Судбина веронауке и грађанског васпитања поново је под знаком питања!

14 фебруара, 2017

Таман што су два предмета преживела покушај претходног министра просвете Срђана Вербића да часове сведе само на млађе разреде основне школе, сад им је статус угрожен и у нацртима нових просветних закона, пишу Новости.

У нацрту Закона о основама система образовања избачен је став у коме се каже да си они обавезни предмети, што је до сада гарантовало да ће сваки ученик похађати или један или други предмет. У новом кровном закону, али и у нацртима закона о основном и средњем образовању и васпитању, не називају се више предметима, него изборним програмима.
Нико још не зна како ће да изгледа верска настава, каква је намера законописаца, али већ оним што предвиђају нацрти закона није задовољна Српска православна црква. Свети синод припрема званичну реакцију на овакав третман веронауке.
У Исламској заједници Србије нови просветни закони још нису били тема, али према речима Сеада Насуфовића, реис-ул-улеме ИЗС, свакако ће бити.
– Не желим да излазим са појединачним, личним ставом. О овом важном питању изнећемо заједнички став цркава и верских заједница – најављује он.
О нацртима закона биће данас речи и на седници Националог просветног савета, чији је председник проф. др Александар Липовски. Он каже да је важно да савет каже свој став о кључним законима, пре него што почне јавна расправа.
– Расправљаћемо о нацртима ова три закона, али текст нисмо добили од Министарства просвете. Не могу да коментаришем будући статус верске наставе и грађанског васпитања, јер не знам много детаља. Знам само да више нису наведени као обавезни изборни предмети као и да Црква није задовљна оваквим решењем – рекао је Липовски.
Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


13 коментара на "Судбина веронауке и грађанског васпитања поново је под знаком питања!

 1. qopa каже:

  Proverite malo bolje…. Do sada su bili izborni predmeti, mada obavezni izborni predmeti. Biralo se između različitih oblika veronauke i građanskog vaspitanja! Crkva moze da drzi veronauku u svojim ustanovama i prostorijama. Crkvi koja nema narodnu kuhinju, koja ne brine o beskucnicima, koja nema besplatne bolnice, koja ne finansira pametne mlade ljude, koja ne ulaze u nauku, koja ne podstice privredu, koja pre svega ne prepoznaje svoje vernike, ne treba ni da ima povlascen polozaj u drzavi i skolama…

 2. Bobica каже:

  sto da ne smenjuju direktore skola, kad brzo i lako smenjuju prosvetne inspektore. Pitajte kako je prosvetni inspektor u opstini Vrbas dobio resenje o premestanju na drugo radno mesto, bez ikakvog objasnjenja. Vec dve godine radno mesto prosvetnog inspektora je slobodno, a opstina placa usluge pokrasjinskim prosvetnim inspektorima, koji za dosta velike pare odradjuju isti posao koji bi mogao da radi i inspektor u opstini Vrbas.

 3. ema каже:

  Izgubljene su godine nase dece u kojima su mogli imati mnogo kvaletetnije programe od ova dva. Mi koji smo svaki dan u nastavi dobro znamo cemu sluze. Veronauka da crkva udomi svoje a gradjansko da direktor udomi svoje. Danas kad je u skoli svako ugrozen ne treba da opstaje, nazovi predmet, bez plana i pograma, kojim moze da se manipulise ovako kako se sad radi. Zar je normalno da bez casova ostaju obrazovani matematicari, informaticari, jezicari, a opstaju ulizice bilo koje kvalifikacije, zateceni u skoli ili dovedeni da budu podrska direktoru? Mnogo je resenja za gradjansko i u mnogim predmetima vec ga ima. Za veronauk postoji ono sto je jedino i trebalo da bude: u crkvu, kakva nauka.
  Uostalom, i ministar se toga nagledao dok je sticao iskustvo kojim se tako ponosi. Nek bar nesto pametno uradi.
  U mojoj skoli veroucitelj cak postao pomocnik direktora. Budibogsnama.

  1. Vera каже:

   A šta predlažete da rade nastavnici koji bi ukidanjem grašanskog, ostali bez posla?

   1. Vera каже:

    Pa ovde su se zamenile teze. Nisu ovi predmeti nastali da bi nastavnici imali posao, nego da bi deca imala nekakve koristi od toga što uče. Ako je jedini razlog da zadržimo ove predmete to što treba sačuvati nekome radno mesto, onda debelo treba da se zbrinemo za naše školstvo.

  2. Vera каже:

   A šta predlažete da rade nastavnici koji bi ukidanjem građanskog, ostali bez posla?

  3. Dip.teolog каже:

   Ne znam koji ste fakultet i kako završili, da možete ovako da pišete i da mislite. Samo ću reći Sv. Sava. Da li znate zašto se slavi i zašto je školska slava baš sv. Sava a ne sv. Alimpije? Ko je otvarao prve škole u manastirima i učio naše pretke od kojih nažalost ništa niste naučili. Lako je osuti uvrede na predmet koji je šikaniran od 1945 i ponovo prolazi kroz istu torturu od 2002.god. pa sve do danas. Kada bi bili malo obrazovaniji shvatili biste da teologija nije “kakva nauka”, i da veroučitelji nisu volovi koje upregnete da rade sedme i u nekim školama osme časove, čak su im i subote radne, da bi takvi kao Vi imali raspored uradjen bez ijedne pauze i naravno ubitačnog sedmog časa. Jer, zaboga školovaniji ste od svih drugih fakulteta, a osnovno znanje o postanku školstva i sistema ne poznajete. Sramota!

   1. Jasna каже:

    “… i da veroučitelji nisu volovi koje upregnete da rade sedme i u nekim školama osme časove, … da bi takvi kao Vi imali raspored uradjen bez ijedne pauze i naravno ubitačnog sedmog časa.”
    Molim vas pročitajte citat iz vašeg teksta pa razmislite za šta se zalažete. Slažem se da veroučitelji nisu volovi, a da li mislite da đaci jesu pa mogu 3 do 5 puta nedeljno da imaju ubitačni sedmi čas? Da bi ovakvi kao mi imali posao?
    Na stranu sada vaš stil i ton. Ton pravog verujućeg čoveka, čoveka koji propoveda Boga, da, zaista.

   2. ema каже:

    Nema potrebe skrivati se iz Svetog Save koji je bio avangarda u svoje doba. Smesno mi je sto mislite da teolozi i ucitelji bastine Savin rad i nasledje. Ja mislim da ga bastini svaki intelektualac koji je svestan vaznosti obrazovanja. Problem je sto intelektualnost ne dokazuje diplomom vec stanjem duha. Terminologija koju koristite nije u skladu sa vrednostima koje mislite da imate. Veronauka nije nauka i mesto joj je u crkvi. Mozda biste se i Vi bolje snasli s mirnijim stadom i pastoralnijom pastvom umesto haoticnog sedmog casa. To mozete prepustiti nama, pedagozima.

