Сутра протест просветних радника, ако се захтеви не испуне, скраћени часови 9. октобра

25 септембра, 2023

Министарство просвете и репрезентативних синдикати су на последњем састанку разговарали о предлогу смањења школске администрације и постигнут је договор да се унапреди софтвер eДневника којим би се заменила бројна писана документација. То би, како кажу у синдикату, оставило наставницима простора за интензивнији васпитни рад са ученицима.

Foto: Nova S

Међутим, тема разговора није само администрација, већ и плате у просвети које су знатно испод републичког просека. Оно што четири репрезентативна синдиката захтевају јесте изједначавање примања наставника са просечном платом у Србији, за шта је потребно повећање у износу од око 15.000 динара. На данашњем састанку у Влади Србије, ком су присуствовале министарка просвете и премијерка, према саопштењу синдиката, закључено је да се преговори наставе, како би се поправио материјални положај свих запослених у образовању. Протест најављен за сутра – остаје.

– Преговори трају од новембра прошле године, где смо ми упорно тражили да се изједначимо са свима осталима. Јер упркос номиналном скоку плата у просвети, ако се погледа период од јануара до маја 2022. и упореди са истим периодом ове године, наше плате су реално мање за 2,9%. Куповна моћ просветних радника опала је у односу на прошлу годину за око 10%. – каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије.

Говорећи и о надокнади за одељењске старешине Илић подсећа и да у Закону пише да је његова примарна улога васпитна, а да он, за то што ради, добија месечну накнаду око 3000 динара.

– Ми смо тражили да се та накнада повећа и тај договор је с Министарством просвете постигнут. То је требало да буде од 7 до 10 одсто. Чак су нам израчунали да је реч о милијарду и седамсто милиона динара и то је тад договорено. Међутим, уредба о коефицијентима је осванула, а ми смо ту добили корекцију коефицијената само за оне којима је било потребно зараду кориговати до минималне зараде, а чак ни то не важи за установе високог образовања. – каже Илић.

Тиме смо, објашњава она, добили ситуацију у којој је разлика између плате домара или хигијеничара готово изједначена са платама административног радника у школи. Разлика је 350 динара.

Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника каже да је повећање од 5,5% колико су просветни радници добили овог септембра износи око 4000 динара.

“То је око четири килограма меса, да преведемо у нешто што користимо сви. Зато и јесмо у ситуацији да позовемо све, све актере овог друштва да препознају да, ако су просветни радници овако третирани од стране државе – помозите нам, јер ми радимо с вашом децом. Сви препознају да је образовање важно, али нико није спреман да уложи у њега. Осим тапшања по рамену, људи у школама немају никакву помоћ.” – каже она.

Говорећи о томе колико је очекивано било да се чак четири синдиката удруже у својим захтевима и позиву на протест, Валентина Илић каже да су они, по том питању, увек били сложни.

“Ја само не разумем неке синдикате, а ту репрезентативност чак и није битна, који кажу шта ће нам протест, не треба нам. Треба пробудити људе. Треба да изађу и покажу незадовољство, јер ако будемо ћутали ништа се променити неће. Морамо да кажемо – немојте нас више понижавати.” – казала је Илић.

Она наглашава да треба дати мотивацију људима који раде у просвети, макар на тај начин што ћете вредност њиховог рада изједначити са осталима.

“Али шта се дешава? Они ће нама рећи: знате, у маси пара, не може, то је систем повезаних судова и тако даље. А ми ћемо остати доследни у томе да мора да се врати достојанство запосленима у школама.” – објашњава Илић.

“Надлежни деценијама рачунају на то да је нас, разбијене по школама, јако тешко подићи на неко незадовољство и баш због тога што смо такви какви јесмо, ћутимо и радимо свој посао, стављају нас у погрешан кош. Ово није само питање новца, већ један врло маћехински однос државе према нама, континуирано, где од 2016. године крива наших зарада константно иде доле. За то време, на састанцима нам говоре како нас разумеју, али, ето, нема пара. Па како само за просвету која је примарна у друштву – нема пара?” – пита се Снежана Романдић.

Уколико захтеви не буду испуњени, од 9. октобра је планиран штрајк у школама са скраћеним часовима на 30 минута.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама