Шта ваша ћерка мора знати пре 10. године?

15 августа, 2016

Имати дете тинејџера није нимало лако стога је важно и себе и дете припремити на време. С пубертетом деца почну доживљавати велике промене, како физичке, тако и менталне.
mama
Кад је реч о девојкама, промене су мало веће и теже. Како би се ваша ћерке што лакше носила с пубертетом и променама које је у њему очекују, важно је да је научите одређене ствари.
Пубертет није тако страшан
За почетак, објасните јој шта је пубертет и шта он значи. Разговарајте с њом о физичким променама које је очекују и објасните јој зашто се те промене дешавају. Кажите јој све о менструацији, као и да су деца резултат секса, иако она о сексу не треба размишљати барем још неколико наредних година. Дајте јој до знања да сте ту за њу и да ћете јој одговорити на сва њена питања.
Живот је борба
Ваша ћерка мора знати да живот није лаган и да је пун успона и падова. Увек ће постојати препреке које ће јој се наћи на путу и живот ће према њој понекад бити окрутан. Али не сме дозволити да је то поколеба, све има своју сврху, а лоше ствари с којима се суочавамо увек нас науче неким лекцијама. Кажите јој како живот има своје лепе и ружне тренутке те да се мора научити носити и с добрим и лошим стварима.
Телесне промене
Објасните својој девојчици све о хормоналним променама, менструацији и менструалним грчевима, али исто тако је припремите и за емоционалне промене. Ако нисте довољно информисани о тим стварима, потражите стручну литературу и прочитајте све што нисте знали како би свом детету детаљно могли објаснити све што га очекује.
Како да воли своје тело
Данашњи је свет опседнут савршеним изгледом и нереалним идеалима због чега многе младе девојке имају проблема с прихватањем властитог тела. Покушајте објаснити својој ћерки да мора волети своје тело какво год оно било и да се не замара туђим мишљењима и коментарима. Исто тако, разговарајте с њом о томе да је важно водити бригу о властитом телу, бавити се спортом и здраво се хранити. Бављење неким обликом физичке активности позитивно ће утицати на њено самопоуздање.
 Mенструација је нешто нормално
Иако нас јавност учи другачије, а одређене су теме и даље табу, кажите својој ћерки како се не мора срамити себе и свог тела. Барем је пола популације рођено с вагином, вулвом, клиторисом и свиме тиме и то је сасвим нормална ствар. Део тела као и сваки други. Већина жена има менструацију и то није ништа срамотно.
Ви сте увек ту за њу
Иако су разговори о пубертету и сексу прилично шкакљиви и неугодни, не само за децу, већ и за родитеље, морате својој девојчици дати до знања да с вама може разговарати о свему. Кажите јој како ћете и ви и њен отац увек бити ту за њу ако ју нешто занима или ако вам нешто жели рећи. Ипак, нека зна да не мора, ако не жели, с вама разговарати о сексу и другим стварима ако јој је неугодно, али нека вам обећа да ће у том случају о томе разговарати с другом одраслом и зрелом особом– тетком, учитељицом, школским психологом…
Одрастање је део живота
Јасно реците својој ћерки како пубертет није нешто што ће је у потпуности променити, она ће и даље остати иста особа, само мало другачија. Кажите јој како и даље сме уживати у активностима којима се пре бавила и да даље сме остати мало детињаста. Објасните јој како ће се многе ствари променити, а многе ће од њих бити прилично збуњујуће. Не можете јој гарантовати да ће раздобље одрастања бити лагано и без боли, али обећајте јој да ће она и даље бити она. Нека сачува дете у себи јер на тај ће начин много лакше корачати светом одраслих.
Извор: decjisajt.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шта ваша ћерка мора знати пре 10. године?"

  1. Vujke каже:

    Važna stvar je da su deca plod ljubavi, a ne rezultat seksa.
    Sve pohvale za Vaš rad.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама