Stigle su četiri nove terapeutske slikovnice, ovog puta govore o SREĆI

5 marta, 2022

Terapeutske slikovnice o emocijama koje je izdao JRJ Moj izdavač imale su odličan odziv kod čitalaca. Po svemu sudeći, svidele su se deci, ali i njihovim roditeljima i vaspitačima, koji u ovim knjižicama mogu da nađu objašnjenja zašto se dete tako oseća i kako nastaje ta emocija, kao i korisne stručne savete koji će im pomoći da adekvatno reaguju na reakciju deteta u određenoj situaciji. 

Do sada su bile izdate četiri grupe slikovnica o osnovnim emocijama: tuga, ljutnja, strah, pogrešno ponašanje. Jednostavne priče o životinjama u ovim knjižicama pomažu deci da prepoznaju i imenuju emociju koju osećaju i nude načine kako da tu neugodnu emociju olakšaju. Pored stručnih saveta, i same priče će roditeljima dati smernice kako da u vaspitavanju svoje dece izbegnu posramljivanje, kritiku ili ponižavanje koji ostavljaju neželjene posledice na detetov psihoemocionalni razvoj. 

Serija slikovnica o sreći poslednja je u nizu ovih terapetuskih priča. Sreća podrazumeva prijatno emocionalno stanje koje se često veže uz osećaj slobode, zadovoljstva, sigurnosti, unutrašnjeg mira. Možete se upitati zašto biste onda obraćali posebnu pažnju na situaciju kada se dete oseća srećno…

Dečje psihoterapeutkinje Tatjana Gjurković i Tea Knežević,  autorke ovih knjiga, savetuju roditelje da, kada se dete oseća uzbuđeno i burno reaguje na svoju sreću tako što skače, trči, baca jastuke u vazduh i slično, treba da ga upoznaju i s jednom drugačijom vrstom sreće – onom koja je tiha i smirena. Tako je glavni junak slikovnice Hrčak oseća da postoji tiha i smirena sreća naučio da u trenucima odmora i opuštenosti možemo da osećamo zadovoljstvo i nežnu sreću koja je posledica fokusa na unutrašnji svet i otpuštanja uticaja spoljašnjeg sveta, umora i stresa.

U slikovnici „Kada se potrudi i uspe, konjić zna da podeli sreću s drugima”, konjić uči kako da prihvati pomoć drugih i uloži trud da bi postigao naizgled nemogući cilj, da bi potom osetio sreću i samopouzdanje zbog ostvarenog uspeha.

Važno je da dete bude srećno zbog drugih, a ne samo kada se njemu lično dogodi nešto lepo. Slikovnica „Lavica ume da bude srećna zbog drugoga donosi rešenje kako naučiti decu da je za naše emocionalno zdravlje važno znati radovati se zbog drugih ljudi i njihovog uspeha.

Živimo u potrošačkom društvu, a to može posebno da ima uticaja na najmlađu grupaciju. Ako od početka decu zasipamo poklonima i nagradama, ona će usvojiti taj obrazac i shvatiti da jedino materijalne stvari mogu da nas usreće. Slikovnica “Lisica je naučila da sreća stanuje u srcimanaučiće ih da sreća nije izvan nas – u igračkama i predmetima, već da ona proizilazi iz lepo provedenog vremena sa nama dragim osobama i uopšte iz iskustava koja delimo s drugima. Ovo je pouka i za odrasle koji možda nisu kao deca naučili ovu važnu lekciju. Nikada nije kasno za sreću.

Autorke Tea Knežević i Tatjana Gjurković kroz svoje savete poručuju da sve emocije, pa tako i sreća, najčešće traju kratko, dok se njihovo održavanje postiže razmišljanjem o situaciji koja je određenu emociju podstakla. Ove slikovnice će pomoći detetu da to postigne, a roditeljima da nauče kako da se ponašaju kada dete ispoljava sreću, ali i kako da je podstaknu, kako bi izraslo u emotivno zrelu i srećnu osobu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama