Како помоћи тинејџеру кад има љубавне проблеме?

Уколико се континуирано бавите својим тинејџером и његове године доживљавате као прелазни период од детињства до одрастања, онда вам и његов љубавни живот није непознаница. Такође је важно да знате како ћете помоћи тинејџеру да преброди љубавне проблеме.

Питање је дана када ће се ваш тинејџер суочити са првим заљубљивањем, разочарањима као и раскидом. Не дозволите себи да олако гледате на његове проблеме, јер колико год вама они изгледали неважни, за њега су трауматично искуство.

Foto: Canva

Вама може безазлено и неозбиљно деловати њихово заљубљивање, али не заборавите да су физички симптоми заљубљивања код тинејџера идентични симптомима код одраслих особа. Зато немојте тврдити да се прва љубав не рачуна, тиме ћете само минимизирати њихова осећања што никако не треба да радите. Морате бити свесни чињенице да ће ваше дете морати да прође кроз први раскид везе и да ће му то вероватно бити болно.

Немојте олако схватати дететову патњу због љубавних проблема. Уместо да се нервирате и да му одбијате на глупост, посветите му се максимално. Ви, као родитељ ћете најпре помоћи тинејџеру да преболи раскид.

Тинејџери немају развијену моћ расуђивања

Стручњаци тврде да се потпуна моћ расуђивања неће развити све док особа не напуни 25 година. За то је задужен префронтални кортекс, односно део мозга који се у потпуности развије тек око двадесете године. Управо из тог разлога тинејџери не могу баш тако лако да преброде љубавне проблеме.

Према мишљењу стручњака тинејџери су склонији конзумацији алкохола и дроге него одрасли. Не само да ће пробати штетне супстанце, већ могу постати и зависни од њих. С обзиром на то да заљубљивање изазива сличну реакцију у мозгу као и узимање наркотика, онда је разумљиво зашто су тинејџери претерано осетљиви када се заљубе, а потом пролазе кроз процес раскида.
Уз вашу помоћ лакше ће преболети раскид

Не заборавите да тинејџери не размишљају о будућности, јер углавном функционишу сада и овде. Управо из тог разлога им је тешко да схвате да ће то лоше осећање као и бол због неузвраћене љубави временом сасвим сигурно проћи. Морате бити стрпљиви са њима. Уосталом, сетите се себе из тог периода. И ви сте сигурно пролазили кроз фазе еуфоричне заљубљености и вишедневне патње.

Опоравак након сломљеног срца код тинејџера траје дуже него код одраслих. Морате бити стрпљиви и показати му разумевање. Притом обратите пажњу на неке битне ставке.

Ни случајно немојте потцењивати стање у ком се налази ваш тинејџер. Посебно зато што је то њему веома важно, а сем тога и јако болно. Покажите разумевање за његова осећања, јер то је нешто што му је у датом моменту потребно.

Покушајте да му понудите нека конкретна решења, можда искуствена. Саветујте му да се фокусира на нешто друго, на неке лепе ствари које ће му заокупити пажњу и које ће одагнати туробне мисли.

Будите спремни на то да ће ваш тинејџер имати фазе туговања, усамљености, еуфоричног расположења и то све наизменично. Ви му морате бити на располагању за сваку од тих фаза и емоција како би их што лакше преживео и отпустио.

Нећете помоћи тинејџеру тиме што ћете га осуђивати

Многи родитељи веома тешко и сувише емотивно доживљавају ситуације кроз које њихов тинејџер пролази. Углавном теже него када су они пролазили кроз то. А то је и разумљиво ако смо свесни чињенице да бол свог детета више боли него сопствени и да је срећа свог детета далеко дража од сопствене среће.

Ако спадате у категорију родитеља који се исувише емотивно уносе у целу ситуацију, не заборавите да се на адекватан начин побринете и за себе.

Најважније је да се опустите и психички припремите, јер је сасвим могуће да ћете управо у овом периоду сазнати много изненађујућих чињеница о вашем детету.

Уздржите се од осуђивања и немојте показивати да сте превише изненађени без обзира шта ново да сазнате. Чак и ако схватите да је ваше дете криво због ситуације у којој се нашло то не значи да треба додатно да га осуђујете, већ да му пружите подршку и разумевање.

Уколико вам се чини да и поред најбоље воље и огромног труда не успевате да помогнете детету на адекватан начин, увек можете потражити стручну помоћ. Посебно уколико вам се учини да ово стање предуго траје, или ако вам се учини да дете постаје депресивно, не устручавајте се да потражите помоћ психолога.

Аутор: Славица Бијелић