Стварно МУДРИ родитељи мање брину о томе колико су им деца времена провела пред екраном, а више о нечему другом

Када је реч о утицају екрана и њихове употребе на дечји развој, ставови су прилично опречни. Већина стручњака слаже се с тим да деца млађа од две године не треба да буду изложена екранима уопште, а мобилне уређаје им у руке треба дати још касније. Ово је став и Америчке педијатријске академије. С друге стране, постоје и опсежна истраживања која су, наводно, показала да је, од 350.000 тинејџера који су били учесници студије, свега 0,4% показало извесне менталне проблеме под утицајем прекомерне употребе екрана.

deca-ekran-laptop
Canva.com

Било како било, уверени смо да утисак који нам долази из учионица од наших колега није погрешан. Деца која су пречесто и дуго изложена екранима трпе негативан утицај.

А колико год ми то желели, удаљити их од ових савремених технологија није ни лако, а није увек ни добра идеја.

Док је истраживала за своју књигу о родитељству, Melinda Wenner Moyer открила је да родитељи успешне деце заправо не брину толико о броју сати и минута који су њихова деца провела уз екране.

Уместо тога, фокусирају се на то да децу науче вештини правилне и паметне употребе дигиталних уређаја.

Ево шта то значи.

1. Уче их да процене и оцене садржаје који им се пласирају

Истражујте апликације, игрице и сајтове заједно са својим дететом. Разговарајте и коментаришите. Слушајте. Прочитајте услове коришћења заједно и разговарајте о стварима које вас брину или које дете можда не разуме.

Ако апликација или вебсајт делује као превара или као да промовише погрешне вредности, објасните зашто мислите да је тако и зашто ни ви сами не бисте проводили време користећи такав садржај.

Ови разговори су, у ери дигитализације, неопходни. Као што их учите да кажу „добар дан“ кад сретну неког познатог, тако их морате учити и да буду одговорни у виртуелном свету. Према себи и према другима.

2. Уче их да себи поставе границе

Ако вам се чини да немате довољно контроле над начином на који ваша деца проводе време уз екран или над количином тог времена, или ако желите да успоставите нека правила, размотрите да организујете један породични састанак где бисте направили мапу коришћења уређаја.

Може осмислити нека правила и смернице како бисте створили равнотежу, научили децу да екране користе конструктивно и помогли им да избегну замке виртуелног света.

Ево о чему можете да дискутујете на породичном састанку:

  • Како да екрани не утичу на губитак сна: Да ли ћете постићи договор да после одређеног времена, рецимо 21:30, сви уређаји остају на месту које сте договорили и не носе се у спаваће собе.
  • Како бисте избегли ризике по безбедност: Где ће деца смети да користе уређаје? Како ће изгледати родитељства контрола?
  • Да бисте избегли сукобе: Да ли ће и деца имати право да учествују у доношењу одлуке о правилима коришћења уређаја која би важила за све укућане?
3. Како да екране користе у добре сврхе

Научите децу да екрани и технологија нису нужно лоши. Да није ствар у томе да их не користе, већ да их користе на добар начин. Јер то су изврсни алати за учење, проналажење информација, комуникацију, сналажење.

Ако имате предшколца, уместо игара где јуре некаквог непријатеља или лоптице којом нешто гађају, преузмите едукативне игре. Дете било ког узраста често наводите на размишљање о томе да ли екране користи на добар начин или баш и не?

Након што им дозволите да неко време проведу пред екраном, питајте их: „Шта си научио?“ или „С ким си разговарао? Шта има код њега/ње ново?“

Екрани су АЛАТ. Не као алати на које смо навикли, у традиционалном смислу, али као и ти традиционални, и екрани могу бити врло корисни, али нас могу и повредити ако не умемо да их користимо.

Зато је наш задатак, као родитеља, да их научимо како да дигиталне алате правилно користе. Да се, на крају, не би повредили.