Стигли прелиминарни резултати завршног испита, жалбе данас

19 јуна, 2017

Различит распоред питања на комбинованом тесту, који је требало да спречи преписивање, није утицао на резултат који су осмаци постигли на малој матури. Прелиминарни резултати завршног испита су објављени, а на узорку од неколико основних школа показало се да су ученици задржали или чак повећали број бодова на комбинованом тесту, а више су освојили и из српског и математике.
– На сва три теста ученици су остварили бољи резултат него прошле године, али и су били бољи и у односу на пробни завршни испит – каже Златко Гушановић, директор београдске ОШ “Вук Караџић”. – Најбољи резултат остварили су из српског, 15,65 бодова у просеку, што је за око 2,5 бодова боље него на пробном и прошлогодишњем тестирању. Из математике су просечно остварили 13,61 поен, док је прошле године просек био 11, а на пробном 12 поена. Комбиновани тест донео им је у просеку 13,49, што је мало више него прошле године.
Прелиминарни резултати истакнути су у школама, у учионицама, а могу да их виде ученици и њихови родитељи.
Ученици који мисле да су оштећени током оцењивања тестова данас могу да се жале комисији у школи, и то од 8 до 16 часова. Ако и после тога буду уверени да су заслужили више бодова, сутра могу да поднесу жалбу окружној комисији, да би после разматрања приговора, коначни резултати завршног испита били објављени у петак, 23. јуна.
Током викенда, 24. и 25. јуна, ученици ће попуњавати листе жеља у основним школама, објављивање званичне листе жеља заказано је за 30. јун, а званични резултати расподеле ученика по средњим школама биће објављени 3. јула.
Ученици ће се уписивати у средње школе 4. и 5. јула.
Мимика за преписивање
Директори школа кажу да ученици имају своје разрађене системе за преписивање и дојављивање тачних одговора. Помажући се мимиком, без речи, умеју другарима да дојаве тачне одговор. Нос, уво, коса, раме – додиривањем једног од ових делова тела указују да ли је тачан одговор под А, Б, В или Г. Различит распоред питања на комбинованом тесту пореметио им је примену овог система, а у којој мери показаће коначни резултати испита.
Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама