Стилске игре – за креативне учитеље и наставнике српског језика

фебруар 8, 2017

Сигурно знате басну о гаврану и лисици. На крају крајева – ко је не зна? Гавран украде комад сира, а гладни лисац успе да га превари да запева и испусти комад право лисцу у гладна уста. На први поглед – басна као и свака друга. Али, како би ова ситуација изгледала написана као, рецимо, новински текст? Или као сонет? Можда као хаику? А као здравица, тугованка, канцона? Може ли се басна написати тако да се њоме објасне све стилске фигуре? Ако имате довољно маште – одговор је ДА.
Управо захваљујући непресушној креативности и машти, Симеон Маринковић је написао, а Душан Павлић илустровао две књиге – Стилске игре и Стилске игре 2. За обе су своју инспирацију нашли управо у басни Гавран и лисица и њом објаснили многе елементе који се уче на часовима српског језика. Ове књиге су сјајан помоћник сваком учитељу, наставнику, али и родитељу који у раду са децом желе да користе креативне и другачије методе. Уосталом, замислите само – 300 страна написано и илустровано о Гаврану и лисици! На примеру само једне, наизглед обичне басне, објашњено је готово све што треба савладати у основној школи а тиче се граматике српског језика. Рецимо, две стилске фигуре – ономатопеја и персонификација – могу се објаснити на примеру исте приче (басна о гаврану и лисици) тако да дете на часу уочи специфичност једне и друге стилске фигуре, као и разлику. Не кроз сувопарне лекције, већ кроз маестралне књижевне облике.
Свака од њих чудесни је доживљај – од вести у жутој штампи и порука, преко многих сведочења, музичких, ликовних, сумњичавих, погрдних, бајковитих, невероватних, сатиричних, идиличних и других виђења, онда сонета, романсе, химне, оде, мадригала, газеле, баладе, љубавних и родољубивих стихова, све до успаванке, ређалице и разбрајалице. Многа виђења, различити облици казивања и маштовите илустрације чине ове књиге изузетним покретачем стваралаштва.
Први део Стилских игара изашао је пре скоро три године и управо захваљујући невероватној креативности покупио је бројне награде у земљи и региону, међу којима и Невен, као и награда Политикиног забавника.
Други део биће и званично представљен на овогодишњем Републичком зимском семинару Друштва за српски језик и књижевност, у петак, 10.02.2017. Аутор Стилских игара, проф. др Симеон Маринковић одржаће тада предавање на тему Стилске вежбе као стилске игре у основној и средњој школи и још ближе објаснити могућности примене Стилских игара у настави.
Према речима Симеона Маринковића, „овакве стилске игре или вежбе ђаци воле и оне им помажу да доживе радост стварања у језику“, да „осете сладост од свога језика“, како би то рекао Вук Караџић. Ове књиге могу много помоћи наставницима у реализацији програма наставе српског језика, као и у савременој организацији наставе и подстицању ученика на креативност.
Ако планирате да посетите Зимски семинар, предлажемо да обавезно послушате и причу о Стилским играма.
А. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама