Сваки други – одликаш

24 новембра, 2016

Анализа резултата завршног испита и успеха основаца на крају прошле школске године. Од њих седам један је вуковац. Успех у школи и на завршном испиту често се размимоилазе
04-odlikasi_620x0
Сваки седми ученик основне школе је вуковац, готово половина их је одлична, а сваки пети осмак на крају године имао је све петице у књижици. Ово је показала анализа резултата завршног испита и успеха ученика на крају школске 2015/16. године. Закључак овог истраживања, које су радили стручњаци Завода за вредновање квалитета образовања, јесте и то да су наставници превише попустљиви, да поклањају оцене, да се успех у школи и на завршном испиту често размимоилазе…
Анализа је показала и да су исти успех на тестовима постизали ученици с потпуно различитим оценама, као и да је успех одликаша драматично варирао од школе до школе.
Анализирани су резултати 65.103 ученика који су полагали завршни испит и који су у просеку постигли 12,88 бодова из српског језика, 8,60 из математике и 12,68 на комбинованом тесту. Три четвртине ученика успело је да тачно реши више од половине задатака из српског језика и пет предмета комбинованог теста, док је исти резултат из математике постигло 40 одсто ђака. Половина округа постигла је испотпросечне резултате на сва три теста. Пчињски, Нишавски округ и Град Београд остварују натпросечна постигнућа на свим тестовима, док изузетно висока постигнућа имају и ученици из округа Рашка 2 – Нови Пазар.
– Постоје изражена размимоилажења у захтевима које различите школе постављају пред ученике за добијање исте оцене – примећују Ивана Николић, Јелена Недељковић и Јелена Петровић, ауторке анализе. – Број ученика носилаца дипломе “Вук Караџић” је неочекивано висок, па је тако сваки седми свршени основац носилац овог признања. Критеријуми за доделу ове дипломе тумаче се у различитим окрузима на различите начине, а и унутар самих округа постоји велика варијабилност постигнућа вуковаца. Показатељ недоследне примене критеријума јесте и чињеница да у неким окрузима поједини вуковци не досежу ни републички просек.

ЛОШИ УЧЕНИЦИ ИЗНАД ПРОСЕКА
У појединим школама ученици са закљученим двојкама имају успех примерен оценама, док у другим превазилазе републички просек. Исто тако, показали су резултати анализе, неки вуковци нису успели на тестовима да добаце ни до републичког просека.

Оне наводе да необјективно и попустљиво понашање наставника и неуједначени критеријуми оцењивања доводе до тога да се не може поуздано закључивати о знању ученика, а поједине ученике ставља у неповољан положај. У извештају наводе знатан број ученика чији је успех на доњој граници за врлодобар и одличан успех. То, кажу, указује на то да постоји тенденција наставника да незаслужено награђују ученике не би ли “прешли” у вишу категорију успеха.
– Иако је утврђено да постоји повезаност између оцена и постигнућа на тестовима, очекивало би се да она буде нешто виша, посебно на комбинованом тесту, што документује да на нивоу основношколског образовања постоје проблеми у вези са објективношћу и праведношћу оцењивања – закључак је анализе.
 
И. МИЋЕВИЋ
Извор:  Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Сваки други – одликаш"

  1. nije fer каже:

    Ako se na isti način bude polagala Nacionalna matura 2018 /19.ništa valjati neće.Polaganje će biti u srednjoj školi,u istoj toj školi kojoj je u “interesu”da se prikažu što bolji rezultati rada škole…..biće isto kao na završnom ispitu.Negde će biti dozvoljeno prepisivanje, negde neće…..pa procenimo sami koliko će sve to biti validno i tačno….

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама