Sve se menja 1. januara – svi u platne razrede

30 septembra, 2017

Radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara 2018. razvrstana u platne razrede, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi se privodi kraju, a radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede, čime će ovaj posao praktično biti priveden kraju, kaže Ružić.
Katalog radnih mesta, sa 2.000 postojećih, sveli smo na oko 800 radnih mesta, a sve institucije biće dužne po Zakonu o platama u javnim službama, koji treba da bude usvojen do kraja meseca, da usaglase svoju sistematizaciju sa tim katalogom, napominje Ružić.
“Neko će sigurno reći da nije zadovoljan tim katalogom kako je urađen. Naravno da ima nekih manjkavosti, ali to je jedan živi organizam koji se apdejtuje i unapređuje svakodnevno”, kaže Ružić.
Objašnjava da novi zakon predviđa obavezu da direktori ustanova usaglase Katalog radnih mesta sa sindikatima, posle čega sledi vrednovanje radnih mesta.
„To znači da u kasnijoj fazi neće biti ista plata medicinske sestre koja radi na šalteru i one koja ima smene u Urgentnom centru”, pojašnjava Ružić.
Na pitanje kako ocenjuje kritike sindikata na ovaj Zakon, odgovara da je 70 odsto njihovih primedbi usvojeno i da će one biti deo novog zakona.
“Zato sam imao sedam-osam, razgovora sa njima na tu temu i preko 70 procenata rezervi koje su bile u cilju preciziranja nekih odredbi zakona smo usvojili”, objašnjava Ružić.
Cilj novog Zakona o platama je, smatra ministar, da se oni koji rade dobro nagrade, a da se oni koji ne rade na taj način motivišu da rade bolje ili, ako je to potrebno, i kazne.
“Mislim da svaka novotarija izaziva revolt ili otpor i to je prirodno, naročito kod sindikata, koji imaju pravo da zastupaju interese svojih članova”, ističe on.
Međutim, kaže ministar, važno je da se suzbiju, kako kaže, neutemeljene priče poput one da se Zakonom o platama javnih službenika sprečava kolektivno pregovaranje. “Zakonom o platama iz marta ove godine pregovaranje je samo preneto na Socijalno-ekonomski savet”, podseća ministar.
Čitava sledeća godina, objašnjava, biće godina u kojoj će se “zaokružiti sistem u kojem više neće biti situacije u kojoj će povećanje plata zavisiti od agilnosti nadležnog sindikata za tu javnu službu”.
IZVOR: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Sve se menja 1. januara – svi u platne razrede

  1. IQ kaže:

    Odlicno. U samom startu magistri i doktori nauka ce biti nagradjeni umanjenjem dodatka na skolsku spremu a samim tim i primanja ukoliko rade u javnim sluzbama. Za magistre umesto sadasnjih 4% dodatak na koeficijent 2,5%, doktori umesto 6, od januara 2018. 3%. Cenim da nisu interesantni kao konzumenti akredivanih seminara, pa ih treba dodatno motivisati za napustanje sistema. Kao i direktora Ljubu koji je postao tehnoloski visak. Blago nama sa nama.

  2. Bogdana kaže:

    Jel to znaci da sestra na salteru ne radi dobro?! Mozda nije najsrecnije poredjenje ali svako radno mesto nosi odgovornost i predstavlja vazan sraf u velikoj masineriji. Pri tome, naravno, ne mislim na izmisljena radna mesta zarad politickih poena.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama