Stolar sa diplomom učitelja

5 marta, 2016

Iako mnogi zanati polako nestaju, sve je više onih koji su spremni da debelo plate vredne ruke spretnih majstora. Takođe, mnogo je i onih koji su propustili da se na vreme školuju za posao koji donosi zaradu, tako da izgubljeno dragoceno vreme kasnije nadoknađuju prekvalifikacijom.
ucionicaSa željom da jednog dana radi u prosveti Bojan Zoćević odlučio je da studira Učiteljski fakultet. Iako je apsolvirao, do posla je došao zahvaljujući srednjoj školi.
“Završio sam srednju Tehničku školu u Požegi, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i sad radim taj posao”, kaže Bojan Zoćević, radnik u fabrici nameštaja.
Bojan radi u požeškoj fabrici za proizvodnju nameštaja u kojoj nema školovanog stolara. Među zaposlenima najviše je prekvalifikovanih veterinara, kaže vlasnik fabrike koji smatra da država treba da ubira porez, ali i da se taj novac investira u obrazovanje onih koji će raditi u proizvodnji, a ne u kancelariji.
“Mislim da ova država, ja sam sarkastičan, više školuje sveštenih lica bilo koje veroispovesti, nego stolara i bravara. Više, pravnika, ekonomista”, kaže Sveto Marković, vlasnik fabrike nameštaja u Požegi
Sedam godina preduzetnik Rade Blagojević na sajmu zapošljavanja u Požegi bez uspeha traga za školovanim bravarima kovačima. Među zaposlenima u njegovoj radionici tim zanatom se bave prekvalifikovani pekari, kuvari, mesari, čak i jedan mašinski inženjer.
“Mi imamo nukleus za majstore. I evo, ja sam otišao u penziju, do sad se nijedan roditelj, nijedan učenik, nijedan profesor iz škole nije interesovao da neko dođe ovde da nauči zanat”, rekao je Rade Blagojević.
U Tehničkoj školi u Požegi kažu da za potrebe nekoliko preduzeća podučavaju učenike. Međutim, prva prepreka u dualnom obazovanju su ipak roditeljske želje, a druga upisne kvote.
“Uvek je taj broj potreba veći poprilično od onog dozvoljenog broja, koje nam Ministarstvo prosvete nudi da možemo da upišemo”, kaže Slavko Đokić, direktor Tehničke škole u Požegi.
Dobra volja postoji da se i taj problem otkloni, potrebe privrednika su presudni argument, još samo da mladi shvate da pojedina zanimanja i rad mogu doneti veću zaradu od učešća u rialiti emisijama.
Izvor: RTS
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama