Све више незадовољних предлогом платних група

20 августа, 2018

Деградирани школски библиотекари

Након смањења броја библиотекара у основним и средњим школама, њихов положај додатно је деградиран предлогом да једини од свих запослених у образовању са седмим степеном стручне спреме буду у седмој платној групи.
Управни одбор Друштва школских библиотекара због тога се обратио свим репрезентативним синдикатима образовања молбом да заштите њихова права, интересе и материјални положај, као и да свим синдикалним средствима спрече даљу деградацију ове професије.
У допису синдикатима, у који је Данас имао увид, наводи се да су школски библиотекари поднели највећи терет рационализације радних места у просвети, смањењем броја извршилаца најпре у основним, а сада и у средњим школама.
„По свему судећи, уштеда која је уследила одузимањем норме и отпуштањем наших колега није била довољна, па смо протеклих дана у медијима могли прочитати да смо у нацртима платних група и разреда запослених у јавним службама једини сврстани у седму платну групу, испод свих осталих колега у просвети са високим степеном стручне спреме, који су сврстани у осму и девету платну групу“, пише у допису.
Школски библиотекари наводе да су „искрено згрожени“ покушајем да се њихов посао незаконито деградира у односу на педагоге, психологе и остале стручне сараднике, са којима су у закону изједначени. Они се питају на основу којих релевантних критеријума је закључено и предложено да се школски библиотекари сврстају у платну групу, у коју не припадају ни по професионалним квалификацијама, нити по професионалним задацима које испуњавају.
Одговор на ово питање јуче смо потражили у Министарству државне управе и локалне самоуправе које је урадило предлог платних група и разреда, где нам је речено да је иницијални предлог стигао из Министарства просвете. Међутим, из тог министарства до закључења овог издања Данаса нисмо добили објашњење.
Колико је библиотекара у школама?
Према званичним статистичким подацима, у прошлој школској години у школама у Србији на пословима школског библиотекара је ангажовано 2.184 људи. Од тог броја, 637 је библиотекара са пуним радним временом док су остали наставници који у школској библиотеци допуњују фонд часова. Више од 50 одсто школа у Србији користи могућност да се на пословима школског библиотекара ангажују наставници који радом у библиотеци допуњују фонд.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама