Судбина веронауке и грађанског васпитања поново је под знаком питања!

Таман што су два предмета преживела покушај претходног министра просвете Срђана Вербића да часове сведе само на млађе разреде основне школе, сад им је статус угрожен и у нацртима нових просветних закона, пишу Новости.

У нацрту Закона о основама система образовања избачен је став у коме се каже да си они обавезни предмети, што је до сада гарантовало да ће сваки ученик похађати или један или други предмет. У новом кровном закону, али и у нацртима закона о основном и средњем образовању и васпитању, не називају се више предметима, него изборним програмима.
Нико још не зна како ће да изгледа верска настава, каква је намера законописаца, али већ оним што предвиђају нацрти закона није задовољна Српска православна црква. Свети синод припрема званичну реакцију на овакав третман веронауке.
У Исламској заједници Србије нови просветни закони још нису били тема, али према речима Сеада Насуфовића, реис-ул-улеме ИЗС, свакако ће бити.
– Не желим да излазим са појединачним, личним ставом. О овом важном питању изнећемо заједнички став цркава и верских заједница – најављује он.
О нацртима закона биће данас речи и на седници Националог просветног савета, чији је председник проф. др Александар Липовски. Он каже да је важно да савет каже свој став о кључним законима, пре него што почне јавна расправа.
– Расправљаћемо о нацртима ова три закона, али текст нисмо добили од Министарства просвете. Не могу да коментаришем будући статус верске наставе и грађанског васпитања, јер не знам много детаља. Знам само да више нису наведени као обавезни изборни предмети као и да Црква није задовљна оваквим решењем – рекао је Липовски.
Вечерње новости