Stvarno MUDRI roditelji manje brinu o tome koliko su im deca vremena provela pred ekranom, a više o nečemu drugom

7 marta, 2023

Kada je reč o uticaju ekrana i njihove upotrebe na dečji razvoj, stavovi su prilično oprečni. Većina stručnjaka slaže se s tim da deca mlađa od dve godine ne treba da budu izložena ekranima uopšte, a mobilne uređaje im u ruke treba dati još kasnije. Ovo je stav i Američke pedijatrijske akademije. S druge strane, postoje i opsežna istraživanja koja su, navodno, pokazala da je, od 350.000 tinejdžera koji su bili učesnici studije, svega 0,4% pokazalo izvesne mentalne probleme pod uticajem prekomerne upotrebe ekrana.

deca-ekran-laptop

Canva.com

Bilo kako bilo, uvereni smo da utisak koji nam dolazi iz učionica od naših kolega nije pogrešan. Deca koja su prečesto i dugo izložena ekranima trpe negativan uticaj.

A koliko god mi to želeli, udaljiti ih od ovih savremenih tehnologija nije ni lako, a nije uvek ni dobra ideja.

Dok je istraživala za svoju knjigu o roditeljstvu, Melinda Wenner Moyer otkrila je da roditelji uspešne dece zapravo ne brinu toliko o broju sati i minuta koji su njihova deca provela uz ekrane.

Umesto toga, fokusiraju se na to da decu nauče veštini pravilne i pametne upotrebe digitalnih uređaja.

Evo šta to znači.

1. Uče ih da procene i ocene sadržaje koji im se plasiraju

Istražujte aplikacije, igrice i sajtove zajedno sa svojim detetom. Razgovarajte i komentarišite. Slušajte. Pročitajte uslove korišćenja zajedno i razgovarajte o stvarima koje vas brinu ili koje dete možda ne razume.

Ako aplikacija ili vebsajt deluje kao prevara ili kao da promoviše pogrešne vrednosti, objasnite zašto mislite da je tako i zašto ni vi sami ne biste provodili vreme koristeći takav sadržaj.

Ovi razgovori su, u eri digitalizacije, neophodni. Kao što ih učite da kažu “dobar dan” kad sretnu nekog poznatog, tako ih morate učiti i da budu odgovorni u virtuelnom svetu. Prema sebi i prema drugima.

2. Uče ih da sebi postave granice

Ako vam se čini da nemate dovoljno kontrole nad načinom na koji vaša deca provode vreme uz ekran ili nad količinom tog vremena, ili ako želite da uspostavite neka pravila, razmotrite da organizujete jedan porodični sastanak gde biste napravili mapu korišćenja uređaja.

Može osmisliti neka pravila i smernice kako biste stvorili ravnotežu, naučili decu da ekrane koriste konstruktivno i pomogli im da izbegnu zamke virtuelnog sveta.

Evo o čemu možete da diskutujete na porodičnom sastanku:

  • Kako da ekrani ne utiču na gubitak sna: Da li ćete postići dogovor da posle određenog vremena, recimo 21:30, svi uređaji ostaju na mestu koje ste dogovorili i ne nose se u spavaće sobe.
  • Kako biste izbegli rizike po bezbednost: Gde će deca smeti da koriste uređaje? Kako će izgledati roditeljstva kontrola?
  • Da biste izbegli sukobe: Da li će i deca imati pravo da učestvuju u donošenju odluke o pravilima korišćenja uređaja koja bi važila za sve ukućane?
3. Kako da ekrane koriste u dobre svrhe

Naučite decu da ekrani i tehnologija nisu nužno loši. Da nije stvar u tome da ih ne koriste, već da ih koriste na dobar način. Jer to su izvrsni alati za učenje, pronalaženje informacija, komunikaciju, snalaženje.

Ako imate predškolca, umesto igara gde jure nekakvog neprijatelja ili loptice kojom nešto gađaju, preuzmite edukativne igre. Dete bilo kog uzrasta često navodite na razmišljanje o tome da li ekrane koristi na dobar način ili baš i ne?

Nakon što im dozvolite da neko vreme provedu pred ekranom, pitajte ih: “Šta si naučio?” ili “S kim si razgovarao? Šta ima kod njega/nje novo?”

Ekrani su ALAT. Ne kao alati na koje smo navikli, u tradicionalnom smislu, ali kao i ti tradicionalni, i ekrani mogu biti vrlo korisni, ali nas mogu i povrediti ako ne umemo da ih koristimo.

Zato je naš zadatak, kao roditelja, da ih naučimo kako da digitalne alate pravilno koriste. Da se, na kraju, ne bi povredili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Stvarno MUDRI roditelji manje brinu o tome koliko su im deca vremena provela pred ekranom, a više o nečemu drugom"

  1. Jelena kaže:

    Dete do dve godine da proceni i oceni, postavi granice i da zna ekrane da koristi u dobre svrhe? Pocinjete pricu od najnizeg uzrasta, a savete dajete za stariju decu. Sa akcentom na to da STVARNO MUDRI RODITELJI manje brinu o vremenu koje dete provodi ispred tv-a.. skandalozan tekst!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama