“Свака основна школа имаће надзор, учитељи и сарадници ће учити децу да поштују мере”

Свака основна школа имаће надзор који ће пратити епидемиолошку ситуацију корона вируса, што до сада није био случај. Да се нико не изненади, очекује се појава вируса и у школама, али ће то бити лакши случајеви, и деца би се углавном лечила код куће, каже у разговору за Телеграф епидемиолог Предраг Кон.

Он истиче да се ситуација озбиљно поправља, али да смо далеко од вишедневне нуле и одјаве епидемије. Налазимо се у ситуацији када се корона држи под контролом, али опуштања нема.

На почетку разговора др Кон каже да није ниједног момента рекао да деца у школе морају да носе трослојне специјалне маске, али објашњава да је и сам преслушао снимак разговора, те да је тако могло да се протумачи.

Foto: srbija.gov.rs

Др Кон открива и како ће изгледати мере у школама:

– Прозори треба да буду што је могуће више и што чешће отворени. Маске обавезно треба да се носе током пауза и одмора, и то важи и за лето и за зиму. Руке треба прати или дезинфиковати 70-опроцентним алкохолом пред улазак у учионицу. То ће све ђаке да уче учитељи и сарадници. Простор у школама ће се чистити између смена, значи, не на паузама, тада ће се само проветравати учионице. Темељно чишћење и прање подова биће између смена, између прве и друге групе, и између преподневне и поподневне смене. То је суштина за основну.

– Средње школе су далеко једноставније. У њима је обавезна и настава на даљину, а на тај начин се смањује присутност у учионицама. Они имају потпуну слободу да се организују како најбоље могу. Предложено је да једна недеља буде у школи, а друга онлајн. Виши старији разреди, седми и осми, имају већи број часова, и немогуће их је поделити у групе, па је апсолутно неопходно да иду у наизменичну онлајн наставу и наставу у школи. Оно што је суштина, јесте да ће се испитивање искључиво обављати на часу.

Доктор Кон каже и да је довољна једна маска за један дан у школи и додаје:

– Човеку треба рећи да трослојна платнена маска боље штити него једнослојна, али и једнослојна чини посао ако се сваки дан носи, увек је чиста и опеглана. Суштина је у томе да сви носе маске. То је најважније. То је задатак школе да прати.

Говорећи о појави вируса у школама, доктор Предраг Кон рекао је да се то очекује и не треба да буде изненађење, али треба да се покуша све да се спречи преношење.

“Успоставиће се епидемиолошки надзорни систем у школама, основним, у средњим не. Надзорни систем, који, иначе, не постоји, пратиће све. На тај начин пратићемо ситуацију да бисмо правовремено реаговали. Предлажемо, чинимо оно што можемо и помажемо саветима примарној здравственој заштити, у овом случају педијатрији, која ће бити носилац евентуалног лечења. Ми, иначе, очекујемо само лакше случајеве код деце, али је битно да и они буду откривени на време, да се изолују, и они, углавном могу код куће да се лече.”