Васпитачица о загубљеним стварима у вртићу – родитељи, имајте разумевања

Колико пута се десило да помислите: „Јао, изгубили су ми ствари, не воде рачуна“ или пошаљете бабу по дете а дете дође кући у туђим стварима?!

Ми као васпитачи трудимо се да запамтимо све ствари које дете има, али деси се некад и да нам нешто промакне.

Зато бисмо вас замолили да водите рачуна и проверавате дечје ормариће. Свако дете има свој ормарић или простор где одлаже своје ствари. Када родитељ ујутру доведе дете, одлаже ствари у тај ормар тако да не би требало да долази до претеране забуне и губљења ствари.

Foto: Canva, Kaboompics.com

Ако пошаљете неког ко није упознат с тим како је дете обучено, објасните му у чему је дете тог дана дошло. Такође што се тиче играчака, играчке од куће нема потребе да се уносе у вртић. Наравно, нисмо бабароге које ће отимати играчке на вратима, то радимо постепено. Када дете уђе и заигра се нечим другим ми склонимо ту играчку, одложимо у орман. Али, некад се деси да је дете јако везано за неку играчку, па ће је цео дан носити са собом и у неком тренутку спустити негде, а она ће се загубити. Молимо родитеље да имају стрпљења и разумевања ако ту лутку не можемо да нађемо у истом тренутку. Нас у вртићу сачека велики број деце, све играчке нису на свом месту тако да касније када будемо сређивали играчке и све враћали на своје место ми ћемо сигурно наћи и вашу.

Даље, уношење играчака у собу у којој деца бораве дозвољено је углавном једном недељно, најчешће петком. Ми разумемо да је вама лакше да убедите дете да крене у вртић са неком играчком, али нама то мало отежава ствари, нарочито ако се ви касније љутите што се играчка загубила.

Исто важи и за гумице, шналице, машнице. Нема потребе да дете има читав арсенал шналица и гумица. Деци скидамо то све када иду на спавање, ради њихове безбедности. Уколико се помешају, ми их ставимо у једну чашу па нас подсетите да вам понудимо да пронађете своје.

Не ради се о томе да ми не желимо да сносимо одговорност за чување тих ствари већ да је то и потенцијална опасност за децу од гутања перлица и осталих ситних делова.

Зашто се у вртићима не користе јастуци?

Јастуци су потенцијално опасни јер може доћи до гушења детета, поготово малог које не уме да реагује на време када јастук затвори дисајне путеве. Слична ствар важи и за веће плишане играчке са којима ваше дете спава. Не причамо само о вртићу, нема потребе за тим свим стварима ни код куће.

Имајте на уму да су нама највећа одговорност ваша деца и да ћемо све остало занемарити да бисмо њих сачували и да би се они осећали пријатно са нама, а да се све материјално може надокнадити.

Дневник једне васпитачице