Kako pomoći tinejdžeru kad ima ljubavne probleme?

15 aprila, 2021

Ukoliko se kontinuirano bavite svojim tinejdžerom i njegove godine doživljavate kao prelazni period od detinjstva do odrastanja, onda vam i njegov ljubavni život nije nepoznanica. Takođe je važno da znate kako ćete pomoći tinejdžeru da prebrodi ljubavne probleme.

Pitanje je dana kada će se vaš tinejdžer suočiti sa prvim zaljubljivanjem, razočaranjima kao i raskidom. Ne dozvolite sebi da olako gledate na njegove probleme, jer koliko god vama oni izgledali nevažni, za njega su traumatično iskustvo.

Foto: Canva

Vama može bezazleno i neozbiljno delovati njihovo zaljubljivanje, ali ne zaboravite da su fizički simptomi zaljubljivanja kod tinejdžera identični simptomima kod odraslih osoba. Zato nemojte tvrditi da se prva ljubav ne računa, time ćete samo minimizirati njihova osećanja što nikako ne treba da radite. Morate biti svesni činjenice da će vaše dete morati da prođe kroz prvi raskid veze i da će mu to verovatno biti bolno.

Nemojte olako shvatati detetovu patnju zbog ljubavnih problema. Umesto da se nervirate i da mu odbijate na glupost, posvetite mu se maksimalno. Vi, kao roditelj ćete najpre pomoći tinejdžeru da preboli raskid.

Tinejdžeri nemaju razvijenu moć rasuđivanja

Stručnjaci tvrde da se potpuna moć rasuđivanja neće razviti sve dok osoba ne napuni 25 godina. Za to je zadužen prefrontalni korteks, odnosno deo mozga koji se u potpunosti razvije tek oko dvadesete godine. Upravo iz tog razloga tinejdžeri ne mogu baš tako lako da prebrode ljubavne probleme.

Prema mišljenju stručnjaka tinejdžeri su skloniji konzumaciji alkohola i droge nego odrasli. Ne samo da će probati štetne supstance, već mogu postati i zavisni od njih. S obzirom na to da zaljubljivanje izaziva sličnu reakciju u mozgu kao i uzimanje narkotika, onda je razumljivo zašto su tinejdžeri preterano osetljivi kada se zaljube, a potom prolaze kroz proces raskida.
Uz vašu pomoć lakše će preboleti raskid

Ne zaboravite da tinejdžeri ne razmišljaju o budućnosti, jer uglavnom funkcionišu sada i ovde. Upravo iz tog razloga im je teško da shvate da će to loše osećanje kao i bol zbog neuzvraćene ljubavi vremenom sasvim sigurno proći. Morate biti strpljivi sa njima. Uostalom, setite se sebe iz tog perioda. I vi ste sigurno prolazili kroz faze euforične zaljubljenosti i višednevne patnje.

Oporavak nakon slomljenog srca kod tinejdžera traje duže nego kod odraslih. Morate biti strpljivi i pokazati mu razumevanje. Pritom obratite pažnju na neke bitne stavke.

Ni slučajno nemojte potcenjivati stanje u kom se nalazi vaš tinejdžer. Posebno zato što je to njemu veoma važno, a sem toga i jako bolno. Pokažite razumevanje za njegova osećanja, jer to je nešto što mu je u datom momentu potrebno.

Pokušajte da mu ponudite neka konkretna rešenja, možda iskustvena. Savetujte mu da se fokusira na nešto drugo, na neke lepe stvari koje će mu zaokupiti pažnju i koje će odagnati turobne misli.

Budite spremni na to da će vaš tinejdžer imati faze tugovanja, usamljenosti, euforičnog raspoloženja i to sve naizmenično. Vi mu morate biti na raspolaganju za svaku od tih faza i emocija kako bi ih što lakše preživeo i otpustio.

Nećete pomoći tinejdžeru time što ćete ga osuđivati

Mnogi roditelji veoma teško i suviše emotivno doživljavaju situacije kroz koje njihov tinejdžer prolazi. Uglavnom teže nego kada su oni prolazili kroz to. A to je i razumljivo ako smo svesni činjenice da bol svog deteta više boli nego sopstveni i da je sreća svog deteta daleko draža od sopstvene sreće.

Ako spadate u kategoriju roditelja koji se isuviše emotivno unose u celu situaciju, ne zaboravite da se na adekvatan način pobrinete i za sebe.

Najvažnije je da se opustite i psihički pripremite, jer je sasvim moguće da ćete upravo u ovom periodu saznati mnogo iznenađujućih činjenica o vašem detetu.

Uzdržite se od osuđivanja i nemojte pokazivati da ste previše iznenađeni bez obzira šta novo da saznate. Čak i ako shvatite da je vaše dete krivo zbog situacije u kojoj se našlo to ne znači da treba dodatno da ga osuđujete, već da mu pružite podršku i razumevanje.

Ukoliko vam se čini da i pored najbolje volje i ogromnog truda ne uspevate da pomognete detetu na adekvatan način, uvek možete potražiti stručnu pomoć. Posebno ukoliko vam se učini da ovo stanje predugo traje, ili ako vam se učini da dete postaje depresivno, ne ustručavajte se da potražite pomoć psihologa.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama