Šta vaša ćerka mora znati pre 10. godine?

avgust 15, 2016

Imati dete tinejdžera nije nimalo lako stoga je važno i sebe i dete pripremiti na vreme. S pubertetom deca počnu doživljavati velike promene, kako fizičke, tako i mentalne.

mama

Kad je reč o devojkama, promene su malo veće i teže. Kako bi se vaša ćerke što lakše nosila s pubertetom i promenama koje je u njemu očekuju, važno je da je naučite određene stvari.

Pubertet nije tako strašan

Za početak, objasnite joj šta je pubertet i šta on znači. Razgovarajte s njom o fizičkim promenama koje je očekuju i objasnite joj zašto se te promene dešavaju. Kažite joj sve o menstruaciji, kao i da su deca rezultat seksa, iako ona o seksu ne treba razmišljati barem još nekoliko narednih godina. Dajte joj do znanja da ste tu za nju i da ćete joj odgovoriti na sva njena pitanja.

Život je borba

Vaša ćerka mora znati da život nije lagan i da je pun uspona i padova. Uvek će postojati prepreke koje će joj se naći na putu i život će prema njoj ponekad biti okrutan. Ali ne sme dozvoliti da je to pokoleba, sve ima svoju svrhu, a loše stvari s kojima se suočavamo uvek nas nauče nekim lekcijama. Kažite joj kako život ima svoje lepe i ružne trenutke te da se mora naučiti nositi i s dobrim i lošim stvarima.

Telesne promene

Objasnite svojoj devojčici sve o hormonalnim promenama, menstruaciji i menstrualnim grčevima, ali isto tako je pripremite i za emocionalne promene. Ako niste dovoljno informisani o tim stvarima, potražite stručnu literaturu i pročitajte sve što niste znali kako bi svom detetu detaljno mogli objasniti sve što ga očekuje.

Kako da voli svoje telo

Današnji je svet opsednut savršenim izgledom i nerealnim idealima zbog čega mnoge mlade devojke imaju problema s prihvatanjem vlastitog tela. Pokušajte objasniti svojoj ćerki da mora voleti svoje telo kakvo god ono bilo i da se ne zamara tuđim mišljenjima i komentarima. Isto tako, razgovarajte s njom o tome da je važno voditi brigu o vlastitom telu, baviti se sportom i zdravo se hraniti. Bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti pozitivno će uticati na njeno samopouzdanje.

Menstruacija je nešto normalno

Iako nas javnost uči drugačije, a određene su teme i dalje tabu, kažite svojoj ćerki kako se ne mora sramiti sebe i svog tela. Barem je pola populacije rođeno s vaginom, vulvom, klitorisom i svime time i to je sasvim normalna stvar. Deo tela kao i svaki drugi. Većina žena ima menstruaciju i to nije ništa sramotno.

Vi ste uvek tu za nju

Iako su razgovori o pubertetu i seksu prilično škakljivi i neugodni, ne samo za decu, već i za roditelje, morate svojoj devojčici dati do znanja da s vama može razgovarati o svemu. Kažite joj kako ćete i vi i njen otac uvek biti tu za nju ako ju nešto zanima ili ako vam nešto želi reći. Ipak, neka zna da ne mora, ako ne želi, s vama razgovarati o seksu i drugim stvarima ako joj je neugodno, ali neka vam obeća da će u tom slučaju o tome razgovarati s drugom odraslom i zrelom osobom– tetkom, učiteljicom, školskim psihologom…

Odrastanje je deo života

Jasno recite svojoj ćerki kako pubertet nije nešto što će je u potpunosti promeniti, ona će i dalje ostati ista osoba, samo malo drugačija. Kažite joj kako i dalje sme uživati u aktivnostima kojima se pre bavila i da dalje sme ostati malo detinjasta. Objasnite joj kako će se mnoge stvari promeniti, a mnoge će od njih biti prilično zbunjujuće. Ne možete joj garantovati da će razdoblje odrastanja biti lagano i bez boli, ali obećajte joj da će ona i dalje biti ona. Neka sačuva dete u sebi jer na taj će način mnogo lakše koračati svetom odraslih.

Izvor: decjisajt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šta vaša ćerka mora znati pre 10. godine?"

  1. Vujke kaže:

    Važna stvar je da su deca plod ljubavi, a ne rezultat seksa.
    Sve pohvale za Vaš rad.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama