корпе средње величине. Једна за бели, друга за црни, трећа за шарени и четврта за светли веш. Након коришћења, све ствари се сортирају по корпама. Која се прва напуни, ту перем. Не може бити једноставније и лакше.
4) Не кувам сваког дана
Ако вам представља оптерећење, ако више времена проводите у кухињи него са децом – време је да мало одахнете. Вашој деци ништа неће сметати да један дан поједу сендвиче за касни ручак, а вама ће значити да се мало одморите од кухиње и будете са децом. А и сами знате да ручак који направите реда ради и без имало воље нико неће јести.
5) У девет у кревет
Није потребно објашњавати. Ако су деца у 9 у кревету, то значи да можете да започнете ваше самосталне активности, било унутра или напољу. Када су бебе још мале и док сисају, то значи да сам слободна до поноћи и тако планирам своје активности. Некад уговорим дружење и близу наше зграде, па могу да “скокнем”, подојим бебу и вратим се на дружење.
6) Дојим
Оброк за бебу је увек припремљен, увек доступан, идеалне је темературе и хранљивости. Једино што је у овој једначини потребно су мама и беба. И њихова воља да иду где год су наумиле.
7) Носим своју бебу
Беба је у носиљци или марами, а ја настављам све своје активности које сам испланирала. Беба је задовољна јер је близу мене и оброк јој је практично испред носа, а ја сам задовољна јер имам слободне две руке и слободан дан.
(битно је користити квалитетну носиљку или мараму, а не јефтине кенгуре који се масовно продају и не пружају одговарајућу потпору беби. Више информација у вези правилног ношења беба и деце можете пронаћи у фацебоок групи “Ношење дјеце – Бабywеаринг”)
8) Имам машину за прање судова
Не постоји ни један изговор зашто не бисте купили машину за прање судова. Новац није изговор јер више воде, струје и прашка потрошите на ручно прање него машинско. Машина је муст хаве ове године и наредних 150 година. Након тога можда не буде стандардних тањира какве ми знамо већ неких биоразградивих.
9) Возим
Иако није немогуће организовати се без кола, много је практичније. Ја бих увела обавезно полагање возачког испита пре трудноће јер је неопходно да мајка зна да вози. Не мора да користи то знање, али мора га има. А кад је беба већ ту, време је за мењање локација, паркова, дружења и истраживање околине.
10) Мало спавам
А како и када иначе мислите да настају ови текстови? У тру ујутру, док се спремам за спавање. Знам, није баш најбоље и не би требало хвалити се тиме, али 5-6х спавања је сасвим довољно за нормално функционисање. Уосталом, таман имате изговор за вашу супер нову колекцију наочара за сунце којим покривате подочњаке :).
11) Не гледам ТВ
Живот је крарак да би га провели у гледању садржаја који нам неко други сервира. Фејсбукк је довољан 🙂
Ако бих се борила на такмичењу највећих и најпожртвованијих мајки – изгубила бих. Али мислим да бих се добро котирала на такмичењу срећних мајки.
Јер, како оно беше кажу – срећна мама – срећна беба. А и цела породица.
Срећна мама – срећна беба
П.С. Ако имате неки савет који нисам набројала, пишите ми. Желим да их чујем све :).
 
 
Извор: geravodeli.com