Студенткиња генерације: Моја кућа неће да опусти, у њој неће да расте коров

6 јуна, 2017

Милица Лазаревић је пре четири године проглашена учеником генерације Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу, а данас је студент генерације Пољопривредног факултета, са просечном оценом 10, и стипендиста Фонда за младе таленте. Али, за разлику од велике већине младих и изузетно талентованих студената, који маштају о Харварду или Оксфорду, послу у иностранству, Милица обећава да ће се вратити под Опленац и садити воћњаке и
Она је поручила да ће тамо “живети свој сан”.

Foto: youtube
Milica Lazarević

– Биће јако тешко, снови се не остварују тек тако, а и не можете све сами. Села замиру. Не само да нема ко на њиви да помогне, него нема ко ни да одмогне, бар путем да прође. Kолико је људи продало све своје на селу, продало земљу, оставило све, отишло у град или далеко у туђину. Воћњаци се суше, земље пате, родитељи умиру сами. Kада се врате, глог као рука порасте – поручила је Милица у свом говору на свечаној академији поводом 60 година рада Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу, који је изазвао велику пажњу.
Kако је испричала, дошла је са села подно Опленца, преко Велике Мораве, па затим Саве све до Дунава и Земуна и Пољопривредног факултета, да се ишколује. Обећала је да ће да се врати, али не када остари и када је испије нека туђа земља.
[ot-video][/ot-video]
– Не да се вратим у своју да би ме покопали, него кад научим како својој земљи најбоље да помогнем. Моја кућа неће да опусти, у њој неће да расте коров. Нисам залуд учила о земљи и биљкама, да бих живела на асвалту – рекла је Милица.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Студенткиња генерације: Моја кућа неће да опусти, у њој неће да расте коров

 1. Витомир каже:

  Српска села су опустела. Цела Србија сели у Београд. Плате у Београду су два до три пута веће него у другим деловима Србије.
  Погледајте село Топли до у општини Пирот:
  https://www.youtube.com/watch?v=km-LeFOGSLo&t=18s

 2. Мирјана каже:

  Браво Милице.
  Не носиш случајно славно име, већ си својим досадашњим вредним учењем, као и овим говором, показала да ћемо у будућности много пута читати о теби. Искрено се надам, да ће овај твој говор чути и они који би то морали чути и учинити оно што мора да би ова наша лепа земња кренула правим путем.
  Желим ти све најбоље.

 3. Рис каже:

  О моје дете…Биће много тешко…Држава идруштво као да пдржава и велича оне ,,сналажљиве,,…А ,,снаћи се,, значи отети,лагати,живети богато и нечасно…Сељак се уби радећи и никако да опстане…Нису они лењи,глупи и неуки.Свака мука се сломи на њима…Милице,дивим ти се!Ти си храбра девојка.Желим ти ,свим срцем ти желим да будеш успешна!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама