Столар са дипломом учитеља

5 марта, 2016

Иако многи занати полако нестају, све је више оних који су спремни да дебело плате вредне руке спретних мајстора. Такође, много је и оних који су пропустили да се на време школују за посао који доноси зараду, тако да изгубљено драгоцено време касније надокнађују преквалификацијом.
ucionicaСа жељом да једног дана ради у просвети Бојан Зоћевић одлучио је да студира Учитељски факултет. Иако је апсолвирао, до посла је дошао захваљујући средњој школи.
“Завршио сам средњу Техничку школу у Пожеги, смер машински техничар за компјутерско конструисање и сад радим тај посао”, каже Бојан Зоћевић, радник у фабрици намештаја.
Бојан ради у пожешкој фабрици за производњу намештаја у којој нема школованог столара. Међу запосленима највише је преквалификованих ветеринара, каже власник фабрике који сматра да држава треба да убира порез, али и да се тај новац инвестира у образовање оних који ће радити у производњи, а не у канцеларији.
“Мислим да ова држава, ја сам саркастичан, више школује свештених лица било које вероисповести, него столара и бравара. Више, правника, економиста”, каже Свето Марковић, власник фабрике намештаја у Пожеги
Седам година предузетник Раде Благојевић на сајму запошљавања у Пожеги без успеха трага за школованим браварима ковачима. Међу запосленима у његовој радионици тим занатом се баве преквалификовани пекари, кувари, месари, чак и један машински инжењер.
“Ми имамо нуклеус за мајсторе. И ево, ја сам отишао у пензију, до сад се ниједан родитељ, ниједан ученик, ниједан професор из школе није интересовао да неко дође овде да научи занат”, рекао је Раде Благојевић.
У Техничкој школи у Пожеги кажу да за потребе неколико предузећа подучавају ученике. Међутим, прва препрека у дуалном обазовању су ипак родитељске жеље, а друга уписне квоте.
“Увек је тај број потреба већи поприлично од оног дозвољеног броја, које нам Министарство просвете нуди да можемо да упишемо”, каже Славко Ђокић, директор Техничке школе у Пожеги.
Добра воља постоји да се и тај проблем отклони, потребе привредника су пресудни аргумент, још само да млади схвате да поједина занимања и рад могу донети већу зараду од учешћа у риалити емисијама.
Извор: РТС
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама