Страх од побачаја – како да победите анксиозност?

Када затрудните сасвим је природно да одједном откријете нови осећај одговорности и жеље да заштитите своју бебу. Због тога – без обзира на то колико је ваша трудноћа здрава и лака – може се појавити и брига и страх од побачаја.

Код трудница које су раније доживеле губитак бебе или пак имале потешкоћа да затрудне ова анксиозност може бити нарочито појачана.

Ипак, треба имати на уму да стални страх и размишљање о томе „шта ако се деси“ воде само до стреса и одузимају вам драгоцено време за уживање у трудноћи.

Забринутост због ризика од побачаја

Једна од најчешћих брига будућих мајки је страх од побачаја, посебно у раним данима, јер се 80% јавља у првом тромесечју. Након 13. недеље се значајно смањује вероватноћа да до губитка трудноће дође.

Можда би од помоћи било сазнање  да се већина побачаја заправо не може спречити. Стога, ако до тога дође, неће бити због  нечега што сте урадили. Бабице тврде да је већина побачаја у првом тромесечју узрокована генетским абнормалностима у растућем фетусу. Губитак плода касније у трудноћи такође може бити повезан са здравственим стањима као што су неки аутоимуни поремећаји, изложеност токсинима, инфекција и физичка траума.

Иако је побачај уобичајен (статистика показује да се чак 1 од 4 трудноће завршава побачајем), и даље се чини као табу тема, што може допринети још већем страху и анксиозности око губитка трудноће.

Превазилажење страхова ако сте раније доживели губитак

Aнксиозност током трудноће може да буде уобичајена, а веће су шансе да се развије ако сте трудни са дугином бебом након што сте доживели побачај. Заправо код чак 64% жена повећава се вероватноћа анксиозности или депресије, и две године након губитка бебе.

Анксиозност је стварна. Међутим, врло је мала вероватноћа да ћете доживети побачај други пут – и ништа што сте урадили није изазвало побачај први пут.

Многе жене осете олакшање након што прођу ону недељу трудноће у којој су претходни пут изгубиле бебу. Такође, стручњаци препоручују неколико начина управљања анксиозношћу:

Фокусирајте се на дисање

Препорука број један да се вратите у садашњи тренутак је да се фокусирате на своје дисање. Када се појави анксиозност, тело обично има физичку реакцију и краће удишемо, тако да је успоравање и вежбање дубоког дисања важно и од помоћи.

trudnica-drži-stomak-anksioznost-pobačaj
Canva.com

Вежбање активнијег дисања у овом тренутку може бити ефикасно у смањењу анксиозних мисли. Редовна пренатална јога, рад на дисању или рутина медитације и свесности могу вам помоћи да се смирите када се појаве бриге.

Користите метод пет чула

Када осетите анксиозност, то је скоро као да је лав испред вас, тако да ваше тело прелази у режим борбе или бекства, али реалност је да тамо нема лава. Једна од метода коју можете да вежбате јестекоришћење свих пет чула како бисте успорили и вратили се у садашњи тренутак.

Ово подразумева само неколико минута да идентификујете следеће:

5 ствари које видите

4 ствари које можете додирнути

3 ствари које можете чути

2 ствари које можете намирисати

1 ствар коју можете пробати

Помаже да смирите свој ум и омогућава вам да препознате да су све ствари око вас оно што је стварно, а не анксиозност коју стварате у својој глави. Покушајте да вежбате и када нисте забринути, тако да ћете имати „спреман алат“ када вам затреба.

Боравите често у природи

Доказано је да провођење времена у природи има значајне лековите ефекте, побољшава расположење, ментално здравље и емоционално благостање. Конкретно, излагање сунчевој светлости повећава нивое витамина D, који има неколико предности, укључујући снижавање крвног притиска, смањење ризика од дијабетеса типа 2, јачање имунолошког система и побољшање нивоа енергије.

Чак и излазак на 10 минута може вам потпуно преокренути дан.  Изађите у шетњу, ставите ноге у песак или траву. Идеално би било да живите у близини природе, али чак и ако не, идите до најближег парка. Шта год можете да урадите и уклопите биће значајно.

Потражите терапију или групу подршке

Може бити веома корисно имати особу од поверења, посебно стручњака за ту тему, да разговара о свим бригама и емоцијама које се појаве током трудноће.

Придруживање групи за подршку такође може бити од велике помоћи за повезивање са другима који пролазе кроз слично искуство. Распитајте се да ли у вашем граду постоји таква група и прикључите се.

Ослоните се на свог партнера и пријатеље

Партнер и добар пријатељ може бити добар ослонац трудници. Ако понуде подршку и само потврде ваша осећања – то може да буде изузетно утешно. У ствари, готово тренутно може смањити стрес, јер знате да нисте сами.

Ваш партнер вам такође може помоћи да препознате када почињете да се враћате анксиозном размишљању. Уједно ће вас подсетити на алате и методе које можете да употребите и тако спречите да се анксиозност погорша.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.