 4. Nastavnik engleskog каже:

  Prvo, naziv predmeta je “nabudžen” da bi ušao u školu. Vera, religija, običaji, sveci i Bog NISU NAUKA. Pa fizičko je vaspitanje, muzičko i likovno su vaspitanje ili kultura, takođe i građansko, itd. Dakle, o veri deca treba da uče U CRKVI. Ona deca koja to žele. Može im se u crkvi izdati potvrda o tome, ukoliko je za nešto potrebna.
  A građansko vaspitanje – predmet osmišljen da bi oni koji ne izaberu čas o veri imali gde da budu i šta da rade. Lično mislim da plan i program građanskog nije loš, i da nije naodmet. Ali su ga NARAVNO degradirali ovi iz ministarstva. U početku su ga držali sociolozi. Kasnije su dozvolili SVIMA, uz nekoliko seminara, čini mi se 5 ili 6 po 2-3 dana. To je bilo rešenje za sve nastavnike koji su ostajali bez dela norme, jer je bivalo sve manje dece. Onda su dozvolili da predaju i oni koji imaju samo jedan seminar, tj. 2 dana obuke. I plus, pošto mogu svi, sada služi da direktori zapošljavaju koga hoće. Pa u mojoj školi nastavnik ekologije (biolog po struci) ima smanjen fond, silom prilika, nema dovoljno đaka. A građansko drži mašinski inženjer, jer ima više staža od biologa.
  Meni ni iz džepa ni u džep. Ali da se ne lažemo. Bez ovog predmeta, ljudi bi ostali bez posla, o tome se radi. A rasterećenje učenika? Pa koga to zanima! Šta im fali da odsede još jedan čas, nije to matematika ni hemija pa da im bude teško.

  1. Mira Milosevic каже:

   Blago nama kada smo dosli dotle da nam je pravoslavlje zadnja rupa na svirali. Pa i to malo sanse da kroz veronauku deca sticu bar neku spoznaju ko su u stvari po Bozijem davanju i promisli, sta je smisao i vrednost u ovom duhovno truleznom svetu, po vama i slicnima vama, treba da izgube. Ne znam samo odakle zakonodavcu ideja da to tako povrsno i nebavezujuce daje u proceduru. Sve su prilike da opet neki bezboznik sa zapada puca pravo na metu. U mladost koja je pogubljena i obezbozena upravo zaslugom onih kojima je jedina vrhunska vrednost pusti novac. A kada je to tako, Boga u srcu nemaju, jer im manipulativni UM nije ni sisao u srce. Zato, dragi prijatelju, nemoj tako olako donositi zakljucke. Nije li danas kombinatorika sa radnim mestima svugde prisutna. I nadji mi nekoga ko se uhlebio drugacije, pa je svejedno je li cedo crkve, direktora ili kakvog politicara. Deca su ovde najvaznija, pa ako ne mislite samo o stolicama, fondu casova i ostalim sporednim stvarima, vec o njihovom, koliko tolikom duhovnom rastu, drugacije cete zboriti. I vi i svi ostali koji misle kao i vi.
   Sto se tice dece, tehnika i nepostojeci virtuelni svet, njihova je crkva. Naravno, niti su to hteli, niti ce sto veliko nauciti na tim stranama. Krug sdm zatvara, ako priznamo da smo jedini krivci mi odrasli, pa da greske bar malo ispravimo redovnim predmetom- veronaukom

   1. iz perspektive roditelja каже:

    Uz dužno poštovanje, Srbija je sekularna država svih gradjana koji u njoj žive, računjajući i ateiste i one koji pripadaju drugim verama.Vera je lično opredeljenje pojedinca. Ja kao roditelj smatram da sam ja odgovoran za versko vaspitanje i dobrobit svoje dece i ne očekujem da država od njih napravi dobre pravoslavce. Sažem se sa Vama da su deca najvažnija, i baš zato treba rasteretiti prvačiće od nepotrebnih časova, pa makar i po cenu gubljenja časova koji su nakaradno uvedeni.

 5. Vera каже:

  Ne slažem sa tvrdnjom u jednom od komentara da “građansko nema plan i program , da to nema smisla u školama”. Kolege koje savesno drže građansko vaspitanje su u senci onih kojima to služi “da dopune normu”. Problem je u postojećem Pravilniku koji dozvoljava svima da predaju taj predmet uz seminar, ne obraćajući pažnju na primarno zanimanje nastavnika. Recimo , ako bi neki mašinac išao na pilates (ako je u Pravilniku pilates isto što i seminar za građansko), on bi mogao da se dopuni fizičkim vaspitanjem, zar ne? Da li je logičnije da će nastavu građanskog izvoditi kvalitetnije nastavnik društvenih predmeta, pre nego ostali?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама