Šta uraditi kad detetu ne ide pisanje ili jednostavno ne voli da piše

8 marta, 2022

Nekoj deci pisanje ide lako, uče spontano, a da roditelji u tome gotovo i ne učestvuju. Drugoj deci, pak, ni uz mnogo pomoći i podrške, savladavanje pisanja nije lak posao. Oni su, očigledno, bolji u nekim drugim oblastima. Ipak, pisanje nije košarka ili vajanje pa da možete prosto reći “dobro, ne ide mu, ne mora to da uči”. Pisanje se, bez obzira na sve, mora savladati. Tehnika u potpunosti, a stil razviti makar donekle.

Foto: Canva

Nažalost, većina saveta koje možete pronaći o tome kako da decu zainteresujete za pisanje podrazumeva one standardne stvari poput toga da im dajete zadatke da prepoznaju slova i pokazuju ih ili, kod onih starijih, da vežbaju pisanje dok ih ruka ne zaboli (iako je to poslednje što žele da rade).

A šta kažu činjenice?

Činjenice, nažalost, kažu da je prisiljavanje dece da pišu ne samo razvojno loše, već izaziva i ozbiljne posledice na to kako će naša deca u budućnosti gledati na tu aktivnost i koliko će često zapravo izbegavati da pišu, zbog negativnih emocija koji im je učenje izazvalo. Veliki je broj dece, tinejdžera, pa i odraslih koji jednostavno ne vole da pišu i to izbegavaju uvek kada mogu.

Ali, treba da znate da se veštine pisanja razvijaju kroz čitav život (kako usavršavanje tehnike, tako i stila). Zato, nemojte preterano žuriti.

Kako onda balansirati između činjenice da moraju naučiti da lepo pišu i smisleno se izražavaju i toga da to jednostavno ne vole? Tako što ćete im ponuditi jedan širi spektar mogućnosti od kojih će moći da izaberu neku koja ima znači, koju vole, a čiji će pisanje biti samo jedan deo.

Evo nekoliko ideja koje vam mogu pomoći:

1. Nabavite svom detetu dnevnik koji se zaključava
2. Nemojte ispravljati greške crvenom hemijskom
3. Vodite porodični dnevnik
4. Igrajte zanimljive geografije
5. Koristite lepljive papiriće za poruke, umesto Vajbera.
6. Stavljajte etikete na razne stvari u kući (začine, brašna, kutije…)
7. Zajedno pravite liste za kupovinu
8. Zapisujte “bisere” i čuvajte ih u tegli.
9. Redovno (na primer jednom mesečno) zapišite planove i ciljeve za naredni period – šta želite da ostvarite, kako ćete to postići isl.

Dajte svom detetu šansu i da piše na drugim mestima, koja nisu sto i stolica. Dozvolite im i da stoje, da leže na stomaku, kleče ispred malog stola. Parola “za stolom se piše” trebalo bi da bude zaboravljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama