Stilske igre – za kreativne učitelje i nastavnike srpskog jezika

8 februara, 2017

Sigurno znate basnu o gavranu i lisici. Na kraju krajeva – ko je ne zna? Gavran ukrade komad sira, a gladni lisac uspe da ga prevari da zapeva i ispusti komad pravo liscu u gladna usta. Na prvi pogled – basna kao i svaka druga. Ali, kako bi ova situacija izgledala napisana kao, recimo, novinski tekst? Ili kao sonet? Možda kao haiku? A kao zdravica, tugovanka, kancona? Može li se basna napisati tako da se njome objasne sve stilske figure? Ako imate dovoljno mašte – odgovor je DA.
Upravo zahvaljujući nepresušnoj kreativnosti i mašti, Simeon Marinković je napisao, a Dušan Pavlić ilustrovao dve knjige – Stilske igre i Stilske igre 2. Za obe su svoju inspiraciju našli upravo u basni Gavran i lisica i njom objasnili mnoge elemente koji se uče na časovima srpskog jezika. Ove knjige su sjajan pomoćnik svakom učitelju, nastavniku, ali i roditelju koji u radu sa decom žele da koriste kreativne i drugačije metode. Uostalom, zamislite samo – 300 strana napisano i ilustrovano o Gavranu i lisici! Na primeru samo jedne, naizgled obične basne, objašnjeno je gotovo sve što treba savladati u osnovnoj školi a tiče se gramatike srpskog jezika. Recimo, dve stilske figure – onomatopeja i personifikacija – mogu se objasniti na primeru iste priče (basna o gavranu i lisici) tako da dete na času uoči specifičnost jedne i druge stilske figure, kao i razliku. Ne kroz suvoparne lekcije, već kroz maestralne književne oblike.
Svaka od njih čudesni je doživljaj – od vesti u žutoj štampi i poruka, preko mnogih svedočenja, muzičkih, likovnih, sumnjičavih, pogrdnih, bajkovitih, neverovatnih, satiričnih, idiličnih i drugih viđenja, onda soneta, romanse, himne, ode, madrigala, gazele, balade, ljubavnih i rodoljubivih stihova, sve do uspavanke, ređalice i razbrajalice. Mnoga viđenja, različiti oblici kazivanja i maštovite ilustracije čine ove knjige izuzetnim pokretačem stvaralaštva.
Prvi deo Stilskih igara izašao je pre skoro tri godine i upravo zahvaljujući neverovatnoj kreativnosti pokupio je brojne nagrade u zemlji i regionu, među kojima i Neven, kao i nagrada Politikinog zabavnika.
Drugi deo biće i zvanično predstavljen na ovogodišnjem Republičkom zimskom seminaru Društva za srpski jezik i književnost, u petak, 10.02.2017. Autor Stilskih igara, prof. dr Simeon Marinković održaće tada predavanje na temu Stilske vežbe kao stilske igre u osnovnoj i srednjoj školi i još bliže objasniti mogućnosti primene Stilskih igara u nastavi.
Prema rečima Simeona Marinkovića, „ovakve stilske igre ili vežbe đaci vole i one im pomažu da dožive radost stvaranja u jeziku“, da „osete sladost od svoga jezika“, kako bi to rekao Vuk Karadžić. Ove knjige mogu mnogo pomoći nastavnicima u realizaciji programa nastave srpskog jezika, kao i u savremenoj organizaciji nastave i podsticanju učenika na kreativnost.
Ako planirate da posetite Zimski seminar, predlažemo da obavezno poslušate i priču o Stilskim igrama.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama