Потреба родитеља да заштите дете понекад оде у крајност, па га од најранијих дана стављају под “стаклено звоно”. У страху да ће се разболети или добити алергију, маме “скривају” бебе од спољног света, стерилишу сваки кутак, паниче када малишани поједу нешто с пода, унервозе се јер их је неко додирнуо, а да није опрао руке.

Међутим, пракса показује да су управо ова деца слабијег здравља и да им је имунитет слаб, пошто није било простора за његово јачање. Енглески имунолози су дошли до закључка да главни разлог пораста алергије јесте претерана оптерећеност чистоћом.

Професор Греј Рук тврди да се најбоље јача имуни систем код деце када се изложе бактеријама које круже у породици, јер сталном стерилизацијом организму ускраћујемо прилику да дође у контакт са њима, па више није у приправности.

Тада је отпорност на удару и болестима су отворене све “капије”, тако да продиру незаустављиво. Имунитет се гради активним односом са околином, зато се не трудите да бебама створите претерано чисто окружење, већ понекад “затворите очи” када им цуцла падне на под или их куца лизне по образу.

(Новости)