Шта све дете треба да ради у другој години, МЕСЕЦ ПО МЕСЕЦ

Дете у овом периоду научи да хода самостално, почиње да пишки у ношу и једе само кашиком. Највећи напредак, када је развој у овом периоду у питању, примећује се у 18. и 24. месецу. У осамнаестом месецу малишани знају да покажу делове тела, да се играју, помажу одраслима, док у 24. месецу деца, поред тога што самостално ходају, не губе равнотежу и знају да одговоре на питања, али и почињу да изражавају осећања. Већ тада малишани желе да су у центру пажње својих најближих и маму не би делили ни са ким. Тада већ говоре до 250 речи.

– Када је развој говора у питању, већ ца 16 месеци очекујемо да дете користи четири или више речи, поред речи „мама“ и „тата“. Важно је да речи користи у сврху комуникације, а не само да их понавља, да тражи воду, дозива неког итд. Дете треба да разуме и извршава једноставне наредбе попут: “донеси мами јакну”. На узрасту од годину и по дана очекујемо да дете имитира одрасле и за њима понавља радње и просте реченице. Често чујемо објашњења да је дете лењо или да су и родитељи касно прогорили. Можда је то истина, али могуће да ова кашњења говоре о проблему у развоју које, ако се на време уочи, док је мозак детета још увек веома “пластичан”, могу да се избегну озбиљнији проблеми и детету да шанса за остварење пуних потенцијала – објашњава Ирена Корићанац, клинички психолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Уколико нисте сигурни колико ваше дете напредује када је ова вештина у питању, др Радмила Косић, начелница педијатрије Дома здравља “Звездара”, саветује да га тестирате.

– Ако му ставите лопту и коцку и кажете донеси лопту, да ли ће ваше дете донети лопту? То је тест који се врло лако спроводи, а показује јасно да ли вас дете разуме. Много разговора са децом значи и рано проговарање. Са децом мора да се прича правилно, то што оно има свој језик не значи да родитељ треба тако да понавља. Родитељ треба да говори нормалним говором, нормалним тоном, да му се обраћа реченицама које користи у свакодневном говору – саветује она.

Ирена Корићанац каже да са 15 месеци дете треба да хода самостално, а са годину и по да удара лопту.

– Није само важно да мала беба прави покрете, већ је и важно какви су ти покрети. Стереотипни покрети без варијација су нешто што треба проверити са стручњацима – објашњава Корићанац.

Када је проходавање у питању, др Косић каже да дете не треба да хода на силу.

– Дете треба да пустимо да се само усправи после деветог месеца, а да прохода онда када му је време. Рано постављање на ноге може да доведе до кривљења потколеница и деформитета кука јер је сам зглоб кука и даље хрскавичава структура – прича др Радмила Косић.

2. година бебе, по месецима

13. месец Самостално стоји, прецизно хвата ситне предмете и ставља их у флашицу, плаши се непознатих људи.

14. месец Чучне и устане, више користи једну руку.

15. месец Самостално хода, гради кулу од три коцке, препознаје ликове и предмете на слици, гласом изражава жеље, препознаје имена и реагује на своје име.

16. месец Трчи укруг, ставља круг у рам, користи шест речи, зна да каже како се зове неки предмет.

17. месец Употребљава фразу од две речи типа именице попут “мама, лопта”.

18. месец Шутира лопту, седа на столицу, скакуће на обе ноге, пење се уз степенице уз држање за руку, гради кулу од пет коцкица, имитирајући вуче праве линије по папиру, брзо препознаје одакле звук долази. Показује око, главу и нос, ставља шољице на тањириће када јој се покаже како, спаја именицу и глагол “мама, дај”. Скида ципеле и чарапе, откопчава рајсфершлус, придржава чашу док пије, једе кашиком, игра се са децом, јавља се љубомора.

19. месец Баца предмете, листа књигу страну по страну, вади ситне предмете из флашице, црта спиралне линије. Зна више фраза типа именица-глагол.

20. месец Трчи, отвара врата, котрља лопту, препознаје до 12 слика.

21. месец Силази низ степенице уз држање за руку, зна да тражи речима да једе и пије, извршава налог који захтева две радње (донеси и затвори).

22. месец Ужива у играма бацања и хватања, користи именице, глаголе и придеве. Зна више једноставних фраза и реченица до три речи.

23. месец Окреће чигру, зна више једноставних фраза.

24. месец Пење се уз степенице без придржавања и подиже предмет са пода. Једе чорбасту храну кашиком, ниже перле на конац, савија папир напола, гради кулу од шест коцака. Исправља слику изврнуту наопако, сама разгледа сликовницу. Показује пет делова тела, издваја један предмет из гомиле, придружује идентичне облике и боје, учи увиђањем. Одговара на питања типа “чија је ово мама”, “како се зовеш”. Употребљава 200 до 250 речи. Скида гаћице, панталоне, затвара рајсфершлус… Углавном је сува ноћу. Ужива у играма борбе и преметању са вршњацима. Јавља се пркос и изражена је љубомора, осећа емпатију, реагује на емоционални израз одраслих.

Извор: Блиц