Švedska stopira digitalizaciju nastave: “Deca nam zbog tableta i aplikacija slabije čitaju i lošije pišu, vraćamo se udžbenicima”

18 septembra, 2023

Švedska se vraća tradicionalnim obrazovnim metodama s naglaskom na štampane knjige, čitanje i vežbanje pisanja i smanjuje upotrebu tableta i digitalnih alata, piše AP (Assosiated Press). Ovaj korak dolazi nakon što su političari i stručnjaci izrazili zabrinutost da je prekomerna digitalizacija, uključujući uvođenje tableta u predškolske ustanove, dovela do opadanja osnovnih veština učenika.

Foto: Canva

Švedska ministarka prosvete Lotta Edholm, koja je u vladi desnog centra preuzela dužnost pre 11 meseci, izjavila je da učenicima treba više udžbenika i da su štampane knjige važne za njihovu edukaciju.

Ministarka je prošlog meseca objavila da vlast želi da poništi odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji postanu obavezni u predškolskim ustanovama. Planiraju da odu i korak dalje i potpuno prekinu digitalno učenje za decu mlađu od šest godina, saopštilo je ministarstvo.

Pad čitalačkih sposobnosti

Iako švedski učenici postižu nadprosečne rezultate u čitanju, ocena međunarodnog istraživanja čitalačkih sposobnosti PIRLS (“Progress in International Reading Aiteracy Study”) kod švedskih četvrtaka pokazala je pad između 2016. i 2021. godine.

Oni su u 2021. godini postizali prosečno 544 boda, što je pad u odnosu na prosek od 555 bodova iz 2016. godine. Međutim, Švedska je svejedno zauzela sedmo mesto na svetu, deleći ga s Tajvanom, po ukupnom rezultatu testa.

UNESKO uputio hitan poziv

Stručnjaci za obrazovanje ističu da su neki problemi s učenjem mogli nastati zbog mera uvedenih tokom pandemije koronavirusa kao i zbog povećanja broja učenika imigranata kojima švedski nije maternji jezik, ali ističu i da prekomerno korišćenje uređaja s ekranima tekom školskih sati može prouzrokovati zaostajanje mladih u osnovnim predmetima.

“Postoje jasni naučni dokazi da digitalni alati ometaju, a ne poboljšavaju učenje”, saopštio je Karolinska Institut prošlog meseca, komentarišući dotadašnju nacionalnu obrazovnu strategiju koja je naglasak stavljala na digitalizaciju nastave. “Institut veruje da se fokus treba vratiti na sticanje znanja putem štampanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umesto iz uglavnom besplatnih digitalnih izvora koji nisu provereni”, rekli su iz Instituta.

UNESKO je također uputio “hitan poziv za prikladnu upotrebu tehnologije u obrazovanju”. U izveštaju podstiču zemlje da ubrzaju internet veze u školama, ali istovremeno upozoravaju da se tehnologija u obrazovanju treba implementirati tako da nikada ne zameni nastavu uživo pod vođstvom nastavnika.

Investicija više od 100 milijuna eura

Kako bi izašli na kraj s padom u čitalačkim sposobnostima, švedske vlasti najavljuju da će ove godine investirati oko 60 milijuna eura za kupovinu knjiga koje će raspodeliti po školskim knjižarama te još 42 miliona eura u sledeće dve godine za brži povratak klasičnih udžbenika u škole.

Nisu, doduše, svi tamošnji stručnjaci uvereni da je švedski povratak tradicionalnom pristupu isključivo u najboljem interesu učenika. Kritikovanje učinaka tehnologije “popularan je potez kod konzervativnih političara”, rekao je Neil Selwyn, profesor pedagogije na Sveučilištu Monash u Melburnu, Australija. “To je lukav način signaliziranja predanosti tradicionalnim vrednostima”, dodao je.

“Švedska vlada ima valjani argument kad kaže da nema dokaza da tehnologija poboljšava učenje, ali mislim da je to zato što nema dokaza o tome što tehnologija uopštee može učiniti. Tehnologija je samo jedan deo zaista složene mreže faktora u procesu obrazovanja”, dodao je Selwyn.

Izvor: AP/Telegram.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Švedska stopira digitalizaciju nastave: “Deca nam zbog tableta i aplikacija slabije čitaju i lošije pišu, vraćamo se udžbenicima”

 1. Velja kaže:

  Ovo nije Svedska. Sta me briga za njih. Ko danas pise hemijskom van skole, svuda se radi na kompjuteru. Ko koristi udzbenik van skole kada ima sve na internetu. Onda hajde da unistimo sve mobilne telefone, tablete, racunare i da se vratimo nastavi od pre 60 godina. Ma ovo je foliranje. Sto ne pogledate obrazovni sistem u Sloveniji. Ucenici prate nastavu pomocu tableta i nemaju nikakvih problema. Nego se traze neki primeri koji nekima odgovaraju da nebi nista radili. Sramota i mnogo je jadno. Reforma u nasoj zemlji nikada se nece zavrsiti jer niti ima znanja niti sposobnosti.

  1. Logično kaže:

   O ovome odavno pričaju naši nastavnici i profesori, samo što nema ko da ih čuje.

 2. Ivana kaže:

  Bravo za Švedsku!

 3. Lola kaže:

  Pa naravno. Sta se misli da ce tehnologija doneti dobrog? Mi smo ljudi ,a ne masine .I tako ce uvek biti .Ne treba coveku nikakav napredak ,sasvim je dobro i prirodno i sa ovom tehnologijom. Cak je i ona nehumana jer nije primerena ljudskom organizmu.Sta znaci 5G , 6G ,7G mreza? Sta to vise treba coveku od telefona sem da se javi na njega?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama