Студија која је обухватила скоро 500.000 људи показала – они који пију кафу живе дуже

Сигурно вам је познат онај тренутак у току дана кад осетите јаку потребу да попијете и ту другу кафу, али се питате да ли је то баш паметно. Е па, драга мама, студије кажу слободно и без оклевања. Чак два недавно спроведена истраживања показала су сличан резултат – умерено конзумирање кафе је добро за здравље, чак и ако је засладите са мало шећера.

Прва студија чији су резултати објављени у Annals of Internal Medicine каже како разни шлагови и слични додаци нису баш добра идеја, али кафа с мало шећера – јесте. У истраживање је било укључено чак 171.616 људи који су конзумирали кафу редовно у току седам година. Просек година учесника студије био је 56 и кад је истраживање започето нико од њих није имао кардиоваскуларне болести нити канцер.

Кафа повезана са дуговечношћу

Дакле, шта је резултат овог првог истраживања? Па, сви они који су конзумирали између 1 ½ и 3 ½ шољица кафе дневно, чак и са малом количином шећера, имали су чак 30% мање шансе да током периода истраживања умру од било које врсте болести.

И није важно да ли су у том периоду пили обичну, инстант или кафу без кофеина. Али јесте важно не користити вештачке заслађиваче који нису баш показали добар утицај на здравље.

Али ево шта студија није показала: Да не би било забуне, нема никаквих директних доказа да је кафа узрок ниже стопе смртности код оних који је конзумирају. Истраживање је једноставно пронашло везу између уношења умерене количине кафе и смањеног ризика од смрти. Порекло те везе није још утврђено.

Друга, такође недавно објављена студија, открила је да је конзумирање две до три шољице кафе дневно повезано са дужим животним веком у поређењу са онима који не пију кафу. Ова студија укључила је чак 450 хиљада људи и показала да врста кафе није битна – конзументи било ког типа кафе једноставно су мање умирали.

Па, да ли је кафа онда добра за вас?

Сваких неколико година појави се ново истраживање које показује или да је кафа здрава или да уопште није. Постоје доказани бенефити које испијање кафе у умереним количинама има када је реч о смањењу ризика од депресије, Паркинсонове болести или дијабетеса типа 2. С друге стране, кафа може повећати ризик од анксиозности.

Ипак, закључак свакако јесте да је кафа, као извор антиоксиданаса, здрава, ако је правилно конзумирате – без вештачких заслађивача, уз умерену количину обичног шећера.