Vaspitačica o zagubljenim stvarima u vrtiću – roditelji, imajte razumevanja

19 decembra, 2020

Koliko puta se desilo da pomislite: “Jao, izgubili su mi stvari, ne vode računa” ili pošaljete babu po dete a dete dođe kući u tuđim stvarima?!

Mi kao vaspitači trudimo se da zapamtimo sve stvari koje dete ima, ali desi se nekad i da nam nešto promakne.

Zato bismo vas zamolili da vodite računa i proveravate dečje ormariće. Svako dete ima svoj ormarić ili prostor gde odlaže svoje stvari. Kada roditelj ujutru dovede dete, odlaže stvari u taj ormar tako da ne bi trebalo da dolazi do preterane zabune i gubljenja stvari.

Foto: Canva, Kaboompics.com

Ako pošaljete nekog ko nije upoznat s tim kako je dete obučeno, objasnite mu u čemu je dete tog dana došlo. Takođe što se tiče igračaka, igračke od kuće nema potrebe da se unose u vrtić. Naravno, nismo babaroge koje će otimati igračke na vratima, to radimo postepeno. Kada dete uđe i zaigra se nečim drugim mi sklonimo tu igračku, odložimo u orman. Ali, nekad se desi da je dete jako vezano za neku igračku, pa će je ceo dan nositi sa sobom i u nekom trenutku spustiti negde, a ona će se zagubiti. Molimo roditelje da imaju strpljenja i razumevanja ako tu lutku ne možemo da nađemo u istom trenutku. Nas u vrtiću sačeka veliki broj dece, sve igračke nisu na svom mestu tako da kasnije kada budemo sređivali igračke i sve vraćali na svoje mesto mi ćemo sigurno naći i vašu.

Dalje, unošenje igračaka u sobu u kojoj deca borave dozvoljeno je uglavnom jednom nedeljno, najčešće petkom. Mi razumemo da je vama lakše da ubedite dete da krene u vrtić sa nekom igračkom, ali nama to malo otežava stvari, naročito ako se vi kasnije ljutite što se igračka zagubila.

Isto važi i za gumice, šnalice, mašnice. Nema potrebe da dete ima čitav arsenal šnalica i gumica. Deci skidamo to sve kada idu na spavanje, radi njihove bezbednosti. Ukoliko se pomešaju, mi ih stavimo u jednu čašu pa nas podsetite da vam ponudimo da pronađete svoje.

Ne radi se o tome da mi ne želimo da snosimo odgovornost za čuvanje tih stvari već da je to i potencijalna opasnost za decu od gutanja perlica i ostalih sitnih delova.

Zašto se u vrtićima ne koriste jastuci?

Jastuci su potencijalno opasni jer može doći do gušenja deteta, pogotovo malog koje ne ume da reaguje na vreme kada jastuk zatvori disajne puteve. Slična stvar važi i za veće plišane igračke sa kojima vaše dete spava. Ne pričamo samo o vrtiću, nema potrebe za tim svim stvarima ni kod kuće.

Imajte na umu da su nama najveća odgovornost vaša deca i da ćemo sve ostalo zanemariti da bismo njih sačuvali i da bi se oni osećali prijatno sa nama, a da se sve materijalno može nadoknaditi.

Dnevnik jedne vaspitačice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama