Strukovno udruženje zaposlenih u predškolskim ustanovama traži reakciju države

3 juna, 2017

Rešiti status vaspitača
U Srbiji postoji hiperprodukcija vaspitača. Godišnje studije završava više od 1.500 vaspitača, a potreba postoji najviše za 500. To znači da njih 1.000 u startu nemaju nikakvu šansu za zaposlenjem, upozoravaju iz Saveza udruženja vaspitača Srbije.

Članovi udruženja su tražili od nadležnih da se konačno reši status ovog kadra i definiše koje obrazovanje je potrebno za rad sa decom od šest meseci do šest i po godina.
– U našoj zemlji vaspitači se obrazuju na 11 strukovnih škola i četiri učiteljska fakulteta. Svi imaju različite programe. Poseban problem su učiteljski fakulteti koji koristeći postojeći nastavni kadar školarizuju struku. Programi po kojima se vaspitači obrazuju ne odgovaraju potrebama vrtića koji prate život i savremene teorije pedagogije. Mladi kadar koji dolazi sa pojedinih fakulteta i visokih škola nije pripremljen za rad sa decom i u startu ne pristupa odgovorno i pouzdano poslu – kaže Radmila Petrović, članica Saveza udruženja vaspitača Srbije, koja je na nedavnoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta tražila da se razgovara o ovim problemima.
Situacija u praksi je toliko različita da vaspitači rade sa različitim kvalifikacijama – neki su završili visoke strukovne škole, drugi uz to još godinu dana specijalističkih strukovnih studija, treći su diplomirali na učiteljskim fakultetima, a ima i onih koji su nakon toga završili i master. Petrovićeva ukazuje da se Nacrt novog zakona o visokom obrazovanju predviđa da se specijalističke strukovne studije prebace na prvi nivo obrazovanja, dok bi na drugom ostale master akademske studije i uvele bi se master strukovne studije.
– Savez udruženja vaspitača Srbije ne staje na stranu strukovnih škola, niti učiteljskih fakulteta. Jasno nam je da svako brani svoju poziciju. Mi tražimo da država reši pitanje obrazovanja vaspitača i da propiše koji poslovi odgovaraju određenoj stručnoj spremi. Nigde nije definisano koliko u predškolskoj ustanovi treba da bude zaposleno vaspitača sa završenom strukovnom školom, koliko sa fakultetom ili masterom. Drugi problem je što je lokalnim samoupravama dato pravo da procenjuje koje studije će biti priznate vaspitačima. Mnoge opštine ne priznaju obrazovanje po bolonji, pa su vaspitači sa fakultetom plaćeni kao da imaju završenu visoku školu. Retko ko priznaje specijalističke i master studije – ukazuje Petrovićeva, napominjući da se vaspitači zalažu da finansiranje zarada zaposlenih u predškolstvu pređe na republički nivo.
Šarčević: Neosnovane kritike plana upisa
– Kritike plana upisa u srednje škole nisu vođene interesima dece, već parcijalnim interesima, ocenio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je posetio Pančevo i Opovo. Šarčević je naglasio da su tokom rada na planu upisa kriterijumi bili broj osmaka, realizacija prošlogodišnjeg plana upisa, Strategija 2020, zahtevi tržišta i potreba da konačno budemo racionalni. “Nijedno dete neće biti oštećeno. Kritike su uglavnom zbog straha od gubitka posla, ali ne treba da brinu. Škole postoje da bi se deca obrazovala i to obrazovala za ono što bi trebalo da rade”, istakao je Šarčević.
Piše: V. A.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


3 komentara na "Strukovno udruženje zaposlenih u predškolskim ustanovama traži reakciju države

 1. Milica kaže:

  Poštovani, da li mi možete reći ako je već moguće uvodjenje ovakve vrste obrazovanja, šta država i nadležno Ministarstvo može pomoći u tome što u jaslicama u pojedinim vrtićima u Požarevcu rade osobe koje imaju završenu privatnu školu koja se završava za nepunih 6 meseci?! Recimo, ja sam završila srednju Medicinsku školu, vaspitački smer, zatim Visoku strukovnu za vaspitače u Vršcu, imala bezbroj praksi u vrtiću, pripreme aktivnosti i sve što prati školovanje što se obrazovanja vaspitača tiče! I ostala bez posla! Da li mi možete odgovoriti da li je to u skladu sa Zakonom i da li to tako treba da bude, zar srednja stručna sprema ne traje 4 godine?! Srdačan pozdrav!

  1. Caca kaže:

   I u Novom Sadu je isti problem. Mnogo spremačica je završilo privatnu medicinsku školu u veoma kratkom roku i dobilo premeštaj na radno mesto medicinska sestra-vaspitač u jaslicama. To se drastično odrazilo na kvalitet rada. Ni ranije sestre nisu znale metodike, prosto to nisu učile u školi, to se uči na fakultetima za vaspitače te kada su polagale za licencu odlazile bi kod vaspitača da im napišu pripreme za aktivnost-to je propust na nivou države-tražiti od zdravstvenog radnika da polaže prosvetnu licencu. O nepoznavanju pedagogije i psihologije i da ne govorimo, ne umeju da prepoznaju stvari kao što su mentalna retardacija i autizam a ne nešto drugo. Sa druge strane, vaspitači sa masterima i specijalističkim imaju više znanja od onih sa višim školama što svakodnevno dakazuju u praksi(posebno oni koji su se doškolovali uz rad jer su već imali praktično, radno iskustvo, i bilo bi pošteno nagraditi novčano onog ko stručnije i kvalitetnije obavlja posao. Završetkom školovanja se ništa ne završava, to je samo preduslav za početak rada i učenja ali samo za one koji hoće i koji su toga svesni.Država bi trebala da se pozabavi ozbiljno ovim problemima i da ih reši.

   1. JEDNA PEDIJATRIJSKA SESTRA kaže:

    Poštovana,ne bih se u potpunosti složila sa vama. Slažem se da trud,znanje i stepen stručne spreme treba novčano nagraditi.Lično smatram da stepen stručne spreme ne utiče na kvalitet rada.Možda većina vaših koleginica nema dovoljno finansijskih sredstava za dalje školovanje…rade sa višom školom kako vi kažete,ali to ne znači da manje kvalitetno obavljaju svoj posao.Niko nije oduševljen privatnim medicinskim školama,ali šta je tu je.Smatram da o medicinskim sestrama u jaslicama ne možete govoriti u globalu. Do pre par godina zakonom je bilo predviđeno da u jaslama rade pedijatrijske sestre. Jedan od predmeta koji je obavezan tokom školovanja pedijatrijskih sestara, jeste dečja psihologija…Pedagogija se polaže u sklopu stručnog ispita za licencu. Nije istina da medicinske sestre ne umeju da prepoznaju slučajeve mentalne retardacije i autizma kako vi kažete. Umemo to vrlo dobro i stručno.Za metodiku ste u pravu,ali to nije nešto što se ne može naučiti ukoliko želiš da radiš na sebi i da unapređuješ svoje znanje. Sve pripreme pišem sama,kao i većina mojih koleginica koje savesno,stručno i profesionalno obavljaju svoj posao.Postoje mnogi oblici stručnog usavršavanja,koja treba iskoristiti na najbolji način i time doprineti podizanju kvaliteta rada.Sviđa mi se vaša pretposlednja rečenica.Pozdrav…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama