Стиже сезона комараца, предлажемо шест безбедних начина да заштитите децу

Да ли сте знали да се комарци на нашој планети налазе још од доба Тријаса, дакле још од пре 400 милиона година? Њиховом размножавању веома погодује водена и влажна средина, па не чуди што у време када је већа влага начисто подивљају. Иначе, комарци проузрокују више смртних случајева од било које друге животиње на Земљи. Они су преносиоци разних болести укључујући маларију, денга грозницу и жуту грозницу.

Комарци проузрокују више смртних случајева од било које друге животиње!

Све ово је и више него довољан разлог да предузмете све што је у вашој моћи како бисте заштитили себе и своје најближе од ових досадних али и опасних крвопија.

Слично као и код заштите од сунца, увек је одећа најбољи избор. Али, пошто мале напасти постају активне управо лети, када смо лагано обучени, морамо размишљати и о другим начинима заштите. Пре свега, требало би избегавати боравак у близини мирне воде јер је ту њихова највећа концентрација. Наравно, заштитите кућу или стан комарницима.

За затворене просторе (осим комарника) је веома користан Chicco Zanza електрични апаратић, који не користи хемикалије непријатног мириса већ ултразвучне таласе који одбијају женке комараца, односно “уједаче”. Исти такав уређај, али на батерије, можете понети са собом и закачити на колица или носиљку.

Поред ових уређаја, можете користити и различите препарате из Chicco колекције намењене управо бебама и деци. А ако се ујед већ десио, предлажемо оловку против уједа.

Ако имате дете које се још вози у колицима, онда је најбоље решење свакако мрежица за колица која пружа потпуну заштиту.

Нови начини заштите

За све ово што смо навели сте вероватно већ чули, али на нашем тржишту сада се појавило нешто ново, а што је најважније – потпуно природно. Реч је о парфемисаним наруквицама и клипсама са уљем лимунове траве чији мирис одбија комарце. Може их носити цела породица, а пошто долазе у неколико различитих боја, деци ће бити забавно и да бирају коју ставити када крену напоље (или на спавање).

Поред клипси и наруквица, ту су и парфеминсани фластери за одећу или колица чији мирис такође одбија комарце, а пошто је потпуно природан, не шкоди ни деци ни одраслима.

Дакле, начини да се заштитите су заиста бројни, па тако треба само одабрати оне који најбоље одговарају вама и вашој породици.

И за крај још једна занимљивост – према истраживањима, активност комараца се за време пуног месеца повећава чак до 500 пута, а веома им смета мирис белог лука! Дакле, врло је вероватно да су управо комарци одговорни за мит о вампирима ☺.

А. Цвјетић

(ПР)