Stigli preliminarni rezultati završnog ispita, žalbe danas

19 juna, 2017

Različit raspored pitanja na kombinovanom testu, koji je trebalo da spreči prepisivanje, nije uticao na rezultat koji su osmaci postigli na maloj maturi. Preliminarni rezultati završnog ispita su objavljeni, a na uzorku od nekoliko osnovnih škola pokazalo se da su učenici zadržali ili čak povećali broj bodova na kombinovanom testu, a više su osvojili i iz srpskog i matematike.
– Na sva tri testa učenici su ostvarili bolji rezultat nego prošle godine, ali i su bili bolji i u odnosu na probni završni ispit – kaže Zlatko Gušanović, direktor beogradske OŠ “Vuk Karadžić”. – Najbolji rezultat ostvarili su iz srpskog, 15,65 bodova u proseku, što je za oko 2,5 bodova bolje nego na probnom i prošlogodišnjem testiranju. Iz matematike su prosečno ostvarili 13,61 poen, dok je prošle godine prosek bio 11, a na probnom 12 poena. Kombinovani test doneo im je u proseku 13,49, što je malo više nego prošle godine.
Preliminarni rezultati istaknuti su u školama, u učionicama, a mogu da ih vide učenici i njihovi roditelji.
Učenici koji misle da su oštećeni tokom ocenjivanja testova danas mogu da se žale komisiji u školi, i to od 8 do 16 časova. Ako i posle toga budu uvereni da su zaslužili više bodova, sutra mogu da podnesu žalbu okružnoj komisiji, da bi posle razmatranja prigovora, konačni rezultati završnog ispita bili objavljeni u petak, 23. juna.
Tokom vikenda, 24. i 25. juna, učenici će popunjavati liste želja u osnovnim školama, objavljivanje zvanične liste želja zakazano je za 30. jun, a zvanični rezultati raspodele učenika po srednjim školama biće objavljeni 3. jula.
Učenici će se upisivati u srednje škole 4. i 5. jula.
Mimika za prepisivanje
Direktori škola kažu da učenici imaju svoje razrađene sisteme za prepisivanje i dojavljivanje tačnih odgovora. Pomažući se mimikom, bez reči, umeju drugarima da dojave tačne odgovor. Nos, uvo, kosa, rame – dodirivanjem jednog od ovih delova tela ukazuju da li je tačan odgovor pod A, B, V ili G. Različit raspored pitanja na kombinovanom testu poremetio im je primenu ovog sistema, a u kojoj meri pokazaće konačni rezultati ispita.
Više na: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama