Šta znači ono “eks” ispred prezimena žena na društvenim mrežama i zašto ga koriste pogrešno

februar 24, 2021

Sve što počinje sa nazovi- piše se spojeno: nazoviprijatelj, nazovibrat, nazovidrugarica, nazovistručnjaci, nazovipravda, nazovijunak i sl., osim ako želimo da naglasimo obe sastavnice, kaže Violeta Babić, lektorka Kreativnog centra i administrator Fejzbuk grupe Opismeniti pismene.

Samo u slučaju kada želimo da naglasimo obe sastavnice, piše se s crticom: nazovi-Srbin, nazovi-Englez i sl. Takođe i s nadri-, kvazi-, pseudo-, eks- piše se spojeno: nadrilekar, kvaziumetnik, pseudonauka, eksčehoslovačka (osim, opet, kad se naglašavaju obe sastavnice; tada će biti eks-Čehoslovačka).

“Kad naglašavate da je neko tobožnji, lažni Srbin, a pritom zadržavate akcenat na obe sastavne reči, pisaćete s crticom, recimo “jedan od njih je nazovi-Srbin iz Čikaga, a onaj nazovisrbin Petar – on se samo pravi da je dobar Srbin”.

Ovo pitanje je u grupi pokrenulo i temu tako često korišćenog “eks” koje udate žene stavljaju ispred devojačkog prezimena na društvenim mrežama.

“Eks znači bivši, nekadašnji, raniji. One napišu to eks ispred nekadašnjeg prezimena, ali kog? Ako je devojačko, onda bi trebalo da stoji rođena (na primer) Marković… Ako je pak razvedena, koje je devojačko po redu? Recimo: Milena Marković, eks Milanović. Verovatno je mislila da je jasno da je Milanović devojačko, ali nije. Asocira da se razvela od gospodina Milanovića. Ja bih pre pisala Milena Marković, rođena Milanović.” – objašnjava Violeta Babić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šta znači ono “eks” ispred prezimena žena na društvenim mrežama i zašto ga koriste pogrešno

 1. Tara kaže:

  “Milena Marković rodjena Milanović” zvuči kao ime na umrlici. Ne, hvala, ostaću na “ex”.

 2. MILENA kaže:

  @Tara
  Izleda kao na umrlici ili čitulji, jer ste, vjerovatno, to samo u čituljama i vidjeli.
  Možda bi se moglo, umjesto rođena, recimo Petrović, napisati djevojački Petrović.
  Kako god, napisati bivša ili eks, meni zvuči kao odricanje od svoje genetske (krvne) veze-porodice. To što promjenite prezime, ne znači da više ne pripadate porodici u kojoj ste rođeni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama