Strah od pobačaja – kako da pobedite anksioznost?

3 maja, 2022

Kada zatrudnite sasvim je prirodno da odjednom otkrijete novi osećaj odgovornosti i želje da zaštitite svoju bebu. Zbog toga – bez obzira na to koliko je vaša trudnoća zdrava i laka – može se pojaviti i briga i strah od pobačaja.

Kod trudnica koje su ranije doživele gubitak bebe ili pak imale poteškoća da zatrudne ova anksioznost može biti naročito pojačana.

Ipak, treba imati na umu da stalni strah i razmišljanje o tome „šta ako se desi“ vode samo do stresa i oduzimaju vam dragoceno vreme za uživanje u trudnoći.

Zabrinutost zbog rizika od pobačaja

Jedna od najčešćih briga budućih majki je strah od pobačaja, posebno u ranim danima, jer se 80% javlja u prvom tromesečju. Nakon 13. nedelje se značajno smanjuje verovatnoća da do gubitka trudnoće dođe.

Možda bi od pomoći bilo saznanje  da se većina pobačaja zapravo ne može sprečiti. Stoga, ako do toga dođe, neće biti zbog  nečega što ste uradili. Babice tvrde da je većina pobačaja u prvom tromesečju uzrokovana genetskim abnormalnostima u rastućem fetusu. Gubitak ploda kasnije u trudnoći takođe može biti povezan sa zdravstvenim stanjima kao što su neki autoimuni poremećaji, izloženost toksinima, infekcija i fizička trauma.

Iako je pobačaj uobičajen (statistika pokazuje da se čak 1 od 4 trudnoće završava pobačajem), i dalje se čini kao tabu tema, što može doprineti još većem strahu i anksioznosti oko gubitka trudnoće.

Prevazilaženje strahova ako ste ranije doživeli gubitak

Anksioznost tokom trudnoće može da bude uobičajena, a veće su šanse da se razvije ako ste trudni sa duginom bebom nakon što ste doživeli pobačaj. Zapravo kod čak 64% žena povećava se verovatnoća anksioznosti ili depresije, i dve godine nakon gubitka bebe.

Anksioznost je stvarna. Međutim, vrlo je mala verovatnoća da ćete doživeti pobačaj drugi put – i ništa što ste uradili nije izazvalo pobačaj prvi put.

Mnoge žene osete olakšanje nakon što prođu onu nedelju trudnoće u kojoj su prethodni put izgubile bebu. Takođe, stručnjaci preporučuju nekoliko načina upravljanja anksioznošću:

Fokusirajte se na disanje

Preporuka broj jedan da se vratite u sadašnji trenutak je da se fokusirate na svoje disanje. Kada se pojavi anksioznost, telo obično ima fizičku reakciju i kraće udišemo, tako da je usporavanje i vežbanje dubokog disanja važno i od pomoći.

trudnica-drži-stomak-anksioznost-pobačaj

Canva.com

Vežbanje aktivnijeg disanja u ovom trenutku može biti efikasno u smanjenju anksioznih misli. Redovna prenatalna joga, rad na disanju ili rutina meditacije i svesnosti mogu vam pomoći da se smirite kada se pojave brige.

Koristite metod pet čula

Kada osetite anksioznost, to je skoro kao da je lav ispred vas, tako da vaše telo prelazi u režim borbe ili bekstva, ali realnost je da tamo nema lava. Jedna od metoda koju možete da vežbate jestekorišćenje svih pet čula kako biste usporili i vratili se u sadašnji trenutak.

Ovo podrazumeva samo nekoliko minuta da identifikujete sledeće:

5 stvari koje vidite

4 stvari koje možete dodirnuti

3 stvari koje možete čuti

2 stvari koje možete namirisati

1 stvar koju možete probati

Pomaže da smirite svoj um i omogućava vam da prepoznate da su sve stvari oko vas ono što je stvarno, a ne anksioznost koju stvarate u svojoj glavi. Pokušajte da vežbate i kada niste zabrinuti, tako da ćete imati „spreman alat“ kada vam zatreba.

Boravite često u prirodi

Dokazano je da provođenje vremena u prirodi ima značajne lekovite efekte, poboljšava raspoloženje, mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje. Konkretno, izlaganje sunčevoj svetlosti povećava nivoe vitamina D, koji ima nekoliko prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska, smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, jačanje imunološkog sistema i poboljšanje nivoa energije.

Čak i izlazak na 10 minuta može vam potpuno preokrenuti dan.  Izađite u šetnju, stavite noge u pesak ili travu. Idealno bi bilo da živite u blizini prirode, ali čak i ako ne, idite do najbližeg parka. Šta god možete da uradite i uklopite biće značajno.

Potražite terapiju ili grupu podrške

Može biti veoma korisno imati osobu od poverenja, posebno stručnjaka za tu temu, da razgovara o svim brigama i emocijama koje se pojave tokom trudnoće.

Pridruživanje grupi za podršku takođe može biti od velike pomoći za povezivanje sa drugima koji prolaze kroz slično iskustvo. Raspitajte se da li u vašem gradu postoji takva grupa i priključite se.

Oslonite se na svog partnera i prijatelje

Partner i dobar prijatelj može biti dobar oslonac trudnici. Ako ponude podršku i samo potvrde vaša osećanja – to može da bude izuzetno utešno. U stvari, gotovo trenutno može smanjiti stres, jer znate da niste sami.

Vaš partner vam takođe može pomoći da prepoznate kada počinjete da se vraćate anksioznom razmišljanju. Ujedno će vas podsetiti na alate i metode koje možete da upotrebite i tako sprečite da se anksioznost pogorša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama