Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja ponovo je pod znakom pitanja!

14 februara, 2017

Taman što su dva predmeta preživela pokušaj prethodnog ministra prosvete Srđana Verbića da časove svede samo na mlađe razrede osnovne škole, sad im je status ugrožen i u nacrtima novih prosvetnih zakona, pišu Novosti.

U nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja izbačen je stav u kome se kaže da si oni obavezni predmeti, što je do sada garantovalo da će svaki učenik pohađati ili jedan ili drugi predmet. U novom krovnom zakonu, ali i u nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne nazivaju se više predmetima, nego izbornim programima.
Niko još ne zna kako će da izgleda verska nastava, kakva je namera zakonopisaca, ali već onim što predviđaju nacrti zakona nije zadovoljna Srpska pravoslavna crkva. Sveti sinod priprema zvaničnu reakciju na ovakav tretman veronauke.
U Islamskoj zajednici Srbije novi prosvetni zakoni još nisu bili tema, ali prema rečima Seada Nasufovića, reis-ul-uleme IZS, svakako će biti.
– Ne želim da izlazim sa pojedinačnim, ličnim stavom. O ovom važnom pitanju iznećemo zajednički stav crkava i verskih zajednica – najavljuje on.
O nacrtima zakona biće danas reči i na sednici Nacionalog prosvetnog saveta, čiji je predsednik prof. dr Aleksandar Lipovski. On kaže da je važno da savet kaže svoj stav o ključnim zakonima, pre nego što počne javna rasprava.
– Raspravljaćemo o nacrtima ova tri zakona, ali tekst nismo dobili od Ministarstva prosvete. Ne mogu da komentarišem budući status verske nastave i građanskog vaspitanja, jer ne znam mnogo detalja. Znam samo da više nisu navedeni kao obavezni izborni predmeti kao i da Crkva nije zadovljna ovakvim rešenjem – rekao je Lipovski.
Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


13 komentara na "Sudbina veronauke i građanskog vaspitanja ponovo je pod znakom pitanja!

 1. qopa kaže:

  Proverite malo bolje…. Do sada su bili izborni predmeti, mada obavezni izborni predmeti. Biralo se između različitih oblika veronauke i građanskog vaspitanja! Crkva moze da drzi veronauku u svojim ustanovama i prostorijama. Crkvi koja nema narodnu kuhinju, koja ne brine o beskucnicima, koja nema besplatne bolnice, koja ne finansira pametne mlade ljude, koja ne ulaze u nauku, koja ne podstice privredu, koja pre svega ne prepoznaje svoje vernike, ne treba ni da ima povlascen polozaj u drzavi i skolama…

 2. Bobica kaže:

  sto da ne smenjuju direktore skola, kad brzo i lako smenjuju prosvetne inspektore. Pitajte kako je prosvetni inspektor u opstini Vrbas dobio resenje o premestanju na drugo radno mesto, bez ikakvog objasnjenja. Vec dve godine radno mesto prosvetnog inspektora je slobodno, a opstina placa usluge pokrasjinskim prosvetnim inspektorima, koji za dosta velike pare odradjuju isti posao koji bi mogao da radi i inspektor u opstini Vrbas.

 3. ema kaže:

  Izgubljene su godine nase dece u kojima su mogli imati mnogo kvaletetnije programe od ova dva. Mi koji smo svaki dan u nastavi dobro znamo cemu sluze. Veronauka da crkva udomi svoje a gradjansko da direktor udomi svoje. Danas kad je u skoli svako ugrozen ne treba da opstaje, nazovi predmet, bez plana i pograma, kojim moze da se manipulise ovako kako se sad radi. Zar je normalno da bez casova ostaju obrazovani matematicari, informaticari, jezicari, a opstaju ulizice bilo koje kvalifikacije, zateceni u skoli ili dovedeni da budu podrska direktoru? Mnogo je resenja za gradjansko i u mnogim predmetima vec ga ima. Za veronauk postoji ono sto je jedino i trebalo da bude: u crkvu, kakva nauka.
  Uostalom, i ministar se toga nagledao dok je sticao iskustvo kojim se tako ponosi. Nek bar nesto pametno uradi.
  U mojoj skoli veroucitelj cak postao pomocnik direktora. Budibogsnama.

  1. Vera kaže:

   A šta predlažete da rade nastavnici koji bi ukidanjem grašanskog, ostali bez posla?

   1. Vera kaže:

    Pa ovde su se zamenile teze. Nisu ovi predmeti nastali da bi nastavnici imali posao, nego da bi deca imala nekakve koristi od toga što uče. Ako je jedini razlog da zadržimo ove predmete to što treba sačuvati nekome radno mesto, onda debelo treba da se zbrinemo za naše školstvo.

  2. Vera kaže:

   A šta predlažete da rade nastavnici koji bi ukidanjem građanskog, ostali bez posla?

  3. Dip.teolog kaže:

   Ne znam koji ste fakultet i kako završili, da možete ovako da pišete i da mislite. Samo ću reći Sv. Sava. Da li znate zašto se slavi i zašto je školska slava baš sv. Sava a ne sv. Alimpije? Ko je otvarao prve škole u manastirima i učio naše pretke od kojih nažalost ništa niste naučili. Lako je osuti uvrede na predmet koji je šikaniran od 1945 i ponovo prolazi kroz istu torturu od 2002.god. pa sve do danas. Kada bi bili malo obrazovaniji shvatili biste da teologija nije “kakva nauka”, i da veroučitelji nisu volovi koje upregnete da rade sedme i u nekim školama osme časove, čak su im i subote radne, da bi takvi kao Vi imali raspored uradjen bez ijedne pauze i naravno ubitačnog sedmog časa. Jer, zaboga školovaniji ste od svih drugih fakulteta, a osnovno znanje o postanku školstva i sistema ne poznajete. Sramota!

   1. Jasna kaže:

    “… i da veroučitelji nisu volovi koje upregnete da rade sedme i u nekim školama osme časove, … da bi takvi kao Vi imali raspored uradjen bez ijedne pauze i naravno ubitačnog sedmog časa.”
    Molim vas pročitajte citat iz vašeg teksta pa razmislite za šta se zalažete. Slažem se da veroučitelji nisu volovi, a da li mislite da đaci jesu pa mogu 3 do 5 puta nedeljno da imaju ubitačni sedmi čas? Da bi ovakvi kao mi imali posao?
    Na stranu sada vaš stil i ton. Ton pravog verujućeg čoveka, čoveka koji propoveda Boga, da, zaista.

   2. ema kaže:

    Nema potrebe skrivati se iz Svetog Save koji je bio avangarda u svoje doba. Smesno mi je sto mislite da teolozi i ucitelji bastine Savin rad i nasledje. Ja mislim da ga bastini svaki intelektualac koji je svestan vaznosti obrazovanja. Problem je sto intelektualnost ne dokazuje diplomom vec stanjem duha. Terminologija koju koristite nije u skladu sa vrednostima koje mislite da imate. Veronauka nije nauka i mesto joj je u crkvi. Mozda biste se i Vi bolje snasli s mirnijim stadom i pastoralnijom pastvom umesto haoticnog sedmog casa. To mozete prepustiti nama, pedagozima.

 4. Nastavnik engleskog kaže:

  Prvo, naziv predmeta je “nabudžen” da bi ušao u školu. Vera, religija, običaji, sveci i Bog NISU NAUKA. Pa fizičko je vaspitanje, muzičko i likovno su vaspitanje ili kultura, takođe i građansko, itd. Dakle, o veri deca treba da uče U CRKVI. Ona deca koja to žele. Može im se u crkvi izdati potvrda o tome, ukoliko je za nešto potrebna.
  A građansko vaspitanje – predmet osmišljen da bi oni koji ne izaberu čas o veri imali gde da budu i šta da rade. Lično mislim da plan i program građanskog nije loš, i da nije naodmet. Ali su ga NARAVNO degradirali ovi iz ministarstva. U početku su ga držali sociolozi. Kasnije su dozvolili SVIMA, uz nekoliko seminara, čini mi se 5 ili 6 po 2-3 dana. To je bilo rešenje za sve nastavnike koji su ostajali bez dela norme, jer je bivalo sve manje dece. Onda su dozvolili da predaju i oni koji imaju samo jedan seminar, tj. 2 dana obuke. I plus, pošto mogu svi, sada služi da direktori zapošljavaju koga hoće. Pa u mojoj školi nastavnik ekologije (biolog po struci) ima smanjen fond, silom prilika, nema dovoljno đaka. A građansko drži mašinski inženjer, jer ima više staža od biologa.
  Meni ni iz džepa ni u džep. Ali da se ne lažemo. Bez ovog predmeta, ljudi bi ostali bez posla, o tome se radi. A rasterećenje učenika? Pa koga to zanima! Šta im fali da odsede još jedan čas, nije to matematika ni hemija pa da im bude teško.

  1. Mira Milosevic kaže:

   Blago nama kada smo dosli dotle da nam je pravoslavlje zadnja rupa na svirali. Pa i to malo sanse da kroz veronauku deca sticu bar neku spoznaju ko su u stvari po Bozijem davanju i promisli, sta je smisao i vrednost u ovom duhovno truleznom svetu, po vama i slicnima vama, treba da izgube. Ne znam samo odakle zakonodavcu ideja da to tako povrsno i nebavezujuce daje u proceduru. Sve su prilike da opet neki bezboznik sa zapada puca pravo na metu. U mladost koja je pogubljena i obezbozena upravo zaslugom onih kojima je jedina vrhunska vrednost pusti novac. A kada je to tako, Boga u srcu nemaju, jer im manipulativni UM nije ni sisao u srce. Zato, dragi prijatelju, nemoj tako olako donositi zakljucke. Nije li danas kombinatorika sa radnim mestima svugde prisutna. I nadji mi nekoga ko se uhlebio drugacije, pa je svejedno je li cedo crkve, direktora ili kakvog politicara. Deca su ovde najvaznija, pa ako ne mislite samo o stolicama, fondu casova i ostalim sporednim stvarima, vec o njihovom, koliko tolikom duhovnom rastu, drugacije cete zboriti. I vi i svi ostali koji misle kao i vi.
   Sto se tice dece, tehnika i nepostojeci virtuelni svet, njihova je crkva. Naravno, niti su to hteli, niti ce sto veliko nauciti na tim stranama. Krug sdm zatvara, ako priznamo da smo jedini krivci mi odrasli, pa da greske bar malo ispravimo redovnim predmetom- veronaukom

   1. iz perspektive roditelja kaže:

    Uz dužno poštovanje, Srbija je sekularna država svih gradjana koji u njoj žive, računjajući i ateiste i one koji pripadaju drugim verama.Vera je lično opredeljenje pojedinca. Ja kao roditelj smatram da sam ja odgovoran za versko vaspitanje i dobrobit svoje dece i ne očekujem da država od njih napravi dobre pravoslavce. Sažem se sa Vama da su deca najvažnija, i baš zato treba rasteretiti prvačiće od nepotrebnih časova, pa makar i po cenu gubljenja časova koji su nakaradno uvedeni.

 5. Vera kaže:

  Ne slažem sa tvrdnjom u jednom od komentara da “građansko nema plan i program , da to nema smisla u školama”. Kolege koje savesno drže građansko vaspitanje su u senci onih kojima to služi “da dopune normu”. Problem je u postojećem Pravilniku koji dozvoljava svima da predaju taj predmet uz seminar, ne obraćajući pažnju na primarno zanimanje nastavnika. Recimo , ako bi neki mašinac išao na pilates (ako je u Pravilniku pilates isto što i seminar za građansko), on bi mogao da se dopuni fizičkim vaspitanjem, zar ne? Da li je logičnije da će nastavu građanskog izvoditi kvalitetnije nastavnik društvenih predmeta, pre nego ostali?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama